Felicitări, mulţumiri şi urări de bine cu ocazia ceremoniei trecerii în rezervă a generalului de brigadă Marius Giurcă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Felicitări, mulţumiri şi urări de bine cu ocazia ceremoniei trecerii în rezervă a generalului de brigadă Marius Giurcă
Felicitări, mulţumiri şi urări de bine cu ocazia ceremoniei trecerii în rezervă a generalului de brigadă Marius Giurcă

Felicitări, mulţumiri şi urări de bine cu ocazia ceremoniei trecerii în rezervă a generalului de brigadă Marius Giurcă

Comandanţi din cadrul instituţiilor militare, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, colaboratori, dar şi subordonaţi au avut, ieri, ocazia de a-l felicita pe cel care timp de aproape 4 ani a fost comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”.

Activităţile dedicate trecerii în rezervă a gen. bg. Marius Giurcă au început la sediul Consiliului Judeţean Harghita, acolo unde invitaţii au putut să urmărească şi un montaj foto-video care a trecut în revistă principalele momente din cariera militară a fostului comandant.

Cu această ocazie, au fost transmise felicitări, mulţumiri, dar şi înmânate plachete şi cadouri din partea Instituţiilor Prefectului din Harghita şi Covasna, prin prefecţii Adrian Jean Andrei, respectiv Sebastian Cucu, din partea Consiliului Judeţean Harghita, prin consilierul Ion Proca; din partea Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă dr. Constantin Ciorobea; din partea Inspectoratelor de Jandarmi, Poliţie şi pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.

După cuvintele de felicitare şi de mulţumire din partea celor care au şi înmânat plachetele şi cadourile, activităţile au continuat pe platoul din faţa Palatului Administrativ, printre cei prezenţi fiind secretarul de stat pentru politică de apărare şi planificare, Mircea Duşa, locţiitorul Şefului Statului Major General, gen. lt. dr. Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, gen. brg. dr. Virgil Ovidiu Pop, episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, viceprimarul Füleki Zoltán, precum şi comandanţi din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte şi şefi ai instituţiilor sistemului naţional de ordine publică şi siguranţă naţională din judeţ şi din Miercurea-Ciuc.

După ce Mircea Duşa i-a înmânat gen. brg. (r) „Sabia cu înscrisuri gravate”, gen. lt. dr. Adrian Tonea i-a oferit fostului comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „Emblema de onoare a Armatei României cu însemne de pace”, iar col. Vasile Cristea, împuternicit la comanda Brigăzii 61 Vânători de Munte i-a înmânat steagul de identificare şi placheta cu însemnele heraldice ale brigăzii.

În discursurile ce au urmat, secretarul de stat pentru politică de apărare şi planificare, Mircea Duşa, a amintit de câteva momente importante din istoria Marii Unităţi din Miercurea-Ciuc, despre care spunea că este o structură de elită a Armatei Române.

„În 2013 îl numeam pe d-l gen. Giurcă la comanda Marii Unităţi de aici din Miercurea-Ciuc; şi, sigur, imediat după avansarea dânsului în gradul de general de brigadă”, spunea Mircea Duşa. „Aceşti ultimi 3 ani – continua secretarul de stat –  comanda Brigăzii 61 VM din Miercurea-Ciuc a fost asigurată de către generalul Giurcă. Şi când vorbeşti frumos de misiunile şi profesionalismul militarilor din Miercurea-Ciuc nu poţi să vorbeşti altfel de comandantul lor pentru că până la urmă el a fost cel care a condus activitatea şi a asigurat comanda acestei Mari Unităţi. Pentru ceea ce a făcut în cei 41 de ani de carieră militară, trebuie să-i mulţumim. Şi-a pus viaţa în slujba ţării şi în ultimii ani, aici, în M. Ciuc, a îndeplinit foarte multe funcţii de conducere la nivelul comenduirii brigăzii şi a devenit şi comandantul acestei brigăzi”.

La rândul său, generalul de brigadă (r) Marius Giurcă, făcând un bilanţ al activităţii sale, arăta că „cei 3 ani şi jumătate de exercitare a funcţiei de comandant de brigadă au fost şi cei mai rodnici şi plini de realizări şi bucurii din cariera mea”.

„Am încercat şi am convingerea că am reuşit, în mare măsură, să promovez imaginea Marii Unităţi şi a vânătorilor de munte în cadrul Armatei României şi a societăţii civile printr-o diversitate de activităţi desfăşurate inclusiv în comunitatea locală harghiteană”, continua fostul comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte.

„În concluzie, referitor la cariera mea militară, pot spune cu mândrie că a fost una de succes şi a fost împlinită cu dăruire, cu responsabilitate, cu demnitate şi onestitate pe toate treptele ierarhiei militare. Secretul acesteia a constat tocmai în foarte multă muncă, efort, sacrificii majore, respect permanent faţă de profesie şi ataşament faţă de valorile şi tradiţiile militare”.

LIVIU CÂMPEAN

Arhiva foto

∗∗∗

Marius Giurcă s-a născut pe 9 martie 1961, în comuna Pietra, judeţul Ilfov. Acum 41 de ani dădea examen la Liceul Militar. În 1980 a terminat Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, în 1983 Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu”, iar în 1994 Academia de Înalte Studii Militare. De-a lungul carierei a urmat o serie de cursuri de pregătire, printre care se amintesc: cursul postuniversitar de conducere a marilor unităţi operativ tactice, cursul postuniversitar de conducere strategică. De asemenea, a cochetat un pic şi cu scrisul, având două lucrări publicate: „Urcuş spre crestele datoriei” şi „Enciclopedia Vânătorilor de Munte”. De-a lungul carierei a îndeplinit o serie de funcţii, de la comandant de grup de cercetare, până la cea actuală de comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte, funcţie pe care a îndeplinit-o începând cu decembrie 2013. A fost avansat la gradul de general de brigadă în ianuarie 2015. Are o vechime de 34 de ani ca ofiţer, din care 27 de ani în trupele de vânători de munte şi 18 ani în cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte. Cariera i-a fost încununată prin oferirea de diferite Ordine, medalii naţionale, cât şi ale Statului Major General.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.