Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Politic » Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte
Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte

Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte

La comanda PNL,
Executat de Informaţia Harghitei,
Cod Mandatar 31190005

Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toţi românii cu drept de vot sunt invitaţi să participe la acest exerciţiu democratic.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens, pentru ca toţi românii să participe la vot: „Mulţi au votat în primul tur alt candidat, le mulţumesc şi lor. Şi celor care nu au votat mă adresez, în această ţară, votul este vital. Mergeţi pe 24 noiembrie la vot!”

În primul mandat de preşedinte al României, Klaus Iohannis a blocat capturarea României de către PSD, punând bazele „României normale”. În al doilea mandat, Klaus Iohannis va construi „România normală”, alături de Guvernul PNL.

În primul mandat la Cotroceni, şeful statului a luptat, cu succes, împotriva abuzurilor PSD, partid care a avut, până de curând, majoritatea parlamentară.

Klaus Iohannis a blocat ordonanţa 13 privind amnistia şi graţierea. Şeful statului a mers la şedinţa Executivului, unde a vorbit despre cei „doi elefanţi”. Ulterior, a ieşit în stradă, alături de sute de mii de români indignaţi, iar Guvernul PSD a abrogat Ordonanţa 13. Prin cererile de reexaminare a legilor justiţiei sau prin trimiterea acestora la Curtea Constituţională, Klaus Iohannis a reuşit să anuleze 70% din măsurile care le-ar fi compromis. A cerut de 85 de ori reexaminarea unor legi şi a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu 75 de acte normative, aprobate de majoritatea PSD.

Şeful statului a convocat referendumul din 26 mai 2019, pentru interzicerea amnistiei şi graţierii, a modificărilor aduse prin ordonanţe legislaţiei din justiţie şi a legilor penale. Peste 6 milioane de români au răspuns afirmativ la întrebările preşedintelui şi, la propunerea PNL, Parlamentul a respins legea amnistiei şi graţierii, pe care PSD o ţinea la sertar.

Preşedintele Iohannis a avut câteva realizări care vor influenţa semnificativ parcursul României, de exemplu Pactul pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare şi Summitul de la Sibiu. Datorită Preşedintelui Iohannis, România este o membră activă la nivelul Uniunii Europene şi are un cuvânt important de spus în chestiunile majore ale comunităţii europene. Preşedintele Iohannis a avut două întâlniri foarte consistente cu Preşedintele SUA, Donald Trump, iar Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este tot mai puternic.

Cum vrea Iohannis să construiască România normală

Rezultatele de la euroalegeri şi de la referendum au dus la pierderea majorităţii de către PSD. Parlamentul a aprobat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, iar Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban, inaugurând un parteneriat cu Guvernul pentru construirea „României normale”.

Instalarea noului Guvern a permis votul românilor din străinătate, în condiţii civilizate, fără cozi şi alte umilinţe la care au fost supuşi cetăţenii români de guvernările PSD. De altfel, după scandalul provocat de modul în care PSD a organizat euroalegerile din 26 mai, Iohannis a cerut şi a obţinut o nouă legislaţie care prevede simplificarea votului prin corespondenţă, program de vot extins pe trei zile, înfiinţarea de noi secţii.

Klaus Iohannis se bazează în turul al doilea al prezidenţialelor pe voturile alegătorilor PNL, USR-PLUS, PMP şi UDMR. Şeful statului a afirmat, de mai multe ori, că programul său de reforme are multe elemente comune cu celelalte partide de dreapta.

În al doilea mandat al preşedintelui Iohannis lupta împotriva corupţiei va continua. Revizuirea legilor din domeniul justiţiei este obligatorie pentru eliminarea intervenţiilor nocive din ultimii trei ani.

„Voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni şi după alegerile parlamentare, când sunt convins că vom avea de a face cu o altă majoritate, vom corecta ce a mai rămas de reparat din legile justiţiei”, a explicat Iohannis paşii concreţi.

Priorităţi pentru al doilea mandat

Lupta anticorupţie presupune instalarea unor procurori-şefi titulari la Parchetul General sau DNA, pentru a pune capăt interimatelor. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, lucrează la o metodologie privind ocuparea posturilor de procurori-şefi, până în luna februarie aceste posturi urmând să fie ocupate prin concurs. Aceştia urmează să fie selectaţi pe bază de integritate şi profesionalism. Potrivit legii, procurorii-şefi sunt desemnaţi de preşedinte, la propunerea Ministrului Justiţiei.

Una dintre priorităţile noului Guvern PNL este abrogarea Legii recursului compensatoriu, care a făcut posibilă eliberarea a peste 21.000 de deţinuţi înainte de termen.

Klaus Iohannis pledează pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, avertizând că, în caz contrar, aceasta poate fi „transformată în ceva cu care se poate încerca un control neconstituţional asupra magistraţilor”.

Proiectul „România Educată” va merge mai departe şi va fi implementat. „Începe cu un acord politic, se va duce în legislaţie şi de acolo în implementare”, a explicat Klaus Iohannis. O altă prioritate va fi Sănătatea, domeniu care va primi şi finanţarea corespunzătoare. Serviciile medicale vor fi aproape de standardele europene şi vor fi centrate pe pacient.

Noul Guvern a început o analiză a controversatei Ordonanţe de Urgenţă 114/2018, pentru a stabili ce prevederi pot fi modificate, pentru că ordonanţa nu poate fi anulată în întregime.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.