Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rectificări bugetare aproape de finalul anului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Rectificări bugetare aproape de finalul anului
Rectificări bugetare aproape de finalul anului

Rectificări bugetare aproape de finalul anului

Pe ultima sută de metri, Guvernul alocă bani judeţelor. Bugetul Harghitei s-a majorat cu peste trei milioane de lei în urma recentei rectificări bugetare, sumă care şi-a găsit imediat destinaţiile

  • Alocări în urma rectificării

În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 201/2020, în bugetul judeţului a intrat, în urmă cu trei zile, suma de 3,035 de milioane de lei, pentru „Programul pentru şcoli al României”, mai exact pentru programul „Lapte şi Corn”.

În baza ordonanţei mai sus-menţionată, care permite ca economiile la cheltuielile descentralizate să fie folosite acolo unde este nevoie, consilierii şi-au dat acordul ca suma de 2,5 milioane de lei să fie alocată Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, pentru plata salariilor aferente lunii în curs. În comuna Bilbor sunt planificate investiții semnificative prin intermediul unor proiecte finanțate din fonduri UE, așa cum a precizat directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, aici există un centru în care sunt îngrijiți atât copiii cu dizabilități cât și cei sănătoși, tendința fiind de a desființa aceste tipuri de centre și de a le transforma în case de tip familial. Direcția are în plan două proiecte, trei clădiri vor fi renovate, din care două vor fi transformate în case familiale, iar una va fi un centru de locuit, oferind o alternativă nu numai beneficiarilor sistemului social.

Cu sumele existente la anumite capitole – cheltuielile de personal, bunuri şi servicii şi o serie de investiţii sistate – care nu vor putea fi cheltuite până la sfârşitul anului, au fost majorate investiţiile proprii ale consiliului judeţean, aflate în derulare. Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a alocat suma de 400.000 de lei, reprezentând contribuţia proprie a CJ la proiectul de extindere a acestei unităţi medicale, iar suma de 442.000 de lei a fost virată la capitolul Investiţii, pentru reabilitarea DJ 123F. În acelaşi fel a fost majorat şi bugetul destinat întreţinerii drumurilor, cu suma de două milioane de lei.

  • Bani pentru Culte

Unităţilor de cult recunoscute prin lege din judeţ, care au depus cereri în cadrul celei de-a doua sesiuni a Programului anual al CJ care vizează sprijinirea unor activităţi ale acestora, le-au fost repartizate fonduri în valoare totală de 1,177 de milioane de lei din bugetul judeţului pe anul în curs, pentru efectuarea lucrărilor de construcţii şi de reparaţii, pentru întreţinerea şi funcţionarea bisericilor, conservarea bunurilor de patrimoniu, a muzeelor cultural-religioase, construirii sau reparării sediilor unităţilor de învăţământ teologic aflate în proprietatea cultelor recunoscute. Între cele 21 de unităţi de cult pentru care s-a aprobat finanţarea cererilor depuse se află şi Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, care a solicitat suma de 24.000 de lei pentru Parohia Ortodoxă Călimănel, necesară reparaţiilor la intrarea bisericii.

  • Cota de 6% din impozitul pe venit

Suma de 27,316 milioane de lei, rămasă în fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2020 aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, a fost repartizată celor 67 de localităţi ale judeţului. Conform anexei proiectului de hotărâre, cuantumul alocărilor pe unităţi administrativ-teritoriale s-a situat în intervalul 1,15 milioane de lei (Cristuru Secuiesc) şi 70.000 de lei (Ciumani). Municipiul Topliţa a primit 478.000 de lei, comuna Voşlăbeni – 295.000 de lei, Tulgheş – 270.000 de lei, Bălan – 255.000 de lei, Subcetate – 245.000 de lei, Bilbor – 164.000 de lei, iar Corbu – 172.000 de lei.

  • S-a diminuat preţul mediu la cartofi

La solicitarea producătorilor, preţul kilogramului de cartofi a fost diminuat de la 0,8 lei/kg la 0,55 lei/kg. „Preţul cartofului, care constituie baza evaluării veniturilor contribuabililor – impozite, redevenţe – provenite din arendarea terenurilor, nu a ajuns la nivelul preconizat”, a explicat Borboly Csaba raţiunea şi necesitatea acestui demers, aprobat joi de forul decizional al CJ Harghita.

  • Stimulente SJU

Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice şi prognozele de creştere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în perioada imediat următoare, implicit a volumului de muncă pentru îndeplinirea atribuţiilor şi a numărului de ore suplimentare prestate peste program, consilierii judeţeni au încuviinţat propunerea acordării de stimulente financiare pentru luna noiembrie unui număr de 19 angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Valoarea totală a stimulentelor acordate este de 44.150 de lei.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.