Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problema banilor pentru despăgubirile în urma inundaţiilor şi a celor pentru Protecţia Copilului, discutate la Colegiul Prefectural | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Problema banilor pentru despăgubirile în urma inundaţiilor şi a celor pentru Protecţia Copilului, discutate la Colegiul Prefectural
Problema banilor pentru despăgubirile în urma inundaţiilor şi a celor pentru Protecţia Copilului, discutate la Colegiul Prefectural

Problema banilor pentru despăgubirile în urma inundaţiilor şi a celor pentru Protecţia Copilului, discutate la Colegiul Prefectural

La şedinţa din această lună a Colegiului Prefectural, care a avut loc luni, a fost prezent şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita. Acesta a adus în dezbatere trei probleme, două cu care se confruntă unele instituţii şi localităţi şi o alta privind bugetul de anul viitor al CJ.

Dosarele au fost trimise, sumele încă nu au fost aprobate

Una dintre probleme semnalate de Borboly Csaba face referire la banii pe care Guvernul trebuia să-i aloce ca despăgubiri pentru localităţi în urma inundaţiilor. Acesta afirma că sunt sume importante care lipsesc din bugetul CJ şi al consiliilor locale şi, chiar dacă ştie că la rectificarea bugetară din vară au fost alocaţi banii, în Monitorul Oficial nu a văzut să fie inclus pe listă şi judeţul Harghita.

Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului, spunea că aceste sume se alocă din Fondul de Rezervă, la dispoziţia Guvernului. De asemenea, sublinia faptul că atât Prefectura, cât şi celelalte instituţii care au făcut parte din comisiile de evaluare a pagubelor, au întocmit dosarele şi au fost înaintate la Bucureşti.

„Într-adevăr, nu s-a întâmplat mare lucru în ultimul timp, însă de-a lungul anului au mai fost sume alocate. Ultima tranşă, în schimb, nu a fost onorată şi o să vedem ce s-a întâmplat, pentru că absolut tot şi toată documentaţia a fost trimisă la Guvern”, arăta prefectul.

Cinci milioane lunar pentru acoperirea deficitului la Protecţia Copilului

O altă problemă semnalată de preşedintele CJ Harghita a fost cea a bugetului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita. Aici, în fiecare lună, CJ trebuie să aloce din surse proprii câte 5 milioane de lei „pentru salarii şi câteva facturi”. Sunt, arăta Borboly Csaba, „banii de dezvoltare a judeţului (…) din care ar trebui să facem drumuri, alte investiţii”.

Chiar dacă în cele din urmă aceşti bani vor ajunge înapoi în contul CJ, problema, explica preşedintele, este că ei vor fi distribuiţi spre finele anului, atunci când nu mai pot fi folosiţi în investiţii şi vor fi trecuţi la excedent. „De aceea şi această decizie pentru susţinerea sistemului social al consiliilor judeţene ar fi benefică, pentru că legea spune că poate să finanţeze Guvernul 90%; înainte, cuvântul poate nu a existat, acum cineva l-a introdus şi suntem la un procentaj foarte mic şi judeţul Harghita nu are bugetul judeţelor mari, aşadar pentru noi această sumă lunară de 5 milioane de lei pentru salarii şi câteva facturi, ne lipseşte foarte mult”.

Referitor la această situaţie, Jean-Adrian Andrei amintea că „Instituţia Prefectului a fost promotorul susţinerii pentru alocarea acestor sume”. Totodată, spunea că situaţia se cunoaşte la Bucureşti, „am făcut şi noi solicitări în scris – nu o dată, de mai multe ori. Într-adevăr, sintagma din lege poate şi nu este obligatoriu, probabil trebuie interpretată altfel”.

Se pregăteşte bugetul pentru 2020

Ultimul punct adus în discuţie de preşedintele CJ este bugetul judeţului pentru 2020, sens în care făcea apel către instituţii – atât cele aflate în subordine, cât şi cele deconcentrate – să vină cu propuneri, mai ales că noul Cod Administrativ, spre deosebire de Legea 215, ar lăsa o mai mare libertate judeţelor în acest sens.

„Pentru bugetul care se prefigurează al CJ, ştiţi foarte bine că noi, în fiecare an, vă trimitem în scris propunerile noastre”, a spus Jean-Adrian Andrei. „O s-o facem şi acum. Sigur că, acum fără să vă laud, ştiţi mai bine ce necesităţi are judeţul Harghita şi întotdeauna bugetul CJ a fost unul robust, un buget bine conturat şi un buget care face faţă din ce în ce mai bine atât în ceea ce priveşte investiţiile, cât şi în ceea ce priveşte toată dezvoltarea economică şi socială a judeţului”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.