Programul Pedibus, lansat şi în municipiul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 martie 2023
Home » Învățământ » Programul Pedibus, lansat şi în municipiul Miercurea-Ciuc
Programul Pedibus, lansat şi în municipiul Miercurea-Ciuc

Programul Pedibus, lansat şi în municipiul Miercurea-Ciuc

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajaţi să meargă pe jos la şcoală, cu scopul de a promova un stil de viaţă mai sănătos, dar şi pentru a reduce aglomeraţia din trafic, va începe miercurea viitoare şi în municipiul Miercurea-Ciuc. Astfel, începând din 2 noiembrie, grupuri de elevi de la patru şcoli din municipiu, însoţiţi de doi voluntari adulţi, vor porni din şapte puncte de întâlnire către unităţile de învăţământ în care învaţă. Deocamdată este vorba despre patru şcoli cu predare în limba maghiară, însă sunt aşteptate să se înscrie în program şi unităţile de învăţământ cu predare în limba română.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sógor Enikő, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultimii ani există o tendinţă tot mai mare a părinţilor de a-şi duce copii la şcoală cu maşinile, astfel că Programul Pedibus care se derulează deja în Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe a devenit o prioritate şi pentru administraţia publică locală. „Cu ajutorul acestui program avem grijă şi de sănătatea noastră şi de mediul înconjurător. Acest program oferă o alternativă de transport între şcoli şi locuinţa copiilor şi creşte activitatea fizică a elevilor. Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomeraţiei, iar mersul pe jos este un fel de exerciţiu fizic, copilul face mişcare în aer curat şi această plimbare de dimineaţă îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi poate duce la îmbunătăţirea rezultatelor şcolare. Acest program a fost o prioritate pentru noi. După cum am observat în ultimii ani, există o tendinţă mult mai mare ca părinţii să-şi ducă copiii la şcoală cu maşina, acest lucru nu numai că îngreunează traficul de dimineaţă şi de după masă, dar poate avea şi un impact negativ asupra independenţei şi încrederii de sine a copiilor. Deci, ideea este ca elevii să ajungă la şcoală nu şezând într-o maşină, blocaţi în trafic, ci mergând cu prietenii, jucându-se cu colegii lor”, a declarat viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc.

Potrivit acesteia, procesul de organizare a programului a început în septembrie. Primul pas a fost acela de a identifica şcolile care ar dori să participe la program. Mai mult de 500 de părinţi şi elevi din patru şcoli gimnaziale şi-au manifestat interesul de a participa la program. Următorul pas a fost identificarea punctelor de întâlnire şi planificarea traseelor. Sógor Enikő a arătat că în această etapă s-a acordat o atenţie deosebită alegerii unor trasee sigure şi a unor puncte de întâlnire accesibile.

În fiecare dimineaţă din timpul săptămânii, între orele 07:00 şi 08:00, grupuri de elevi, însoţiţi de doi voluntari, vor pleca din următoarele puncte de întâlnire, marcate pe panouri: BRD, statuia Gál Sándor, Piaţa Libertăţii, Parcul Tineretului, Bulevard (în faţa spitalului ORL), Magazinul Napsugár, Hotel Fenyő – şi vor trece pe lângă şcolile gimnaziale „Nagy Imre”, „Petőfi Sándor”, „József Attila”, respectiv Liceul de Artă „Nagy István”.

În prima săptămână, potrivit viceprimarului municipiului, pentru a da un exemplu, cei 14 voluntari care vor însoţi grupurile de elevi vor fi angajaţi ai Primăriei Miercurea-Ciuc, după care acest rol, de a conduce „pedibusul”, va fi preluat de diverse asociaţii, sportivi, organizaţii, alte instituţii din oraş.

Coordonatoarea Programului Pedibus, Boér Markó Orsolya, a declarat la rândul ei că, în comparaţie cu alte oraşe, în Miercurea-Ciuc nu există doar puncte de întâlnire, ci şi puncte unde elevii pot schimba „şoferii” dacă este necesar, cum ar fi parcul central. Pentru a se evita confuziile, fiecare copil va primi o insignă de culoare diferită, în funcţie de şcoala la care este elev.

Conform coordonatoarei programului, fiecare copil care se alătură programului va primi o cărticică Pedibus. În această cărticică, elevii vor putea acumula puncte pentru traseele urmate. La sfârşitul programului, cei care vor colecta cele mai multe puncte vor primi cadouri.

Toţi cei care doresc să se alăture programului de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi de protecţie a mediului o pot face completând chestionarul de pe pagina de Facebook Lábbusz/Pedibus Csíkszereda. De asemenea, sunt aşteptaţi să se înscrie şi adulţi voluntari. Eventuale întrebări pot fi trimise şi pe adresa de e-mail pedibuscsikszereda@gmail.com.

Comunicarea este bilingvă „şi sperăm că în viitor se vor alătura şi şcolile de limba română la acest program”. Boér Markó Orsolya a mai precizat că despre derularea acestui program au fost înştiinţate toate unităţile de învăţământ din oraş. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.