Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost inaugurat Centrul de Cardiologie Intervenţională de la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » A fost inaugurat Centrul de Cardiologie Intervenţională de la Miercurea-Ciuc
A fost inaugurat Centrul de Cardiologie Intervenţională de la Miercurea-Ciuc

A fost inaugurat Centrul de Cardiologie Intervenţională de la Miercurea-Ciuc

  • Costul investiţiei este de 925 de milioane de forinţi, adică aproximativ 2,5 milioane de euro, şi a fost acoperit de Guvernul Ungar

Joi, zeci de medici specialişti din judeţul Harghita, din cele învecinate – Braşov şi Mureş – şi din Ungaria, parlamentari, autorităţi locale, membri ai Comisiei de Sănătate din Senatul României au participat la festivitatea de deschidere a noului Centru de Cardiologie Intervenţională, care va funcţiona la parterul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a mulţumit invitaţilor pentru prezenţa la „această zi specială”, reprezentanţilor Guvernului Ungariei şi Fundaţiei „Mens Sana” pentru finanţarea acestui proiect, pentru „munca altruistă de organizare” şi tuturor celor care s-au implicat şi au participat activ la realizarea şi la dotarea Centrului de Cardiologie Intervenţională cu aparatură de ultimă generaţie.

Senatorul Tánczos Barna a afirmat că noul Centru de Cardiologie Intervenţională este „exemplul unei colaborări perfecte”.

„Este un centru care a fost finanţat integral din banii Guvernului Ungariei şi este construit într-un spital al României, un spital care este astăzi administrat de Consiliul Judeţean Harghita. Intermedierea acestei finanţări s-a realizat printr-o fundaţie care desfăşoară activităţi de utilitate publică şi, practic, această donaţie a Guvernului de la Budapesta ajunge într-un spital din România prin această fundaţie, „Mens Sana”. Cred că este o dovadă perfectă a faptului că, atât din punct de vedere diplomatic, cât şi din punct de vedere medical, din punctul de vedere al colaborării interstatale putem să realizăm lucruri utile pentru cetăţenii din România, indiferent de naţionalitatea lor. Acest centru va deservi cetăţenii români, în primul şi în primul rând, dar nu numai, ci şi turiştii; dacă, Doamne fereşte, vor avea nevoie de o asemenea intervenţie, vor avea la dispoziţie cea mai înaltă tehnologie care este accesibilă astăzi pe piaţă, în acest domeniu, vor avea la dispoziţie o echipă medicală care este formată la Târgu Mureş şi care se perfecţionează datorită susţinerii de la Târgu Mureş şi de la Braşov, care se bucură de susţinere profesională şi va fi, de asemenea, susţinută de medici cu experienţă în domeniu de la Budapesta”, a explicat senatorul UDMR Tánczos Barna.

Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, prezent la eveniment, a precizat că sunt foarte mulţi cei care au contribuit „cu toată puterea lor” la realizarea acestui proiect.

„Am fost victorioşi în octombrie 2001, acesta era cuvântul pe care l-am rostit când am lansat Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc. Astăzi, iarăşi rostesc aceleaşi cuvinte: am reuşit, suntem victorioşi! Era timpul să fim iarăşi victorioşi. Pe de altă parte, doamnelor şi domnilor, din punctul meu de vedere totul a început cu un prieten de al meu, concetăţean, m-a sunat şi mi-a spus că are un prieten, care se numeşte profesorul Tomhcsányi, care a avut ideea. (…)”.

Prefectului judeţului Harghita, dl Petres Sándor, i-a revenit „plăcuta” misiune, ca în numele Instituţiei Prefectului Harghita să îşi exprime recunoştinţa pentru realizarea Centrului şi pentru acest moment „important în viaţa spitalului”. „Sperăm ca această realizare să ducă la efectuarea pasului următor, acela ca Spitalul Judeţean de Urgenţă să ajungă să fie încadrat într-o categorie superioară şi după aceea să ne atingem scopul dorit: de a oferi o calitate a vieţii mai bună cetăţenilor din această zonă”, a  spus Petres Sándor.

Dr. László Attila, secretarul Comisiei de Sănătate din Senatul României a vorbit despre necesitatea unui astfel de centru, în condiţiile în care el poate reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de afecţiunile cardio-vasculare acute.

„E un moment de bucurie pentru noi. De decenii avem probleme de cardiologie şi mii de oameni mor din cauza bolilor cardio-vasculare. (…) Aveam datele statistice care ne arată că în localitatea şi în judeţul unde apare un Centru de Cardiologie Intervenţională, în primul an rata de mortalitate se reduce drastic; un centru reduce rata mortalităţii cu 50% în rândul bolnavilor care suferă de afecţiuni cardio-vasculare. (…) Până la urmă vom ajunge să avem şi Neurologie Intervenţională nu departe de aici; nu va fi foarte simplu, dar vom realiza şi acest proiect”, a anunţat secretarul Comisiei de Sănătate din Senatul României.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a mulţumit UDMR pentru contribuţia la descentralizarea sistemului sanitar românesc, care a permis transferul managementului spitalelor către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului, directorilor care au adus în zonă medici rezidenţi şi nu în ultimul rând Guvernului Ungar pentru sprijinul acordat la solicitarea preşedintelui UDMR.

Potrivit reprezentantului Fundaţiei „Mens Sana”, Balázs Béci Zsolt, din valoarea totală a investiţiei, de 925 milioane de forinţi, 489 milioane de forinţi (52,86%) reprezintă achiziţia echipamentelor, angiografului şi a celorlalte echipamente complementare, 160 milioane de forinţi a costat reabilitarea clădirii, suma de 257 de milioane de forinţi fiind destinată materialelor consumabile: stenturi, pacemakere şi tot ce este nevoie pentru aproximativ un an.

Managerul SJU, dr. Konrád Judit, ne-a declarat că Centrul de Cardiologie Intervenţională este pregătit, dar nu îşi va începe activitatea deocamdată, în prezent desfăşurându-se specializarea celor opt asistenţi medicali. Centrul va fi deservit de un medic cardiolog care a obţinut specializarea în pacemakeri şi de încă doi medici cardiologi care au obţinut specializarea în intervenţiile cardiologice coronariene. Funcţionarea centrului va fi supervizată de un specialist din Ungaria, care îşi va dedica experienţa acumulată venind în sprijinul pacienţilor din zonă. Potrivit dr. Konrád Judit centrul îşi va putea primi primii pacienţi spre sfârşitul anului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.