Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul Brânzei – Corbu, iulie 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Festivalul Brânzei – Corbu, iulie 2021
Festivalul Brânzei – Corbu, iulie 2021

Festivalul Brânzei – Corbu, iulie 2021

Prima ediţie a „Festivalului Brânzei” Corbu – 2021 nu a fost organizată „online”, ci în direct, în aer liber, respectându-se toate măsurile impuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Acest festival a fost conceput, botezat şi organizat de Cooperativa Agricolă „Fraţii Muntelui” şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Tulgheş, al căror preşedinte este fermierul Costel Bondrea, cu sprijinul nemijlocit al Primăriei comunei Corbu şi al domnului Marian Macovei, administratorul Complexului „Stâna Haiducului” din Corbu.

Din discuţiile purtate cu Costel Bondrea, am reţinut faptul că scopul acestui festival este promovarea brânzei tradiţionale de pe Valea Bistricioarei şi a altor produse din lapte şi carne ale fermierilor cunoscuţi din Borsec (Mircea Oprea şi Bartha Csaba), Corbu (Sergiu Lăbonţ), Tulgheş (Costel Bondrea, Gheorghe Rugină şi Florin Bodron) din judeţul Harghita şi Grinţieş (Asavei Adrian) din judeţul Neamţ, care s-au unit în anul 2019, în Cooperativa Agricolă, sugestiv numită ,,Fraţii Muntelui”, al cărei preşedinte este Costel Bondrea.

Duminică, la Corbu au fost prezenţi domnul Ioan Hârb – directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Harghita şi domnul Regian Coloman, expert evaluări din cadrul aceluiaşi oficiu, care în cadrul activităţii de promovare a celor 11 ghiduri ale solicitantului de accesare de fonduri europene agricole, în sala de şedinţe a Consiliului local Corbu, s-au întâlnit cu fermierii prezenţi la „Festivalul Brânzei”, cărora le-au fost prezentate, cu lux de amănunte, aceste documente.

Fermierii prezenţi au fost informaţi despre regulile pentru pregătirea, întocmirea şi depunerea proiectului de investiţii, precum şi modalitatea de selecţie, aprobare şi derulare a proiectelor.

Li s-a adus la cunoştinţă ce conţine lista indicativă a tipurilor de investiţii pentru care se acordă fonduri nerambursabile, documentele, avizele şi acordurile pe care trebuie să le prezinte, precum şi alte informaţii utile realizării proiectului şi completării corecte a documentelor.

Între cei doi specialişti şi fermierii prezenţi a fost un dialog folositor, fermierii fiind îndemnaţi să consulte ori de câte ori au nevoie specialiştii din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Harghita.

Toţi participanţii au avut posibilitatea să guste brânza bună, ecologică produsă pe păşunile localităţilor de pe Valea Bistricioarei, precum şi alte derivate din lapte şi carne.

Dacă în urmă cu câţiva ani, respectiv duminică, 11 septembrie 2016, în comuna Corbu s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului „Balmoşul la el acasă”, manifestare devenită tradiţională, iată că în 4 iulie 2021 o altă manifestare a crescătorilor de animale de pe Valea Bistricioarei, „Festivalul Brânzei”, a debutat tot la Corbu şi după cum s-a desfăşurat prima ediţie, acesta se va derula şi anul viitor şi aşa mai departe.

Vasile Gotea

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.