Raed Arafat i-a înmânat gen. Gheorghe Pop Drapelul de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » Raed Arafat i-a înmânat gen. Gheorghe Pop Drapelul de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita
Raed Arafat i-a înmânat gen. Gheorghe Pop Drapelul de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita

Raed Arafat i-a înmânat gen. Gheorghe Pop Drapelul de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita

Jur să apăr ca pe lumina ochilor Drapelul de Luptă tricolor simbol al unităţii, suveranităţii şi independenţei naţionale, al onoarei şi vitejiei militare a poporului român, al gloriei străbune şi al patriei mele, România!

Aceste cuvinte, rostite într-un cor, au răsunat duminică în Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc cu ocazia primirii de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” a Drapelului de Luptă.

La eveniment a participat secretarul de stat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cel care i-a înmânat comandantului ISU „Oltul” Drapelul de Luptă. Cu această ocazie, dr. Raed Arafat le-a spus militarilor din cadrul ISU „Oltul” că Drapelul de Luptă pe care l-au primit este cel care o să-i reprezinte, fiind un simbol pe care o să trebuiască să-l apere.

„Comparativ cu alte instituţii militare, al căror rol principal e să se pregătească sperând ca niciodată să nu ajungă să intre în luptă, dvs. sunteţi în luptă în fiecare zi. În fiecare zi sunteţi în luptă cu secundele, cu minutele, încercaţi să faceţi tot posibilul ca să salvaţi cât mai multe vieţi fie de la un incendiu, fie la un caz medical, fie la orice caz de urgenţă. (…) Ce vă caracterizează este că în momentul în care toţi fug de la un pericol, dvs. vă îndreptaţi spre pericolul respectiv ca să-l eliminaţi. Tocmai asta face din această instituţie, o instituţie de bază a societăţii şi la care toţi se uită ca la instituţia salvatorilor universali”, spunea secretarul de stat. La rândul său, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, spunea că primirea Drapelului de Luptă este unul dintre cele mai importante momente, cu o încărcătură simbolică, din istoria unităţilor militare.

„Ceremonia de astăzi – spunea Adrian Jean Andrei – este cu atât mai importantă cu cât ea este legată de o instituţie atât de dragă şi respectată de cetăţenii harghiteni. Cetăţenii ştiu că, ori de câte ori în judeţ apare o situaţie de urgenţă, salvatorii sunteţi dvs. – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. De aceea doresc să marcăm acest moment într-o notă de onoare, pe care o meritaţi din plin”.

În finalul discursurilor, atât secretarul de stat, cât şi prefectul judeţului au ţinut să le mulţumească militarilor de la ISU pentru ceea ce fac zi de zi, pentru misiunea îndeplinită în judeţul Harghita, pentru dăruire şi pentru faptul că sunt apărătorii vieţii semenilor lor.

 „Sunt mândru că am reuşit să ajung până aici şi să primesc şi Drapelul de Luptă al unităţii”

Primirea Drapelului de Luptă la sfârşit de carieră este un moment care nu face altceva decât să încununeze o activitate de 36 de ani. Comandantul ISU „Oltul” Harghita, general de brigadă Gheorghe Pop, spunea cu ocazia evenimentului de duminică că „Primirea Drapelului de Luptă trebuie să constituie unul dintre cele mai importante momente din viaţa unei unităţi militare, pentru acesta este simbolul care a fost alături de armata română de-a lungul istoriei şi atunci când s-a pierdut, s-a desfiinţat şi unitatea. De aceea şi în jurământ se spune să apăr ca pe lumina ochilor Drapelul de Luptă”.

„Pentru mine – continua gen. brg. Gheorghe Pop – care mă aflu la sfârşit de carieră militară, este un moment extraordinar pentru că încununează cu succes activitatea pe care am desfăşurat-o de-a lungul a 36 de ani. Şi sunt mândru că am reuşit să ajung până aici şi să primesc şi Drapelul de Luptă al unităţii”.

Festivitatea de primire a Drapelului de Luptă s-a încheiat cu defilarea militarilor şi a tehnicii de intervenţie, dispozitivul de defilare fiind condus de gen. de brigadă Gheorghe Pop, inspector şef al ISU „Oltul” Harghita.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

XXX

Decretul de acordare a Drapelului de Luptă a fost semnat de Klaus Iohannis, preşedintele României. Simbol al unităţii, al onoarei şi gloriei militare, Drapelul de Luptă este păstrat într-o vitrină sigilată, de unde este scos cu aprobarea comandantului unităţii la anumite ceremonii militare – Ziua Naţională a României, Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei, la depunerea jurământului sau la funeralii militare.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.