Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Universitatea Izvoru Mureşului: Proiecte pentru păstrarea identităţii româneşti în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Cultură »
Universitatea Izvoru Mureşului:
Proiecte pentru păstrarea identităţii româneşti în judeţul Harghita
<h5><i>Universitatea Izvoru Mureşului:</i></h5> Proiecte pentru păstrarea identităţii româneşti în judeţul Harghita

Universitatea Izvoru Mureşului:
Proiecte pentru păstrarea identităţii româneşti în judeţul Harghita

Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala judeţului Harghita (ASCA) a fost înfiinţată în 2008 din dorinţa de-a schimba ceva în comunitate, de-a acţiona în domenii despre care se vorbeşte doar în şoaptă, sau chiar se ignoră, respectiv acţiuni de prevenţie pentru reducerea consumului de alcool, tutun şi alte substanţe ce produc dependenţe.

Am prins curaj că putem face lucrurile să se schimbe în momentul în care proiectele noastre erau acceptate şi declarate câştigătoare la licitaţiile de proiecte derulate de diverse instituţii (Consiliul Judeţean, Primăria, DJST). Totul la noi se derula şi se derulează pe bază de voluntariat. În 2013 am primit o finanţare substanţială de la Heineken România pentru a derula proiectul VOLUNTARII CIUCULUI, menit a promova asociaţiile care oferă oportunităţi de voluntariat la nivelul municipiului Miercurea Ciuc, în care am avut ca parteneri şi primăria, care a acceptat să ofere diplome voluntarilor merituoşi din ONG-uri care derulează activităţi la nivelul municipiului Miercurea Ciuc. Au fost premiate 23 de persoane nominalizate de asociaţiile din care făceau parte ca fiind Voluntarul Anului.

Începând cu 2015 am identificat în comunitatea românească nevoia de promovare a tradiţiilor culturale şi de valorificare a zestrei din lada bunicilor. Am iniţiat primul proiect de promovare a cusăturilor tradiţionale, ocazie cu care am încercat crearea unei punţi între generaţii, solicitând tinerilor să valorifice tezaurul viu ce-l au în jur (părinţi, bunici, străbunici) de la care să culeagă poze vechi cu costume populare, cusături cu modele tradiţionale sau legende despre obiceiuri şi tradiţii. Toate acestea şi-au găsit locul într-o mică broşură distribuită în cadrul proiectului. Deoarece efectul a fost pozitiv, participanţii fiind captivaţi de oportunitatea oferită, am continuat întâlnirile şi după finalizarea proiectului, care este acum implementat anual în mediul şcolar.

În 2016 am organizat pentru prima dată evenimentul Ziua Iei în Miercurea Ciuc, context în care am derulat activităţi menite a identifica persoane-resursă preocupate de păstrarea şi promovarea tradiţiilor. A fost constituit atunci grupul informal Şezătoare la Miercurea Ciuc, coordonat de Alexandra Ţifrea, cu sprijinul căruia în anii ce au urmat au fost implementate proiecte de suflet menite a menţine treaz spiritual apartenența la naţiunea română şi a promova frumuseţea şi diversitatea portului popular tradiţional românesc. Coeziunea creată la acea manifestare nu s-a estompat, dorinţa de continuare a activităţilor a fost răsplătită prin identificarea de noi posibilităţi pentru valorificarea aptitudinilor deosebite ale acestor doamne. Unele şi-au adus în Şezătoare şi fiicele, inclusiv eu, acestea promovând cu dragoste şi recunoştinţă valorile culturale româneşti, indiferent unde le-a dus destinul. Sunt mândră de faptul că fiica mea Raluca, studentă în anul III la Universitatea Middlesex din Londra, a purtat cu mândrie Ia, dusă de acasă, la diverse manifestări organizate de Universitate şi în biserica din Londra unde se oficiază slujbe pentru comunitatea românească.

Am derulat apoi mai multe activităţi de promovarea a însemnelor tradiţionale, în parteneriat cu Prefectura Harghita, cu Episcopia Covasnei şi Harghitei, în care grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc a fost cel care a pus în operă minunăţiile zestrei populare româneşti (ii, cămăşi bărbăteşti, semne de carte, agende, mărţişoare etc.) dăruite cu mare dragoste militarilor români care au plecat în teatrele de operaţii, parohiilor ortodoxe din judeţ, tinerilor de la diverse instituţii din localitate şi judeţ.

Aveam în plan în acest an organizarea primului Bal al portului popular în Miercurea Ciuc şi evident marcarea Zilei Iei, ambele evenimente fiind anulate din cauza pandemiei. Sperăm să trecem şi peste acest hop. Oricum doamnele de la Şezătoare la Miercurea Ciuc au continuat să creeze şi în pandemie minunăţii, adevărate opere de artă tradiţională, doar că trebuie să găsim modalitatea de-a le pune în valoare chiar dacă deocamdată doar online.

O dorinţă mare a mea este de a identifica tineri dornici să se implice în activităţi în slujba comunităţii, prin voluntariat, care să vină cu propuneri de proiecte, la nivelul anului 2020, proiecte care să atragă generaţia tânără spre acest segment.

Atât eu, cât şi Alexandra ne punem la dispoziţie experienţa noastră în acest segment pentru a le impregna dorinţa de a se implica pentru a genera schimbarea în bine. M-aş bucura dacă la nivel de judeţ ar exista o entitate care să coalizeze asociaţiile şi să dea amplitudine activităţilor acestora. Spun asta deoarece sunt implicată şi în activităţi ale altor asociaţii şi în majoritatea se simte o astfel de nevoie.

Vă mulţumim şi sunt recunoscătoare că ASCA Harghita a fost invitată la o activitate prestigioasă aşa cum e Universitatea de la Izvoru Mureşului, pentru a-şi prezenta proiectele derulate.

Adreana TESLOVAN, preşedintă ASCA Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.