Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pensionarii nu sunt afectaţi de mărirea punctului de pensie în ceea ce priveşte medicamentele compensate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Pensionarii nu sunt afectaţi de mărirea punctului de pensie în ceea ce priveşte medicamentele compensate
Pensionarii nu sunt afectaţi de mărirea punctului de pensie în ceea ce priveşte medicamentele compensate

Pensionarii nu sunt afectaţi de mărirea punctului de pensie în ceea ce priveşte medicamentele compensate

Preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita: Plafonul prevăzut pentru compensarea medicamentelor celor care au pensii mici se modifică de fiecare dată când creşte şi punctul de pensie

De la începutul acestei luni a crescut punctul de pensie cu 15%, iar odată cu acesta şi pensia. Cu toate acestea, cei care beneficiază de medicamente compensate cu 90% nu au fost afectaţi, pentru că a fost majorat şi plafonul, de la 990 de lei la 1.139 de lei. Dar mai multe despre aceasta vom afla în materialul ce urmează, unul în care analizăm şi alte aspecte legate de prescrierea medicamentelor compensate şi gratuite.

Medicamente compensate între 20 şi 100%

Toţi ştim că atunci când medicul de familie ne eliberează o reţetă, pentru unele medicamente plătim mai puţin, dar pentru altele reducerea nu este atât de semnificativă. Motivul ni-l explică ec. Duda Tihamér, preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita.

Medicamentele compensate şi gratuite, arăta acesta, pot fi eliberate numai pe baza unei prescripţii medicale şi sunt cuprinse în anumite subliste. Sunt 4 subliste – A, B, C şi D – care se actualizează periodic şi fiecare face referire la procentul cu care sunt compensate medicamentele. CAS pune în aceste liste cele mai ieftine medicamente. Astfel, dacă pentru aceeaşi substanţă activă, pe piaţă sunt 10 medicamente, pe listă se va regăsi acela cu cel mai bun preţ. Aşadar, dacă cineva doreşte să beneficieze de alt medicament, dar cu aceeaşi substanţă activă, va plăti diferenţa dintre preţul de referinţă şi medicamentul respectiv.

Şi astfel se răspunde la întrebarea când se plăteşte mai mult pentru un medicament? Atunci când, din diferite motive (fie la indicaţiile medicului, fie din proprie iniţiativă), se alege un alt medicament faţă de cel aflat pe lista de referinţă. Important de precizat este faptul că pe reţetă se va scrie mereu substanţa activă, iar farmacistul are obligaţia să îi explice persoanei asigurate că acesta este medicamentul cu preţul de referinţă, iar, dacă doreşte alt medicament, trebuie să-şi dea acordul prin semnătură pe reţetă.

Dar care sunt procentele cu care se compensează medicamentele aflate pe aceste subliste? Pentru un medicament aflat pe sublista A, persoana asigurată va plăti 10% din valoarea acestuia.

Pentru sublista B, procentul de compensare din preţul de referinţă este de 50%, cu excepţia pensionarilor cu venituri până la 1.139 lei/lună, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care procentul este de 90%. Aşadar, dacă i se prescrie un medicament de pe sublista B toată lumea poate beneficia de o compensare de 50%, dar pensionarii cu o pensie mai mică de 1.139 de lei beneficiază de o compensare de 90%. De precizat faptul că până la 1 septembrie, valoarea pensiei pentru care se aplica compensarea de 90% era de 990 lei, aceasta fiind majorată odată cu creşterea punctului de pensie.

În sublista C, procentul este de 100%. Iar în sublista D de 20% (cu excepţia copiilor, elevilor, gravidelor şi lehuzelor, pentru care procentul este de 100%).

Preşedintele-director al CAS Harghita sublinia şi faptul că pentru medicamentele din sublistele A, B şi D se pot prescrie cel mult 7 medicamente într-o lună, indiferent de numărul de reţete eliberate în acea perioadă. Iar valoarea totală a medicamentelor din sublista B, calculată la preţul de referinţă, nu poate depăşi 330 de lei/lună.

Peste 4.500 de pensionari au beneficiat de medicamentele compensate cu 90%

Dacă ne referim strict la medicamentele incluse în sublista B, în primele 6 luni ale acestui an au beneficiat de reducere cu 90% (adică s-au încadrat în prevederea unei pensii sub 990 de lei) un număr de 4.524 de persoane din judeţ. Pentru acestea au fost eliberate peste 26 de mii de reţete, valoarea compensată ridicându-se la 1,2 milioane de lei.

Cifrele de anul trecut arată că pentru persoanele care au o pensie sub 990 de lei (acum pragul maxim este de 1.139 de lei) s-au eliberat 26.597 de reţete care conţineau medicamente din sublista B. În total, în 2018, au beneficiat de o compensaţie de 90% pentru aceste medicamente peste 5.100 de persoane, fiind plătite aproximativ 2,3 milioane de lei.

În cât timp ne putem prezenta la farmacie cu reţeta?

Prescrierile pentru medicamente sunt de mai multe tipuri, în funcţie de afecţiunea persoanei. Astfel se pot elibera reţete pentru afecţiuni acute (de exemplu: răceli sau dureri de cap), pentru afecţiuni subacute (probleme ceva mai complexe, dar nu sunt incluse bolile cronice) sau pentru afecţiunile cronice. În funcţie de acestea este valabilitatea reţetei, dar şi perioada pentru care se eliberează medicamentele.

În ceea ce priveşte afecţiunile acute, ne putem prezenta la farmacie în cel mult 48 de ore de la data prescrierii, după acest timp reţeta nemaifiind valabilă (nu se mai eliberează medicamente compensate). De asemenea, în cazul acestor afecţiuni, medicul poate prescrie un tratament care să nu depăşească 5 zile.

Şi pentru afecţiunile subacute valabilitatea reţetei este de două zile, dar se pot emite medicamente pentru un timp de 8-10 zile.

În cazul afecţiunilor cronice ne putem prezenta la farmacie cu reţeta în timp de 30 de zile, iar pe acestea se pot prescrie medicamente pentru o lună sau până la 3 luni în cazul bolilor cronice stabile.

Ceea ce trebuie precizat în acest ultim caz este faptul că, deşi medicul poate emite o reţetă cu medicamentele pentru 3 luni de zile, nu este obligat să respecte această perioadă, ci poate elibera tratamentul doar pentru o lună sau două.

Acte pentru cei care nu au card de sănătate

În cazul în care persoana are un card de sănătate emis, dar fie nu l-a ridicat (din motive religioase sau de conştiinţă), fie l-a pierdut, atunci medicamentele se eliberează pe baza unei adeverinţe de asigurat valabilă 3 luni, respectiv pe baza adeverinţei înlocuitoare pentru cei care au solicitat un card duplicat.

În cazul în care persoana este asigurată în sistemul public, dar nu are card naţional de sănătate emis, medicamentele pot fi eliberate în baza unui document rezultat prin accesarea de către farmacie a serviciului pus la dispoziţie de către CAS Harghita, unde se poate verifica starea de asigurat a persoanei.

119 farmacii în judeţ

Ec. Duda Tihamér spunea că la începutul acestei luni, în relaţie contractuală cu CAS Harghita se aflau 62 de furnizori, ceea ce înseamnă un total de 119 de farmacii. Dintre acestea, 54 de farmacii se află în oraşe, iar 65 în comune.

Atât din prisma numărului de farmacii, cât şi a răspândirii acestora (doar în comuna Ciucsângeorgiu nu există o unitate farmaceutică), se poate spune că stăm bine la acest capitol.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.