Proiectul regulamentului privind parcarea cu plată în Miercurea-Ciuc va fi supus în curând consultării publice | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » Proiectul regulamentului privind parcarea cu plată în Miercurea-Ciuc va fi supus în curând consultării publice
Proiectul regulamentului privind parcarea cu plată în Miercurea-Ciuc va fi supus în curând consultării publice

Proiectul regulamentului privind parcarea cu plată în Miercurea-Ciuc va fi supus în curând consultării publice

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc intenţionează să supună în curând consultării publice un proiect al regulamentului privind sistemul de parcare cu plată în municipiul reşedinţă de judeţ, care ar putea fi implementat din vara acestui an.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat publicaţiei noastre că regulamentul este în curs de elaborare şi se doreşte lansarea „draftului” spre consultare publică cel târziu la începutul lunii aprilie. Acesta a precizat că este de aşteptat ca regulamentul să fie aprobat prin hotărâre de consiliu local în vară şi apoi va fi efectiv implementat. Potrivit afirmaţiilor sale, taxa de parcare se va putea plăti prin intermediul unei aplicaţii pentru telefonul mobil, dar vor exista şi tichete răzuibile, proprietarii de autovehicule din Miercurea-Ciuc având posibilitatea de a achiziţiona şi abonamente anuale. Totodată, se discută şi despre introducerea, eventual, a unor abonamente de cartier la preţuri mai accesibile pentru cei care locuiesc în zona respectivă şi au aceeaşi adresă trecută şi pe cartea de identitate şi pe certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Bors Béla nu a oferit, deocamdată, informaţii legate de tarifele pentru parcare, precizând că nivelul acestora va depinde şi de rezultatele dezbaterii publice care va avea loc în perioada următoare. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc a mai spus că se intenţionează implementarea mai multor elemente din sistemul parcării cu taxă care există în Târgu Mureş.

„De pildă, dacă cineva a uitat să îşi cumpere un bilet pentru o oră şi a fost depistat de agenţii constatatori, o să aibă 48 de ore la dispoziţie să îşi cumpere un bilet întreg pentru o zi. Numai în cazul în care nici în 48 de ore nu va plăti, să zicem, această suprataxă va intra în faza de amendare”, a afirmat Bors Bela. Acesta a menţionat că este de aşteptat ca parcarea să fie gratuită în weekend şi posibil după ora 17:00 în zilele lucrătoare ale săptămânii.

„Nu am vrut să inventăm ceva nou, ci doar să luăm exemplele şi practicile bune din alte oraşe din ţară. Vom vedea care este şi rezultatul consultării publice şi după aceea vom adopta regulamentul prin hotărâre de consiliu”, a mai precizat Bors Béla.

La rândul său, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook că parcarea reprezintă una dintre cele mai mari probleme pentru locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc şi pentru cei din zonă, motiv pentru care există un interes sporit faţă de sistemul de parcare cu plată.

„După ce am preluat administraţia oraşului, împreună cu colegii a trebuit să reproiectăm complet parcarea cu plată din Miercurea-Ciuc. Asta înseamnă că nu a fost suficient să actualizăm vechiul sistem, aşa cum crede lumea, ci a trebuit să proiectăm hărţi complet noi care să identifice locurile de parcare. În momentul de faţă au fost realizate 46 de astfel de hărţi (…) şi mai aşteptăm încă 3 hărţi. După controlul calităţii hărţilor finalizate, acestea vor fi avizate de poliţie în mod individual. Cum rămâne cu reglementările privind parcarea? Regulamentul se află în prezent la a treia lectură, o întreagă echipă lucrează la el (colegii din consiliul local, personalul din cadrul departamentului de specialitate). Odată ce va fi definitivat îl vom face public şi va putea începe dezbaterea publică, toţi locuitorii oraşului îşi vor putea spune părerea. În acelaşi timp, lucrăm, de asemenea, pentru a ne asigura că întregul sistem de parcare cu plată poate fi gestionat de către compania locală de utilitate publică, astfel încât veniturile să rămână în mod indirect în bugetul local”, a precizat Korodi Attila.

Edilul a subliniat că scopul autorităţilor locale este introducerea unui sistem de parcare accesibil, uşor de utilizat, prietenos pentru cetăţeni şi turişti, transparent şi care să nu semene deloc cu „vechile vremuri caracterizate de blocatoare pentru roţi”.

Un sistem al parcării cu plată a mai funcţionat în Miercurea-Ciuc, dar a fost eliminat în 2016, în urma unei sentinţe judecătoreşti prin care a fost anulată hotărârea consiliului local privind regulamentul de blocare, ridicare, transport, depozitare şi eliberarea autovehiculelor staţionate neregulamentar, precum şi părţi din regulamentul de exploatare a parcărilor şi zonelor de staţionare cu plată aflate pe domeniul public. Parcarea cu plată a fost reintrodusă în 2017, dar numai pentru scurt timp, în condiţiile în care au fost iniţiate noi proceduri juridice împotriva sistemului respectiv.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.