Prin Hotărâre de Guvern:Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Sănătate »
Prin Hotărâre de Guvern:
Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă
<h5><i>Prin Hotărâre de Guvern:</i></h5>Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă

Prin Hotărâre de Guvern:
Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă

Documentele, inclusiv prescripţiile medicale, se vor trimite prin mijloace de comunicare electronică

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita precizează, în cadrul unui comunicat de presă, că a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 252/2020 care asigură accesul la servicii medicale în condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi, prin limitarea deplasărilor şi interacţiunii cu alte persoane.

Pe de o parte, aceasta prevede că serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID-19 şi a complicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă. Indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi, pacienţii vor beneficia de consultaţii, inclusiv la distanţă, pentru orice manifestări clinice sugestive pentru infecţia cu coronavirus.

Pe de altă, în această hotărâre se precizează că, pe perioada stării de urgenţă, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă. Aceste consultaţii pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, dar cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultaţii/oră.

În acest caz, medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu va trimite pacientului documentele, inclusiv prescripţiile medicale, prin mijloace de comunicare electronică.

Medicul de familie poate emite prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – şi pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripţie medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.

Pentru emiterea prescripţiei medicale se pot acorda consultaţii la distanţă în structurile ambulatorii ale spitalelor publice şi private.

Totodată, se prelungeşte cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialităţi clinice şi a biletelor de trimitere pentru specialităţi paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale şi a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.

De asemenea, pe perioada stării de urgenţă se suspendă obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate şi a documentelor înlocuitoare ale acestuia. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.