Oră de arheologie pentru elevii de la CNOG | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Cultură » Oră de arheologie pentru elevii de la CNOG
Oră de arheologie pentru elevii de la CNOG

Oră de arheologie pentru elevii de la CNOG

Elevi din clasele a X-a şi a XI-a din cadrul Colegiului Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc au participat ieri la o oră mai specială de arheologie.

În cadrul unui proiect, specialişti în arheologie le-au vorbit liceenilor despre principalele descoperiri de la Păuleni-Ciuc – „Dâmbul Cetăţii”, dar şi despre noile metode de analiză a patrimoniului arheologic: microscopia şi spectrometria.

Dar cel mai important lucru e acela că elevii nu au asistat doar la prezentarea unei teorii, ci au putut asista, chiar participa şi la câteva lucrări practice. Astfel, funcţionarea spectrometriei a fost exemplificată cu ajutorul unor monede romane, din cupru, învelite în foiţe de argint, dar şi cu monede aflate în circulaţie în sistemul bancar românesc. În cadrul atelierului de microscopie, elevii au putut analiza singuri, cu ajutorul microscopului pus la dispoziţie de specialişti, o parte dintre artefacte; de asemenea, lucrând în echipe, au fost nevoiţi să realizeze un poster sintetizând datele pe care le-au primit cu ocazia întâlnirii, tratate în manieră personală.

Cu mai multe detalii despre acest eveniment vom reveni în ziarul de marţi.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.