Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Protest al lucrătorilor de penitenciare, în Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Protest al lucrătorilor de penitenciare, în Miercurea Ciuc
Protest al lucrătorilor de penitenciare, în Miercurea Ciuc

Protest al lucrătorilor de penitenciare, în Miercurea Ciuc

  • Preşedintele SNPP Penitenciar Miercurea Ciuc: Nu se face nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale personalului, totul se face pentru deţinuţi

Zeci de poliţişti de penitenciare au protestat, la rândul lor, ieri, în faţa închisorii din Miercurea Ciuc împotriva îngheţării salariilor şi sporurilor, pentru respectarea legislaţiei „privind plata corectă” a drepturilor ce li se cuvin, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă sau pentru diminuarea deficitului de personal din sistem.

Membrii Sindicatului Naţional al Polițiștilor din Penitenciare (SNPP) din cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc au fost susţinuţi de colegii lor din Târgu Ocna, Mureş şi Bacău sau de la Centrul de detenţie Brăila-Tichileşti, deoarece situaţia este aceeaşi la nivel naţional.

Sindicaliştii, dotaţi cu vuvuzele care atrăgeau atenţia trecătorilor, au afişat un banner pe care se putea citi „Legea trebuie aplicată, nu încălcată! STOP DISCRIMINĂRII!” şi au scandat împotriva Guvernului.

Preşedintele SNPP Penitenciar Miercurea Ciuc, afiliat la PUBLISIND, Gál Csaba, a declarat că protestatarii solicită respectarea aplicării Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, adică aplicarea etapizată a acestui act normativ pentru 2021. De asemenea, aceştia au cerut: plata indemnizaţiei de concediu cu sporuri; „punerea în aplicare a deciziilor ÎCCJ nr. 21/2019 privind plata corectă a salariului şi, respectiv, nr. 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare”.

„Totodată (protestăm – n.n.), pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Condiţiile de muncă sunt foarte grele, avem maşini din anii ’90, echipament uzat, vechi, nu se fac investiţii, nu se face nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru a personalului, totul se face pentru deţinuţi. Pentru deţinuţi se găsesc bani, pentru personal nimic”, a susţinut liderul de sindicat.

Sindicaliştii mai solicită Guvernului asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, la nivel naţional, a unui număr de 2.000 de posturi suplimentare în sistem, în anul 2021.

„Trebuie să ştiţi că avem 20.000 de posturi în sistemul penitenciar, din care la ora actuală sunt ocupate 12.000. Deci avem un deficit de 8.000 de posturi. Ceea ce generează automat ore suplimentare, uzarea personalului atât fizic, cât şi psihic”, a declarat Gál Csaba.

În ceea ce priveşte Penitenciarul Miercurea Ciuc, liderul de sindicat a spus că deficitul de personal este de 35-40%, motiv pentru care se adună foarte multe ore suplimentare. Gál Csaba a dat exemplul cabinetului medical din cadrul penitenciarului, unde sunt prevăzute 8 posturi de asistent medical, însă sunt ocupate 4, astfel că „se adună foarte multe ore suplimentare”, iar angajaţii îşi pot lua concedii sau zile libere foarte greu. Iar această situaţie se regăseşte „în toate sectoarele: şi la pază, şi la reeducare, şi la logistică, peste tot”. În ultima perioadă, a continuat acesta, au fost organizate o serie de concursuri de angajare, însă acestea nu s-au finalizat nici la ora aceasta.

Preşedintele SNPP Penitenciar Miercurea Ciuc a spus că protestatarii mai solicită efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasă pentru poliţiştii de penitenciare similar poliţiştilor.

Conform sursei citate, acţiunile de protest ale Federaţiei PUBLISIND, la care este afiliat şi sindicatul pe care-l reprezintă, au început în luna decembrie şi vor continua până când o să le fie acordate toate drepturile stabilite prin lege.

„Nu cedăm. Nu oprim protestele până când nu o să fie acordate toate drepturile prevăzute prin lege. Nu cerem absolut nimic în plus, numai ce este prevăzut în lege”, a conchis Gál Csaba.

Din cei aproximativ 160 de angajaţi ai Penitenciarului Miercurea Ciuc, 100 sunt membri ai Sindicatului Naţional al Polițiștilor de Penitenciare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.