Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectul regionalizării a eşuat în principal datorită criteriului etnic susţinut de UDMR | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Politic » Proiectul regionalizării a eşuat în principal datorită criteriului etnic susţinut de UDMR
Proiectul regionalizării a eşuat în principal datorită criteriului etnic susţinut de UDMR

Proiectul regionalizării a eşuat în principal datorită criteriului etnic susţinut de UDMR

Cristian Diaconescu: „…Au venit cu o suprastructură creată pe regiuni şi înainte ca proiectul să devină lege, au început deja să-şi împartă funcţiile. Şi era o mare competiţie între nişte personaje care azi sunt la puşcărie (…), îşi împărţeau România pe regiuni şi încercau să ne explice că aşa trebuie să arate România modernă regionalizată”

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că regionalizarea României trebuie să fie un proiect asumat politic de toate partidele, în care criteriul etnic nu are ce căuta, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care aplicarea proiectului a eşuat, în urmă cu doi ani.

„În momentul în care avem opt sau zece regiuni, pentru România modernă va fi un câştig uriaş. Şi nu în ultimul rând, criteriul etnic nu are ce să caute, în opinia mea, în procesul decizional. Criteriul etnic invocat de un partid politic (UDMR, n.r.) la un moment dat, a fost unul dintre argumentele pe baza căruia a eşuat proiectul de regionalizare, aşa cum a fost propus în urmă cu doi ani”, a afirmat Cristian Diaconescu, într-o conferinţă de presă.

Pe această ultimă temă, Diaconescu a încercat să le explice celor prezenţi ce s-a întâmplat cu iniţiativa privind regionalizarea României, faptul că aceasta a fost prost pornită din punct de vedere politic, că „practic nu s-a discutat nimic în termeni de descentralizare, ci s-a dorit să se suprapună un nou etaj decizional pe structura politico-administrativă existentă deja în România”.

„Acest lucru reprezenta o dublare a birocraţiei şi evitarea rezolvării problemelor care ţin şi impun regionalizare de manieră europeană în ţara noastră. Ar fi putut, de exemplu, să adopte proiectul polonez de regionalizare. Dar au venit cu o suprastructură creată pe regiuni şi înainte ca proiectul să devină lege, au început deja să-şi împartă funcţiile. Şi era o mare competiţie între nişte personaje care azi sunt la puşcărie (…), îşi împărţeau România pe regiuni şi încercau să ne explice că aşa trebuie să arate România modernă regionalizată”, a spus Diaconescu.

Potrivit acestuia, ceea ce şi-ar dori PMP prin regionalizare ar fi patru aspecte fundamentale, dintre care, cel dintâi, acela ca România să fie împărţită în 8 până la 10 regiuni de dezvoltare, iar acestea să aibă la bază numai criterii economice, prin care înţelege atât aspecte de dezvoltare – adică regiunea să fie evaluată din punctul de vedere al potenţialului, mai ales al mediului privat, cât şi al necesităţilor de dezvoltare.

„În al doilea rând, regiunea să aibă capacitatea autonomă de cooperare cu alte regiuni din Europa, aşa cum se întâmplă în Polonia, în Italia, în Spania. Aceste ţări au misiuni permanente la Bruxelles, care reprezintă interesele strict ale regiunii. În al treilea rând, gestiunea financiară a activităţii în aceste regiuni să aibă în vedere descentralizarea fiscală, pentru că aceasta este o problemă pe care nu o recunoaştem la nivel public naţional, generând nervozităţi în zone dezvoltate economic, cum este Timişul, şi mari clivaje faţă de zone care trăiesc mai mult pe asistenţa de la stat, aceasta fiind, de cele mai multe ori, orientată politic”, a detaliat Cristian Diaconescu.

În al patrulea rând, popularii menţionează eliminarea sistemului birocratic prin regionalizare. „Trăim cu două-trei structuri administrative în fiecare judeţ în zona agriculturii, de exemplu, cu reprezentanţe ale instituţiilor centrale, ale Ministerului de Interne, de exemplu, sau al Mediului, cu activităţi redundante sau care se suprapun. În condiţiile în care vom avea 8-10 regiuni, evident că simplificarea sistemului decizional la nivelul comunităţilor va fi un mare câştig pentru România modernă”, a punctat Diaconescu.

Diaconescu a mai subliniat că dacă ne dorim ca într-adevăr să avem o regionalizare a României, care să fie benefică ţării, este nevoie de un real consens politic.

Fostul ministru al Justiţiei a mai menţionat faptul că şansa noastră, ca naţie, este că nu avem o gândire radicală, fanatică şi că la noi, extremiştii devin amuzanţi, sunt simpatizaţi o perioadă, după care cad în necesarul derizoriu şi nu primesc susţinere publică. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. De ce nu e bună împărțirea administrativă actuală? Și dacă Timișul are putere economică mai mare decât Tulcea sau Sălajul, nu este normal să fie ajutate cele două județe? Adică, ce ar vrea cei din Timiș – ei să aibă mașini Mercedes, iar tulcenii să umble cu căruța? Națiunea se bazează și pe principiul solidarității și timișenii trebuie să știe că nu este meritul lor că i-a așezat Dumnezeu pe un pământ roditor, iar pe tulceni i-a așezat în deltă! În al doilea rând, de ce trebuie ca fiecare parte din România să aibă reprezentanță la Bruxelles? Ce le mai bese mintea unor diletanți! Lăsați țara așa cum este împărțită și ocupați-vă de armonizarea dezvoltării județelor, căci toți românii asta cer de la guvernanți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.