Proiect de hotărâre dubios al Consiliului Judeţean: Organizarea unui referendum prin care cetăţenii să fie consultaţi dacă sunt de acord ca judeţul nostru să facă parte din Regiunea Harghita, Mureş şi Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Politic » Proiect de hotărâre dubios al Consiliului Judeţean: Organizarea unui referendum prin care cetăţenii să fie consultaţi dacă sunt de acord ca judeţul nostru să facă parte din Regiunea Harghita, Mureş şi Covasna

Proiect de hotărâre dubios al Consiliului Judeţean: Organizarea unui referendum prin care cetăţenii să fie consultaţi dacă sunt de acord ca judeţul nostru să facă parte din Regiunea Harghita, Mureş şi Covasna

Nu mai cer direct autonomie, ci constituirea Regiunii Harghita, Mureş şi Covasna prin lege organică, adică aceeaşi Mărie cu altă pălărie

După ce hotărâri ale mai multor consilii locale privind organizarea de referendumuri pentru autonomia aşa-zisului ţinut secuiesc au fost anulate de instanţă, acum aleşii locali ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au venit cu o altă idee, care de altfel nu e nouă. Şi anume, organizarea de referendumuri în Harghita, Covasna şi Mureş, în care locuitorii să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu înfiinţarea unei regiuni formate din cele trei judeţe şi dacă sunt de acord ca judeţul lor să facă parte din ea. Practic, aceeaşi Mărie, însă cu altă pălărie. Nu mai e ţinut secuiesc, nu ar fi (cică) Regiunea Mureş Autonomă Maghiară, ci este Regiunea Harghita, Mureş şi Covasna. Asta vine la nici o săptămână după ce preşedintele ţării, Klaus Iohannis, când a fost în vizită în Harghita, s-a pronunţat împotriva constituirii unei regiuni de dezvoltare pe criterii etnice.

În Harghita, un consilier judeţean al PPMT, Kolcsár András, a iniţiat un asemenea proiect de hotărâre privind organizarea referendumului amintit, care ar urma să fie luat în discuţie într-o şedinţă ulterioară a Consiliului Judeţean Harghita.

În proiectul de hotărâre, art. 1 are următorul conţinut: Se aprobă organizarea Referendumului judeţean privind consultarea cetăţenilor asupra următorului subiect: „ÎN CALITATE DE LOCUITOR AL JUDEŢULUI HARGHITA, DORIŢI CONSTITUIREA PRINTR-O LEGE ORGANICĂ A „REGIUNEA HARGHITA, MUREŞ, COVASNA” ŞI APARTENENŢA JUDEŢULUI ÎN CARE LOCUIŢI LA ACEASTĂ UNITATE REGIONAL ADMINSTRATIV-TERITORIALĂ?”

„HARGITA MEGYE LAKÓJAKÉNT AKARJA-E „HARGITA, MAROS, KOVÁSZNA RÉGIO”  TERÜLETI-KÖZIGAZGATÁSI EGYSÉG SZERVES TÖRVÉNY ÁLTALI LÉTREHOZÁSÁT ÉS A HARGITA MEGYE EZEN TERÜLETI-KÖZIGAZGATÁSI EGYSÉGHEZ TARTOZÁSÁT?”.

După cum se observă, întrebarea va fi pusă în limbile română şi maghiară. În proiectul de hotărâre nu era trecută, încă, data la care ar urma să aibă loc consultarea cetăţenilor.

În expunerea de motive ce însoţeşte acest proiect de hotărâre este invocat, printre altele, art. 22 din Legea nr. 215 din 23 aprilie 2001, în care se arată că modificarea limitelor teritoriale a comunelor, oraşelor şi judeţelor se pot efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unitatea administrativ-teritorială prin referendum, care se organizează potrivit legii. De asemenea, se mai arată în expunerea de motive, „conform Legii nr. 3 din 22 februarie 2000 art. 13, alin. (1) problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local. (…) (3) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie”.

„O regiune nu trebuie în nici un fel să reprezinte o etnie”

Iată încă un proiect controversat, elaborat cu scopul obţinerii de facto a autonomiei pe criterii etnice. Încă o dată se încearcă interpretarea legilor în vigoare în aşa fel încât să dea impresia de legalitate a demersurilor autonomiste iniţiate de unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare. Neţinându-se cont că sub această mască se încalcă de fapt legea fundamentală a ţării. Şi în ciuda faptului că instanţele de judecată au anulat orice iniţiative ce ar aduce atingere art. 1 din Constituţie, însă unele eminenţe cenuşii insistă să aglomereze şi mai mult sălile de judecată.

De altfel, împotriva delimitării regionale pe criterii etnice, după cum am amintit mai sus, s-a pronunţat şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis, chiar în urmă cu o săptămână, când a fost în vizită în Harghita. Atunci a afirmat foarte clar că „(…) autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca, în cazul unei regionalizări, să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică”.

Şi a întărit ulterior: „Dacă este bine sau nu să se formeze regiuni în România, este o discuţie care este în curs şi aici am o părere foarte clară: o regiune nu trebuie în nici un fel să reprezinte o etnie. Ea trebuie să reprezinte o entitate economică. Şi dacă regiunile permit dezvoltarea economică şi modernizarea administraţiei ele pot fi făcute, dacă nu, mai bine nu”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Sunt tertipuri noi în susținerea aceluiași obiectiv obsesiv al extremiștilor și șovinilor maghiari. Ei nu vor să respecte autoritatea statului român, cu niciun chip. Chiar dacă sunt anacronici. Domnilor secui/unguri, stați liniștiți în casa voastră și nu mai forțați și provocați tensiuni inutile în țară. Oricum nu veți avea câștig de cauză, dar nu mai terorizați oamenii, căci s-ar putea să intrați sub prevederile legii penale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.