Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, îşi va continua activitatea ca independent | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Politic » Primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, îşi va continua activitatea ca independent
Primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, îşi va continua activitatea ca independent

Primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, îşi va continua activitatea ca independent

Anunţul a fost făcut de către edil însuşi, pe pagina sa de Facebook. Potrivit politicianului, filiala judeţeană a POL l-a exclus din partid încă din luna ianuarie, însă până acum nu a avut motive să facă public acest lucru, relatează MTI.

Gálfi Árpád a mai anunţat şi că săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat în mod oficial şi definitiv Partidul Pentru Odorheiu Secuiesc, dintre fondatorii căruia face şi el parte.

Potrivit portalului local de ştiri UH.ro din Odorheiu Secuiesc, ar fi împotriva legii ca primarul să facă parte din două partide în acelaşi timp, iar dacă ar fi iniţiat el însuşi părăsirea POL, şi-ar fi pierdut şi fotoliul de primar, potrivit legii. Singura cale legală pentru a putea păstra fotoliul de primar şi pentru a fi membru fondator al Partidului pentru Odorheiu Secuiesc, înregistrat acum şi oficial, a fost aceea de a fi exclus din partid şi de a-şi continua activitatea ca independent.

În 2016, Gálfi Árpád a câştigat alegerile locale din Odorheiu Secuiesc în calitate de candidat comun al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Edilul a ocupat şi funcţia de preşedinte al filialei locale PCM, însă în 2019, relaţia sa cu partidul s-a deteriorat, astfel că a fost exclus din PCM.

După acest moment, primarul a demarat înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc, astfel încât la alegerile locale din 2020, susţinătorii săi să se poată regăsi în mod legal pe o listă de partid şi să aibă mult mai multe şanse, decât ar avea ca independenţi. Din cauza piedicilor puse de către foştii săi colegi de partid, înregistrarea partidului nu a putut avea loc până la alegerile locale de la sfârşitul lunii septembrie. În rândul maghiarilor din Transilvania a ridicat mari controverse faptul că foştii colegi de partid ai primarului au solicitat respingerea înregistrării partidului în instanţă pe motiv că fondatorii Partidului pentru Odorheiu Secuiesc şi-ar dori autonomie şi că reprezintă opinii separatiste.

În ciuda acestor acuzaţii, în luna iulie a anului trecut, Tribunalul Bucureşti a aprobat înregistrarea partidului. Sentinţa a fost atacată însă, iar cazul a ajuns pe masa Curţii de Apel Bucureşti, sentinţa definitivă cu privire la înregistrarea partidului fiind pronunţată la data de 7 aprilie.

Anul trecut, Gálfi Árpád şi susţinătorii săi au decis să participe la alegerile locale în culorile partidului mixt regional transilvănean, Partidul Oamenilor Liberi (POL), care a fost înfiinţat la Târgu Mureş. În urma acestei decizii au înregistrat o victorie răsunătoare. Gálfi a obţinut un nou mandat cu 68,3% dintre voturi, iar susţinătorii săi, care au candidat tot în culorile POL, au obţinut 12 dintre cele 19 mandate de consilier local.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Nu erau destule partide extremiste maghiare în România?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.