Protest al magistraților în fața Palatului Justiției din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 iulie 2022
Home » Societate » Protest al magistraților în fața Palatului Justiției din Miercurea Ciuc
Protest al magistraților în fața Palatului Justiției din Miercurea Ciuc

Protest al magistraților în fața Palatului Justiției din Miercurea Ciuc

„Sunt semne că nu ne îndreptăm într-o direcţie bună vizavi de ceea ce înseamnă independenţa justiţiei şi am înţeles să adoptăm aceste forme de protest”

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita și Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, alături de judecătorii Judecătoriei Miercurea Ciuc, au protestat în după-amiaza aceasta în fața Palatului Justiției din Miercurea Ciuc față de adoptarea OUG nr. 7/2019. Prin această ordonanță, susțin ei, sunt amenințate principiile de bază ale statului de drept, precum și independența justiției și separarea puterilor în stat. La protest au participat și judecători de la Tribunalul Harghita, în nume propriu, deoarece la nivelul acestei instanțe nu a fost luată o hotărâre în acest sens în adunarea generală.

Magistrații prezenți la protest purtau pancarte pe care se putea citi: „Independența Justiției”, „Separarea și echilibrul puterilor în stat”, „Respectarea angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, „Transparență decizională”, „Principiul separației puterilor în stat”, „Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția” etc.

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, Sorin Mihai Colceriu, a declarat că în adunarea generală a procurorilor de pe lângă Tribunalul Harghita și unitățile subordonate s-a hotărât cu majoritate suspendarea activităţii judiciare, cu excepţia cauzelor care prezintă urgență, dar și organizarea protestului din fața Palatului de Justiţie din Miercurea Ciuc.

„Sunt forme de protest care am simţit să le adoptăm faţă de prevederile nu doar a ordonanţei amintite care, spunem noi, încalcă independenţa justiţiei, principiul separării puterilor în stat. Sunt semne că nu ne îndreptăm într-o direcţie bună vizavi de ceea ce înseamnă independenţa justiţiei şi am înţeles să adoptăm aceste forme de protest. Acum, nu ştiu cât efect vor avea, nu le facem pentru noi, cineva a zis că noi avem salarii destul de mari şi la ce ne trebuie să protestăm – le facem pentru cetăţeni, pentru copiii noştri şi să atragem atenţia cu privire la pericolul care există ca independenţa justiţiei să aibă de suferit în perioada următoare şi a început să sufere”, a spus prim-procurorul adjunct al Tribunalului Harghita.

Conform acestuia, „modificările dăunătoare independenţei justiţiei şi statutului magistraţilor au fost adoptate printr-o serie de astfel de acte normative (n.n. – cum este OUG nr. 7/2019), care au cuprins şi prevederi benefice, care au dorit să corecteze unele erori sau unele neajunsuri (…) dar au fost inserate şi prevederi care, în mod evident, încalcă independenţa justiţiei”.

Prim-procurorul adjunct Sorin Mihai Colceriu a mai spus că ordonanța va avea efecte și a „produs deja o oarecare bulversare”.

„Da, sigur, va avea efecte (n.n. – OUG nr. 7/2019) şi va trebui să respectăm ceea ce s-a hotărât şi s-a produs deja o oarecare bulversare, dar sunt aspecte care privesc, în general, funcţiile înalte, dar ne afectează şi pe noi, indirect, fiindcă simţim că alte puteri din stat doresc să se amestece în independenţa justiţiei, care este o putere separată în stat şi într-un stat democratic aşa ar trebui să și fie”, a mai spus prim-procurorul adjunct Sorin Mihai Colceriu.

Și la Judecătoria Miercurea Ciuc activitatea este suspendată parțial

La protest au fost prezenți și magistrații Judecătoriei Miercurea Ciuc. Președintele Judecătoriei Miercurea Ciuc, judecătoarea Aura Mădălina Tudor, a declarat că ieri, 26 februarie, a fost convocată Adunarea Generală, în cadrul căreia „am hotărât cu majoritate o suspendare parțială a activității”, începând de astăzi.

„Ieri, în adunarea generală, am hotărât cu majoritate o suspendare parțială a activității, adică în cauzele care au primit termen și au ședință de judecată până pe data de 1 martie, inclusiv, pentru cauzele care nu se judecă de urgență, potrivit dispozițiilor legii, se va acorda un termen în semn de protest. Activitatea este continuată cu publicul, se primesc cereri în continuare, se efectuează verificarea cererilor primite, se redactează hotărârile, sunt pronunțate în continuare hotărârile; numai că în semn de protest, pe lângă această ieșire astăzi, alături de colegii de la Parchet, am hotărât și o suspendare parțială a activității în dosarele care nu prezintă urgență, cel puțin din punct de vedere al dispozițiilor legale. Acele cauze vor fi amânate”, a spus judecătoarea Aura Mădălina Tudor. (Șt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Magistrații români se comportă precum șoferi i.Nu ei sunt chemați să facă legea, ci să o aplice! Nici nu mai este de mirare câte minuni produc asemenea magistrați în actul lor profesional. Domnilor procurori și judecători, ce veți face când părțile judecate de dvs. vor refuza să părăsească sala de judecată, se vor lega de scaune, în semn de protest față de hotărârile date de dvs.? V-ați descalificat profesional și moral. Ați coborât sub nivelul oamenilor fac curățenia orașului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.