Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, amânat din nou | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, amânat din nou
Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, amânat din nou

Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, amânat din nou

Avocaţii au formulat mai multe cereri, printre care şi o solicitare de sesizare a Curţii Constituţionale

Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, în care este judecat pentru fapte de corupţie la Tribunalul Harghita, alături de mai multe persoane, a fost amânat din nou, miercuri, pentru a se reveni cu adresă la Curtea de Apel Târgu Mureş şi pentru citarea a doi martori ce urmează a fi audiaţi la termenul următor. De asemenea, a fost susţinută şi o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale.

Astfel, la termenul de miercuri, la cererea avocatului Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, judecătorul de caz a dispus revenirea cu adresă către Curtea de Apel Târgu Mureş pentru a comunica concret dacă în anii 2013 şi 2014 au existat completuri specializate în judecarea faptelor de corupţie la această instanţă, unde au fost câteva termene de judecată la începutul procesului preşedintelui CJ Harghita.

Tot miercuri, unul dintre apărători a solicitat instanţei să formuleze o nouă adresă către Colegiul de Conducere al Tribunalului Harghita, prin care să comunice care au fost criteriile în baza cărora s-a decis ca un anumit judecător să fie desemnat judecător specializat. În cazul acestei cereri, judecătorul de caz a prorogat discuţia pentru termenul următor.

De asemenea, instanţa a stabilit un termen intermediar pentru a se pronunţa asupra unei cereri de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate susţinută de avocatul Sergiu Bogdan. Solicitarea vine după ce apărătorul lui Borboly Csaba a depus o cerere de recuzare a judecătorului cauzei (respinsă de instanţă) în care a specificat că doreşte să fie citat pentru argumentarea poziţiei sale. Însă nu a fost citat.

„La termenul de astăzi (n.n. – miercuri) am susţinut o excepţie de neconstituţionalitate a textului din Codul de procedură penală care prevede că judecătorul care soluţionează o cerere de abţinere sau de recuzare poate să citeze pe cel care a făcut această cerere. Şi, în opinia noastră, este un astfel de text care permite judecătorului să aleagă între a cita şi a nu cita. Evident că judecătorul, de regulă, ce alege? Să nu citeze, că asta înseamnă o chestie de bătaie de cap, o chestie complicată, termenul e foarte scurt, şi atunci nu-l citează. Iar (…) atunci când invoci motive de incompatibilitate subiectivă, ai tu o problemă cu un anumit judecător, fără îndoială că este absolut problematic să susţin excepţia la judecătorul pe care-l recuz, iar judecătorul care ar trebui să mă asculte nu are ocazia să mă asculte. Iar acest text, în opinia noastră, este neconstituţional şi instanţa a rămas în pronunţare pe această sesizare. Mai este un element problematic că nici nu ai unde să ridici excepţia. Eu teoretic ar trebui să ridic această excepţie în acea procedură (n.n. – judecarea cererii de recuzare), dacă nu am fost citat, cum aş putea să fac. Şi atunci judecătorul practic a decis ca să-mi dea cuvântul astăzi asupra acestei chestiuni şi să se pronunţe el pe cerere. Fiind acelaşi judecător care a soluţionat cererea de abţinere, până la urmă”, a declarat apărătorul preşedintelui CJ Harghita la finalul şedinţei de judecată. Pe această cerere judecătorul de caz urmează să se pronunţe pe 13 ianuarie.

Următorul termen în proces, care a început în anul 2013, a fost stabilit pentru data de 29 ianuarie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.