Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

2,3 milioane de euro pentru reabilitarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Economic » 2,3 milioane de euro pentru reabilitarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Topliţa
2,3 milioane de euro pentru reabilitarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Topliţa

2,3 milioane de euro pentru reabilitarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Topliţa

  • Fonduri europene nerambursabile şi pentru dezvoltare urbană sustenabilă în municipiul Gheorgheni

Autorităţile publice locale din municipiile Topliţa şi Gheorgheni au semnat, recent, contracte cu fonduri europene REGIO, gestionate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în valoare de 2,3 milioane de euro, respectiv 4,4 milioane de euro.

Proiectul din Topliţa prevede reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului din cadrul spitalului municipal, în vederea furnizării de servicii medicale aliniate la standardele europene şi a fost semnat atât la nivelul MDLPA, cât şi de beneficiar şi respectiv de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar care coordonează implementarea fondurilor. „Prin acest proiect se va asigura un spaţiu optim din punct de vedere al circuitelor funcţionale pentru desfăşurarea activităţii de ambulatoriu, prin îmbunătăţirea infrastructurii ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Topliţa şi prin creşterea numărului de specialităţi medicale în cadrul cărora pacienţii vor putea primi consultaţii şi investigaţii, corelată cu reducerea timpilor de aşteptare pentru investigaţii specifice”, se arată într-un comunicat al ADR Centru.

Potrivit sursei citate, în cadrul acestui proiect vor fi realizate lucrări de construcţii-montaj, inclusiv finisaje, dar vor fi şi modificate şi adaptate toate instalaţiile existente în clădirea de pe str. Victor Babeş, nr. 3. Valoarea totală a proiectului este de 10.814.272,11 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de Autoritatea de Management POR este de 10.136.753,84 lei, reprezentând 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Lucrările sunt preconizate a fi finalizate peste doi ani şi cinci luni, până în 31 octombrie 2023. Fondurile nerambursabile sunt alocate din bugetul Regiunii Centru prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Operaţiunea: A – Ambulatorii.

„Este important faptul că acest proiect completează investiţiile publice realizate din fonduri REGIO în Topliţa. Acum trei luni am contractat proiectul pentru construirea sălilor de sport la Şcolile Gimnaziale Sfântu Ilie şi Andrei Şaguna, precum şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale Sfântu Ilie, alături de amenajarea unui spaţiu de joacă într-o zonă frecventată a municipiului. În plus, în Topliţa susţinem investiţiile pentru reabilitarea sistemului de iluminat stradal şi pentru modernizarea Colegiului Eminescu. Aşadar, în total, acest municipiu atrage peste 6,3 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor”, a declarat Simion Creţu, director general al ADR Centru, citat în comunicat.

Fonduri europene pentru dezvoltare urbană sustenabilă în municipiul Gheorgheni

Proiectul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în municipiul Gheorgheni” este structurat pe două componente. Prima se referă la reabilitarea Centrului Comunitar Gheorgheni, unde se va realiza o bibliotecă/mediatecă multifuncţională. „Aici se doreşte amenajarea unui centru comunitar, cu bibliotecă şi spaţiile tehnice necesare la nivelul parterului şi etajului clădirii. (…) Sala multifuncţională va avea funcţiunea principală de sală de citit, o bibliotecă deschisă, cu rafturi de cărţi pe pereţii perimetrali, dar în cazul unor evenimente (concerte, proiecţii, prezentări) va putea servi ca amfiteatru flexibil. În zona vechii scene se vor amenaja depozite închise de cărţi, reviste etc., pe două nivele. La etaj, spre est (centrul istoric) se vor amenaja birourile administrative, o sală de lectură, un atelier, un hol de legătură spre sala mare, legat prin lift de holul de la parter, o sală de proiecţie, un depozit şi camera de proiecţie”, se precizează într-un alt comunicat al ADR Centru.

A doua componentă se referă la „Amenajarea unui spaţiu public – zona parcului central din municipiul Gheorgheni”. „Aici se intenţionează transformarea Pieţei Libertăţii într-o zonă dedicată pietonilor, descurajând intrarea vehiculelor în zona centrală. Investiţia presupune transformarea tronsonului de drum din nordul parcului în alee pietonală, cu schimbarea pavimentului, montarea de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, stâlpi de iluminat, jardiniere, protecţii pentru arbori, rastele pentru biciclete etc.) şi realizarea unei fântâni arteziene la nivelul pavimentului. Odată cu noua configuraţie a străzilor din jurul parcului se vor realiza locuri de parcare, trotuare şi pistă de biciclete”, se arată în document.

„În această perioadă de finanţare, municipiul Gheorgheni a atras importante resurse nerambursabile prin Programul REGIO pentru dezvoltarea comunităţii locale. Vorbim de 13 proiecte în multe domenii social-edilitare, a căror valoare totală cumulată depăşeşte 30 milioane de euro”, a spusdirectorul general al ADR Centru, conform sursei citate.

Valoarea totală a proiectului este de 20.596.559,29 lei, din care 20.184.628,10 lei sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR. Diferenţa o constituie cofinanţarea beneficiarului la cheltuielile eligibile şi la cele neeligibile ale proiectului. Finanţarea este acordată prin Prioritatea de investiţii 13.1, dedicată sprijinirii regenerării oraşelor mici şi mijlocii, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul REGIO 2014-2020. (G.Z.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.