Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reprezentanţii administraţiilor locale din Harghita nu exclud încă o deplasare la Bucureşti | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Reprezentanţii administraţiilor locale din Harghita nu exclud încă o deplasare la Bucureşti
Reprezentanţii administraţiilor locale din Harghita nu exclud încă o deplasare la Bucureşti

Reprezentanţii administraţiilor locale din Harghita nu exclud încă o deplasare la Bucureşti

Nu există nici o prevedere europeană care să interzică activităţile de gestionare a speciilor sălbatice

  • Până şi reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a mediului sunt de părere că este nevoie de intervenţie urgentă în cazul în care vorbim de siguranţa oamenilor, însă Ministerul Mediului nu a eliberat încă autorizaţie de intervenţie în cazul celor doi urşi care au rănit mai multe persoane în apropierea localităţii Dăneşti

„Viaţa oamenilor nu poate fi obiectul dezbaterilor publice, iar forma actuală a ordinului ministerial pentru intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi este inaplicabilă”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care a participat vineri, 21 iulie, la dezbaterea publică în ceea ce priveşte ordinul ministerial sus-menţionat şi care a fost organizată la Ministerul Mediului. Pe lângă reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a mediului, au fost prezenţi la eveniment primari şi viceprimari din judeţul Harghita, dar şi conducători ai asociaţiilor de vânătoare.

Borboly Csaba consideră că această dezbatere nu a fost în concordanţă cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, unde la art. 7, alin. 13 se precizează faptul că în cazul situaţiilor excepţionale când se impune adoptarea de soluţii imediate, proiectele de acte normative se adoptă în regim de urgenţă, fără consultare publică. În plus, siguranţa vieţii omeneşti este garantată de Constituţia României. „Nu este în regulă faptul că legea protejează urşii, în vreme ce dacă un om este rănit sau suferă daune materiale, legislaţia nu conţine prevederi clare”, a spus Borboly Csaba.

Acesta a solicitat emiterea de îndată a ordinului ministerial, prin includerea modificărilor înaintate de către judeţul Harghita. Preşedintele Consiliului Judeţean consideră că datorită necunoaşterii legislaţiei româneşti şi a celei europene în vigoare, există persoane care afirmă lucruri în necunoştinţă de cauză. Borboly Csaba va elabora un raport în cadrul Comitetului Regiunilor, a cărui temă este reprezentată de coexistenţa dintre om şi carnivorele mari.

În procesul de documentare desfăşurat în acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean nu a găsit nici o prevedere europeană care să interzică activităţile de gestionare a speciilor sălbatice. Mai mult, directivele Uniunii Europene menţionează procedurile de prevenţie, însă în România vorbim deja de intervenţie. Cu alte cuvinte, nu am reuşit să prevenim situaţiile conflictuale dintre om şi carnivorele mari. Borboly Csaba a ţinut să sublinieze că în acest fel România nu a reuşit să îşi respecte angajamentele luate odată cu aderarea la UE.

„Statul român şi-a asumat să păstreze populaţia din cadrul speciei, nu să crească numărul de indivizi şi ar trebui să fim mândri de activitatea desfăşurată de asociaţiile de vânătoare, deoarece în ciuda cotei de intervenţie, populaţia de urs a crescut numeric. Această creştere nu se datorează doar suspendării ordinului de intervenţie care a avut loc în toamna anului trecut. Şi în anii care au trecut s-au înregistrat daune şi victime, însă din anul 2016 înmulţirea acestora a condus la o situaţie insuportabilă”, a amintit preşedintele Consiliului Judeţean, care i-a invitat pe reprezentanţii ministerului de resort şi cei ai organizaţiilor de protecţie a mediului în judeţul Harghita pentru continuarea dezbaterilor la faţa locului.

Acesta a mai spus că pentru gestionarea acestor situaţii trebuie luată în considerare opinia specialiştilor în domeniu, care au studii de specialitate şi a căror părere este susţinută de institute de cercetare din domeniu. „Avem nevoie de gestionarea eficientă a speciilor de animale sălbatice, un model în acest sens fiind ţările scandinave”, a conchis Borboly Csaba.

Bőjte Csongor Ernő, primarul localităţii Dăneşti, a atras atenţia audienţei în ceea ce priveşte faptul că, deşi situaţia a fost raportată la minister, situaţia celor doi urşi care au atacat localnici nu este rezolvată. A trecut o lună de la incidentul care a avut loc în data de 24 iunie şi, din păcate, nu s-a emis încă ordin de intervenţie, deşi au fost rănite trei persoane. Primarul a ţinut să menţioneze că este primordială siguranţa oamenilor, iar reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale prezenţi la dezbatere au fost de acord cu faptul că este nevoie de intervenţie urgentă în cazurile în care este pusă în pericol viaţa oamenilor.

Viceprimarul localităţii Sândominic, Albert Alfonz, s-a declarat oarecum nemulţumit de rezultate, deoarece această dezbatere a fost dominată de schimbul de idei între reprezentanţii organizaţiilor de vânătoare şi cele de protecţie a mediului. Doleanţele reprezentanţilor autorităţilor locale care sunt afectaţi în mod direct de problemele generate de urşi au rămas în umbră, acesta este motivul pentru care viceprimarul nu exclude o nouă deplasare a lor la Bucureşti. (Biroul de presă al CJ)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.