Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru fapte de corupţie: O nouă cerere de recuzare a judecătorului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru fapte de corupţie: O nouă cerere de recuzare a judecătorului
Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru fapte de corupţie: O nouă cerere de recuzare a judecătorului

Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru fapte de corupţie: O nouă cerere de recuzare a judecătorului

Magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au respins o solicitare similară formulată la termenul anterior

Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, în procesul în care este judecat, la Tribunalul Harghita, pentru mai multe fapte, printre care şi abuz în serviciu, a solicitat din nou, miercuri, recuzarea magistratului care judecă această cauză.

O cerere similară a fost formulată la termenul anterior, care însă a fost respinsă la Curtea de Apel Târgu Mureş, pe motiv că apărătorii nu au putut dovedi faptul că judecătorul nu este specializat în judecarea faptelor de corupţie.

„În esenţă, concluzia, ca să sintetizez, a fost dacă într-adevăr acest judecător ar fi un judecător care nu este specializat şi el ar trebui să analizeze excluderea, mă rog, să constatate nulitatea absolută, cererea noastră ar fi întemeiată. Doar că noi nu am dovedit acest lucru, ci rezultă din interpretarea noastră. Precizez că instanţa a făcut o adresă la Colegiul de conducere al Tribunalului Harghita şi colegiul nu a răspuns cu da şi cu nu, a făcut-o şmechereşte. Adică, ne-a zis că numeşte pentru viitor am înţeles şi ne-a trimis o serie de hotărâri de colegiu care nu au treabă cu subiectul, care trebuie interpretate, unele sunt discutabile, unele evident că nu sunt aşa. Acesta a fost motivul pentru care cererea de recuzare a fost respinsă la Curtea de Apel Târgu Mureş”, a declarat avocatul Sergiu Bogdan.

În acest context, la termenul de miercuri apărătorii lui Borboly Csaba au depus o cerere prin care să fie transmisă o nouă adresă Colegiului de conducere al Tribunalului Harghita pentru ca acesta să dea un răspuns tranşant: este sau nu specializat în fapte de corupţie judecătorul din această cauză. Această solicitare a fost respinsă.

O altă cerere formulată de avocaţii preşedintelui CJ Harghita a fost ca o adresă să fie trimisă şi către Curtea de Apel Târgu Mureş pentru a se afla dacă la această instanţă, unde au fost câteva termene de judecată la începutul procesului lui Borboly Csaba, au existat completuri specializate. Solicitare ce a fost admisă, dar a fost prorogată.

„Judecătorul a apreciat că putem să mergem mai departe cu dosarul şi să administrăm probele şi o să vedem noi dacă o să zică Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în două cauze care nu au legătură cu subiectul dacă nu ştiu ce, dacă trebuie să constatăm nulitatea absolută ş.a.m.d. Într-o astfel de situaţie am considerat că raportat la ceea ce colegiul i-a impus judecătorului, să continue judecarea cauzei, pentru că aşa a făcut practic prin hotărârea de colegiu, asta e o situaţie care mie îmi creează suspiciuni că nu va analiza cu obiectivitate acele hârtii din care să ajungă la concluzia, care pentru noi este evidentă, că dl judecător nu era judecător specializat”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.

Astfel că, apărătorul lui Borboly Csaba a formulat o nouă cerere de recuzare, adăugând că „ce a apărut în plus este existenţa clară a motivului, respectiv că nu este judecător specializat, şi doi, faptul că este obligat să respecte o decizie a colegiului şi am serioase rezerve că ar putea să o facă de o manieră independentă”.

„Adică, fiind judecător la acelaşi tribunal, Colegiul spunându-i să facă aşa şi, atenţie, în această decizie se vorbeşte despre soluţie în cauză, că probele trebuie păstrate, asta înseamnă, practic, o consecinţă care e evident că e problematică. Şi dacă aceste decizii sunt luate în cadrul Colegiului, acele decizii ale Colegiului sunt obligatorii pentru judecători şi am întrebarea firească dacă acest judecător este independent atunci când va trebui să soluţioneze, să analizeze dacă actele Colegiului sunt legale”, a detaliat Sergiu Bogdan.

Tot la termenul de ieri, înainte de a fi făcută cererea de recuzare, apărătorul unui alt inculpat a formulat o excepţie de nelegalitate cu privire la răspunsul Colegiului de conducere al Tribunalului Harghita, respinsă de judecătorul de caz.

Cererea de recuzare va fi soluţionată în data de 11 decembrie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.