Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reabilitarea drumurilor, relaţiile internaţionale şi controalele Curţii de Conturi – subiectele şedinţei ordinare a consiliului judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Reabilitarea drumurilor, relaţiile internaţionale şi controalele Curţii de Conturi – subiectele şedinţei ordinare a consiliului judeţean
Reabilitarea drumurilor, relaţiile internaţionale şi controalele Curţii de Conturi – subiectele şedinţei ordinare a consiliului judeţean

Reabilitarea drumurilor, relaţiile internaţionale şi controalele Curţii de Conturi – subiectele şedinţei ordinare a consiliului judeţean

Reabilitarea DJ 127 Tulgheş-Ditrău întârzie

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pe DJ 127 Tulgheş-Ditrău, dar reabilitarea drumului, promisă de autorităţi, întârzie din cauza lipsei de fonduri. Solicitarea de finanţare pentru reabilitarea DJ 127 prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost respinsă, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba. „Fără sprijin de la Guvern nu ştiu cum s-ar putea face; dacă am putea, cu ajutorul Guvernului, să facem măcar lotul Hagota-Tulgheş, ar fi ceva. Eventual cu finanţare europeană. Mai încercăm”, a spus Borboly.

Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Harghita, Adrian Chiorean, a explicat că pentru reabilitarea DJ 127 este nevoie de aproximativ 50 de milioane de lei. „Drumul are o lungime totală de 21,57 de kilometri, cu o suprafaţă totală de 172.632 de metri pătraţi. Ca şi structură rutieră, vom merge pe o scarificare şi reprofilare a structurii existente, ceea ce înseamnă că actuala structură a drumului va fi păstrată şi folosită pentru fundaţia noului drum. Peste ea se vor turna două straturi de asfalt, unul de legătură de 6 centimetri, plus 4 cm stratul de uzură, iar pentru a ne încadra şi în structura de siguranţă vor fi montaţi şi parapeţi metalici pe o lungime de circa 4 kilometri. Pe tot sectorul vor fi amplasate patru poduri noi şi 44 de podeţe refăcute. (…) Tronsoanele aferente satelor Recea şi Hagota, care sunt cele mai importante, costă peste 20 de milioane de lei, cu TVA”, a detaliat Chiorean.

DJ 127 Tulgheş-Ditrău, aflat în administrarea consiliului judeţean, este de importanţă vitală pentru dezvoltarea economică a nordului judeţului Harghita şi pentru exploatarea potenţialului turistic valoros al acestei zone. „Vom licita cu siguranţă proiectul tehnic, să avem un executant, şi apoi vom vedea cum găsim fonduri. Cred că vom demara lucrările de reabilitare a drumului anul acesta, măcar să începem, urmând să fie identificate toate sursele de finanţare posibile. Deja noi căutăm surse, pe PNDL nou, pe fonduri europene, unde găsim o măsură pe care să încadrăm acest proiect, o vom face”, a declarat Adrian Chiorean.

Câte ceva despre relaţiile internaţionale

La punctul Diverse, preşedintele CJ Harghita a anunţat consiliul că în perioada 15-17 februarie a efectuat o vizită de lucru în judeţele Vas şi Veszprém din Ungaria, unde a participat la două programe care au vizat dezvoltarea rurală. În cadrul vizitei, Borboly Csaba a avut întrevederi cu reprezentanţii Camerei Naţionale Agricole şi ai Ministerului ungar al Agriculturii, cu conducătorii celor două judeţe şi cu mai mulţi primari.

Borboly Csaba a precizat că pentru activităţile cu specific internaţional desfăşurate de CJ Harghita au fost create grupuri de lucru, în care sunt cooptaţi şi consilierii judeţeni. „Pe parcursul acestui an vom avea mai multe ocazii de a prezenta judeţul Harghita atât la nivel naţional, cât şi internaţional, în fiecare weekend avem cel puţin 5-6 evenimente care se leagă de activitatea noastră internaţională, ori în ţară, ori în străinătate şi aşteptăm participarea membrilor grupurilor de lucru. Este foarte importantă imaginea cu care pleacă vizitatorii, din regiunea noastră, că nu suntem un judeţ de circ”, a atenţionat acesta. Ceea ce s-a întâmplat la sfârşit de săptămână, când în jur de 20 de ziarişti din Bucureşti, Timişoara şi Cluj, invitaţi pentru trei zile în Harghita, s-au bucurat de o atenţie demnă de invidiat, inclusiv de un traducător mobil, care i-a însoţit permanent, chiar şi la tradiţionalul ritual al îngropării iernii de la Sânsimion.

Totodată, a amintit de „marea provocare” pe care o constituie vizita Papei Francisc, la 1 iunie, în Harghita. „Totul trebuie să decurgă foarte bine atunci, şi în săptămâna dintre vizita Papei, şi la pelerinajul de Rusalii”, a adăugat Borboly Csaba.

Controalele Curţii de Conturi

„De la începutul anului, Curtea de Conturi este în control la noi, cred că acum este a patra echipă deja, venită la două zile după ce a plecat precedenta”, arăta Borboly. Preşedintele CJ Harghita a informat consilierii despre două decizii contestate de inspectorii Curţii de Conturi.

„Decizia 26 din 2010 – aici am avut un contract de consiliere şi nu am reuşit să câştigăm în instanţă, deci noi, toţi colegii care am semnat acel contract în valoare de 67.000 de lei, cu tot cu dobânda, vom plăti lunar această sumă. (…) Şi mai avem un contract de întreţinere, în valoare de peste 100.000 de lei, unde încă ne aflăm în litigiu. Cu privire la Decizia 35 din 2015 – şi aici Curtea de Conturi a vrut să impute milioane de lei, iar nu au avut dreptate, dar a trebuit să treacă 8 ani, până când instanţele ne-au dat dreptate. Niciodată nu trebuie să ne încredem în excesul Curţii de Conturi, foarte mulţi colegi au plecat de la instituţie din această cauză şi mai mulţi colegi s-au îmbolnăvit din cauza stresului. (…) Cred că două treimi din procesele noastre sunt astfel de procese şi după aceea iese o hotărâre a instanţei şi ni se spune: pardon, totul e în ordine. Aşa e sistemul”, a relatat Borboly Csaba.

La finalul şedinţei ordinare de vineri, preşedintele CJ a amintit că a început strângerea de semnături pentru alegerile europarlamentare şi i-a rugat pe toţi consilierii să contribuie, „evident, fiecare pentru candidatul lui”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.