Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rată de promovare de 75,9% la Evaluarea Naţională în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 24 februarie 2024
Home » Învățământ » Rată de promovare de 75,9% la Evaluarea Naţională în Harghita
Rată de promovare de 75,9% la Evaluarea Naţională în Harghita

Rată de promovare de 75,9% la Evaluarea Naţională în Harghita

  • Rezultatele finale arată o creştere cu 0,04% a procentului iniţial de promovare, în urma soluţionării celor 177 de contestaţii depuse de candidaţii care au participat la probele Evaluării Naţionale în perioada 22-25 iunie 2021. Nici un candidat nu a obţinut media 10

Potrivit rezultatelor finale date publicităţii duminică la prânz, procentul de promovare la Limba şi literatura română este de 55,51% la nivelul judeţului Harghita, 1.401 din cei 2.524 de candidaţi care au susţinut proba reuşind să o promoveze. Un singur candidat a obţinut nota maximă la această disciplină de examen.

Mai multe note de trecere au obţinut elevii harghiteni la proba de Matematică, promovată de 69,01% dintre cei 2.523 de candidaţi prezentaţi, lucrările a opt dintre aceştia fiind notate cu zece. Un număr de 782 de elevi (31%) au obţinut note între 1 şi 4,99, fiind declaraţi nepromovaţi.

Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat la ultima probă a examenului, cea la Limba şi literatura maternă. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, rata de promovare la Limba maghiară este de 95,97%, 19 candidaţi dintre cei 2.105 prezentaţi obţinând note de zece la această disciplină de examen.

Nici un candidat nu a fost eliminat pentru tentative de fraudă în judeţul Harghita.

În urma reevaluării celor 177 de lucrări contestate de elevii clasei a VIII-a participanţi la examenul naţional, procentul de promovare iniţial, de 75,86%, a crescut cu 0,04%.

La Evaluarea Naţională s-au înscris 2.594 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, în condiţiile în care actuala promoţie numără 2.820 de elevi, iar rata de participare la examen a fost de aproximativ 97% din totalul candidaţilor prezentaţi.

„Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învăţământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%)”, precizează Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

În contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, absolvenţii învăţământului gimnazial care au fost în izolare, în carantină sau cei care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza sau participa la probele de examen, pot susţine aceste probe în etapa specială a Evaluării Naţionale, care începe luni, 5 iulie.

La etapa specială s-a înscris un singur candidat din judeţul Harghita.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.