Probleme şi realizări ale comunei Gălăuţaş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Societate » Probleme şi realizări ale comunei Gălăuţaş
Probleme şi realizări ale comunei Gălăuţaş

Probleme şi realizări ale comunei Gălăuţaş

  • Radu Ţăran, primarul localităţii, după ce nu au fost primite sumele solicitate din cota de 6% din impozitul pe venit: Oare se urmăreşte să nu putem depune cereri pe PNRR?
  • 70 de familii riscă să rămână fără curent electric dacă nu vor fi preluaţi de Electrica

Deşi mai sunt peste două luni din acest an, şantierele, mai ales în zona noastră, încetul cu încetul, încep să se închidă, activitatea lor fiind influenţată de vremea rece. Din acest motiv am dorit să aflăm cum termină anul 2022 comuna Gălăuţaş.

Şi am pornit de la ultima discuţie pe care am avut-o cu Radu Ţăran, primarul localităţii, la începutul verii. Atunci ne spunea că avea depuse mai multe cereri de finanţare pe diferite programe: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Recapitulând, prin PNRR erau depuse 3 cereri de finanţare: pentru reabilitarea a patru blocuri, pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Dumitru Gafton”, Corpul A şi pentru reabilitarea clădirii primăriei.

Tot trei cereri de finanţare au fost depuse pe „Anghel Saligny”. Este vorba de modernizarea spaţiului public în zona blocurilor vechi, de sistematizarea orizontală în Colonia 1 şi de extinderea reţelei de apă-canal.

Iar prin AFM se dorea obţinerea de finanţare pentru eficientizarea modernizării sistemului de iluminat public, respectiv pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii Şcolii Gimnaziale „Dumitru Gafton”, Corpul B.

Acum am dorit să aflăm care au fost răspunsurile primite pentru aceste cereri.

În ceea ce priveşte proiectele care se doresc a fi realizate prin PNRR, spunea Radu Ţăran, pe lângă cererile de finanţare amintite mai sus, au mai fost depuse, în a doua etapă, alte solicitări. Una pentru reabilitarea a încă 4 blocuri, astfel că în total vor fi reabilitate 8 blocuri. Alta pentru eficientizarea energetică a Căminului de zi cu program prelungit „Prichindelul” şi una pentru Căminul Cultural. Astfel, prin PNRR, comuna Gălăuţaş are în vedere 5 obiective principale: reabilitarea a 8 blocuri şi reabilitarea a altor 4 clădiri publice.

Termenul de semnare a acestor contracte de finanţare este sfârşitul lunii decembrie. „Mai trebuie să facem proiectele tehnice, pentru că, în cazul construcţiilor publice pe care le-am menţionat, mai trebuia făcută o expertiză pentru riscul seismologic şi un audit energetic; de acolo rezultă şi valorile”, arăta edilul comunei.

Din cele trei proiecte depuse pe „Anghel Saligny”, au fost aprobate două: modernizarea spaţiului public în zona blocurilor vechi şi extinderea reţelei de apă-canal. În ceea ce priveşte sistematizarea orizontală în Colonia 1, se speră că aceasta va fi aprobată prin Compania Naţională de Investiţii.

Şi în cadrul acestor cereri, termenul de semnare a contractelor de finanţare este tot sfârşitul anului în curs.

Derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, Eficientizarea şi Modernizarea Sistemului de Iluminat Public în comuna Gălăuţaş se află într-un stadiu de realizare de 99%. Se speră ca lucrarea să fie gata în cel mult o săptămână, iar în cursul lunii noiembrie să se facă recepţia acesteia.

Însă pentru Creşterea Eficienţei Energetice a clădirii Şcolii Gimnaziale „Dumitru Gafton”, Corpul B, se aşteaptă, în continuare, răspuns din partea AFM.

  • Dotări pentru cămin

Radu Ţăran mai preciza faptul că s-a reuşit să se obţină în cadrul GAL (Grup de Acţiune Locală) Prietenia Mureş-Harghita o finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru Căminul de zi cu program prelungit „Prichindelul”. Investiţia prevede achiziţionarea de mobilier, 25 de paturi, jucării şi amenajarea unui spaţiu de joacă în exterior.

  • Proiecte în pericol din cauza nealocării cotei de 6%

Una dintre problemele cu care se confruntă comuna Gălăuţaş este lipsa banilor care trebuiau alocaţi de către Consiliul Judeţean Harghita din cota de 6% din impozitul pe venit. Primarul comunei spunea că sunt bani pe care i-a luat în calcul la începutul anului, când a făcut bugetul, şi că sunt bani ce i se cuvin localităţii. Însă nici până astăzi nu a primit măcar un leu din ei.

Dar cea mai mare problemă este că fără aceşti bani nu ştie cum va reuşi să achite serviciile prestate pentru proiectele depuse pe fonduri europene. Mai concret, din lipsa acestor bani, comuna se află în imposibilitatea de face expertizele care însoţesc cererile de finanţare.

„Chiar pun întrebarea: oare asta se urmăreşte, să nu putem depune cereri?”, întreba Radu Ţăran.

  • 70 de familii riscă să rămână fără curent

Primarul comunei Gălăuţaş face un apel către Electrica pentru a finaliza demersurile de preluare în reţea a 70 de familii, în caz contrar acestea riscând a fi debranşate.

Concret, explica Radu Ţăran, în anul 2004, locuitorii din zona Coloniei 3 au fost branşaţi la reţeaua de iluminat public. Ulterior, în anul 2017, comuna Gălăuţaş a finalizat o investiţie de electrificare, iar anul următor a cerut SDEE Harghita Miercurea-Ciuc să preia investiţia, făcând un contract de comodat ca să se poată branşa.

Acum, cu creşterea preţurilor la energie, primăria se află în situaţia de a debranşa acele familii de la reţeaua publică.

„Am înştiinţat şi Electrica, şi prefectura, şi consiliul judeţean că va fi o situaţie de criză, la preţurile actuale fiind nevoiţi să debranşăm toţi locuitorii de la sistemul de iluminat stradal.

Ce ne-au cerut de la Electrica le-am trimis demult. Nu mai ştiu ce se întâmplă. Este o investiţie făcută ca fiecare localnic să se poată branşa la sistemul de la Electrica. Dacă nu vor fi preluaţi să se poată branşa la reţeaua electrică, suntem nevoiţi să-i deconectăm. Va fi o problemă socială mare”, spunea primarul comunei Gălăuţaş.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.