Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Probleme la conducta de captare şi aducţiune de la Frumoasa | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 martie 2024
Home » Societate » Probleme la conducta de captare şi aducţiune de la Frumoasa
Probleme la conducta de captare şi aducţiune de la Frumoasa

Probleme la conducta de captare şi aducţiune de la Frumoasa

  • Pentru a reduce riscul ca mai multe localităţi să rămână fără apă potabilă, autorităţile vor să ia măsuri din timp. Miercurea Ciuc nu este supus acestui risc
  • Este în plan ca în primăvară să se facă înlocuirile necesare, dar este posibil ca pe perioada iernii fisurile apărute la burduful de dilataţie să cauzeze probleme mari

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, că Serviciul de Gospodărire a Apelor – Administraţia Bazinală Olt a informat despre o avarie tehnică apărută la conducta de aducţiune de la Frumoasa către Miercurea Ciuc. Este vorba de fisuri apărute la burduful de dilataţie, sistemul fiind montat în anii ’80. Aceste fisuri, nu neapărat pe termen scurt, pot cauza probleme mult mai serioase, ducând chiar la sistarea apei pe acea conductă.

Din acest motiv se are în plan schimbarea acelui burduf de dilataţie în primăvară, dar se ia în calcul o intervenţie chiar în iarnă, dacă situaţia se agravează. Iar pentru ca întreaga zonă care se alimentează din Lacul de Acumulare Frumoasa să nu aibă de suferit, Serviciul de Gospodărire a Apelor a solicitat operatorului regional Harvíz să facă demersurile în acest sens.

  • Nu există nici un risc ca Miercurea Ciuc să rămână fără apă

Chiar şi în situaţia în care asupra sistemului trebuie intervenit mai repede decât este planificat, municipiul Miercurea Ciuc nu riscă să rămână fără apă potabilă.

Explicaţia o dădea Korodi Attila, care spunea că aducţiunea are o capacitate de 200 de litri/secundă, dar în momentul de faţă Miercurea Ciuc şi comunele Frumoasa, Mihăileni, Siculeni, Misentea, Păuleni-Ciuc folosesc un debit de doar 85 de litri/secundă. În acelaşi timp, Harvíz deţine puţuri de mare adâncime care asigură o capacitate totală de 190 litri/secundă, acestea putând oricând să preia sarcina aducţiunii de la Frumoasa.

  • Probleme ar fi pentru comunele de la nord de Miercurea Ciuc

Însă, din cauza diferenţei de nivel, aceste puţuri nu ar putea fi folosite şi pentru alimentarea localităţilor aflate în amonte de Miercurea Ciuc, iar aceste comune se află în riscul de a rămâne fără apă.

Din acest motiv, operatorul regional Harvíz a solicitat şi a primit mandat din partea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc să realizeze un sistem bypass pe Dealul Nagy Laji (cel unde se află şi spitalul judeţean), împreună cu o staţie de pompare. Astfel, în momentul în care, din diferite motive, s-ar opri apa de la barajul de la Frumoasa, pe conducta de aducţiune ar putea fi pompată înapoi o cantitate mare de apă care ar alimenta comunele amintite mai sus.

Acest sistem care se doreşte să se facă pe Dealul Nagy Laji ar urma să fie folosit atât în momentul în care se va schimba burduful de dilataţie, dar şi în cazul unei avarii majore.

  • Urgentare prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Edilul municipiului a mai spus că, fiind vorba de mai multe localităţi, a fost înştiinţat şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel se doreşte ca Administraţia Naţională Apele Române să trimită în timp util echipamentele necesare pentru intervenţia tehnică, indiferent că vorbim de cea programată sau una cauzată de o avarie.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.