Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Miercuri a început montarea dozatoarelor în blocuri. Pentru găsirea soluţiei cu care se vor umple încă se caută o modalitate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Societate » Miercurea Ciuc: Miercuri a început montarea dozatoarelor în blocuri. Pentru găsirea soluţiei cu care se vor umple încă se caută o modalitate
Miercurea Ciuc: Miercuri a început montarea dozatoarelor în blocuri. Pentru găsirea soluţiei cu care se vor umple încă se caută o modalitate

Miercurea Ciuc: Miercuri a început montarea dozatoarelor în blocuri. Pentru găsirea soluţiei cu care se vor umple încă se caută o modalitate

  • Astăzi ar trebuie să se finalizeze dezinfectarea lifturilor, scărilor de bloc şi a celorlalte spaţii comune
  • În zona de promenadă ar urma să funcţioneze o piaţă dedicată producătorilor locali care au şi certificate de producători

În cadrul unei conferinţe de presă on-line, Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, care este şi preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, preciza că marţi au fost achiziţionate puţin peste 70 de dozatoare pentru soluţii dezinfectante, iar montarea lor în blocuri a început de miercuri. Aceste 70 şi ceva de dozatoare a însemnat, practic, achiziţia (cu un preţ de până în 30 de lei/bucată) întregului stoc care exista, marţi, în magazinele din municipiu. În acelaşi timp, au mai fost comandate alte 500 de bucăţi, care ar trebui să ajungă în cursul zilei de azi, la un preţ asemănător.

Însă „probleme avem cu ce punem în dozatoare – preciza edilul. E o penurie totală în ceea ce priveşte substanţele, soluţiile dezinfectante”. Este o problemă la care, recunoştea Ráduly Róbert, încă nu s-a găsit o soluţie.

De ieri a început şi dezinfectarea lifturilor, a scărilor şi a celorlalte spaţii comune din blocurile din Miercurea Ciuc. De acest proces se ocupă o firmă specializată, cu care primăria are încheiat un contract încă de anul trecut, iar pentru dezinfectare se foloseşte o soluţie autorizată. Se preconizează ca în cursul zilei de astăzi să se finalizeze dezinfectarea în cele 572 de scări, preţul ridicându-se la 45.000 de lei pentru tură de dezinfecţie.

21 de persoane vârstnice au cerut ajutor primăriei

Ráduly Róbert Kálmán a spus că în evidenţa primăriei sunt 195 de persoane/familii de peste 65 de ani care ar putea solicita ajutor pentru procurarea de produse alimentare şi medicamente. Dintre acestea, primăria se află în contact cu 95, iar 21 au şi solicitat sprijin în acest sens.

Această cifră de solicitări, de 21, este una care, sublinia edilul, permite prin cadrul sistemului pus în funcţiune deservirea cerinţelor persoanelor vârstnice chiar dacă ele doresc produse, în mod expres, de la Kaufland, Lidl, Penny sau Merkur şi nu numai dintr-un singur loc.

Piaţă în zona de promenadă; un punct pentru comercializarea mieilor de Paşte

În cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a discutat şi posibilitatea amenajării, pe perioada situaţiei de urgenţă, a unei pieţe de legume şi fructe în zona de promenadă, unde sunt 18 bănci care se pot transforma în mese. Aceasta ar funcţiona în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 13:00 şi 18:00, iar acces vor avea doar producătorii locali şi cei care deţin certificat de producători.

Astfel, sunt şanse foarte mici ca aici să se găsească şi legumele de sezon, în speţă ceapa verde, ridichile şi salata. De altfel, întrebat ce şanse sunt ca în această perioadă, în afară de cartofi, să se poată găsi şi alte legume (proaspete) de la producătorii locali în această piaţă, Ráduly Róbert Kálmán spunea „eu zic să trăim şi să vedem. O să ne confirme viaţa şansele acestea”.

Săptămâna care vine, luni, se va lua şi o decizie în ceea ce priveşte stabilirea unui punct pentru comercializarea mieilor. În prezent, au prezentat oferte pentru miei doar 2-3 producători.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.