Rechizite gratuite pentru copiii familiilor nevoiaşe | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Învățământ » Rechizite gratuite pentru copiii familiilor nevoiaşe
Rechizite gratuite pentru copiii familiilor nevoiaşe

Rechizite gratuite pentru copiii familiilor nevoiaşe

Aproape 6.200 de preşcolari şi elevi din clasele primare şi din învăţământul gimnazial proveniţi din familiile defavorizate din Harghita vor primi gratuit rechizite în anul şcolar 2019-2020, în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale, ce are ca obiectiv prevenirea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, facilitând astfel accesul egal şi participarea la învăţământul obligatoriu.

Inspectorul şcolar general adjunct, prof. dr. Cristinel Glodeanu, a declarat că elevii vor primi mai multe tipuri de rechizite şcolare, adecvate vârstei şi nivelului de studiu. Conform estimărilor, la preşcolari vor ajunge în jur de 600 de pachete cu rechizite, peste 500 de pachete la elevii de clasa întâi, cele mai multe urmând să fie înmânate elevilor din clasele II-IV (peste 2.400 de pachete), respectiv celor din clasele V-VII (aproape 2.500 de pachete). Vor mai primi rechizite gratuite aproximativ 100 de elevi de clasa a VIII-a din judeţ. Prof. dr. Cristinel Glodeanu a precizat că valoarea celor aproape 6.200 de pachete de rechizite gratuite oferite preşcolarilor şi elevilor harghiteni proveniţi din familii cu o situaţie materială precară se ridică la circa 167.000 lei. Potrivit sursei citate, achiziţia publică pentru procurarea rechizitelor a avut loc, acum fiind în derulare faza de contractare.

Inspectorul şcolar general adjunct a precizat că dosarele cu actele solicitate se vor depune de către potenţialii beneficiari la secretariatul unităţilor de învăţământ în cursul primei săptămâni a noului an şcolar. Dosarele vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli, numărul final al pachetelor de rechizite necesare urmând să fie comunicat Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita. „Ca atare, cifrele exacte care arată numărul pachetelor cu rechizite gratuite la care sunt îndreptăţiţi elevii le vom cunoaşte abia după analizarea dosarelor”, a precizat prof. dr. Glodeanu.

„Ne bucurăm că MEN continuă programul de sprijinire a copiilor din familii cu venituri sub medie. Chiar dacă învăţământul este gratuit, aceste măsuri complementare de sprijin sunt benefice pentru copiii din familii numeroase şi dezavantajate din punct de vedere material, unde de multe ori părinţii, aflaţi în imposibilitatea de a avea un câştig constant, nu îşi permit efortul financiar care să le asigure continuarea studiilor. Învăţământul este obligatoriu şi este important pentru fiecare copil să înveţe, de aceea facem un apel către toate ONG-urile şi oamenii de bine să sprijine moral şi material familiile sărace şi copiii nevoiaşi, dar şi pe cei din centrele de plasament, să poată merge la şcoală. Prin implicarea comunităţii şi prin aceste măsuri complementare putem asigura egalitatea de şanse şi accesul la educaţie al tuturor copiilor”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct.

Rechizitele vor fi distribuite către copii la sediile grădiniţelor şi şcolilor până în data de 20 septembrie, iar acestea vor repartiza materialele şcolare gratuite elevilor din grupul-ţintă. Pentru copiii preşcolari, rechizitele vor rămâne în grădiniţă, urmând să fie folosite de aceştia pentru activităţile din clasă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pot beneficia gratuit de rechizite şcolare copiii aflaţi în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie realizat este de cel mult 50% din salariul minim brut pe ţară. De asemenea, elevii trebuie să facă dovada înscrierii în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, la cursuri de zi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.