Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În ultimele trei luni: Donaţii în valoare de peste 350.000 lei pentru romii din Ciuc afectaţi de incendiu | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate »
În ultimele trei luni:
Donaţii în valoare de peste 350.000 lei pentru romii din Ciuc afectaţi de incendiu
<h5><i>În ultimele trei luni:</i></h5> Donaţii în valoare de peste 350.000 lei pentru romii din Ciuc afectaţi de incendiu

În ultimele trei luni:
Donaţii în valoare de peste 350.000 lei pentru romii din Ciuc afectaţi de incendiu

Donaţii în valoare de peste 350.000 lei au fost oferite în ultimele trei luni pentru ajutorarea romilor din Miercurea Ciuc, afectaţi de incendiul care le-a distrus locuinţele, în luna ianuarie, a anunţat Asociaţia Caritas Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat de presă, Asociaţia Caritas Alba Iulia a fost însărcinată cu strângerea donaţiilor băneşti de la persoane fizice, companii, evenimente caritabile şi colecte bisericeşti.

Circa 70% din donaţiile băneşti au fost folosite pentru îngrijirea şi hrănirea celor afectaţi de incendiu, iar 30% vor fi folosiţi de Asociaţia Caritas Alba Iulia pentru activităţile sociale, educaţionale şi ocupaţionale acordate pentru familiile cazate în sala de sport.

„În beneficiul victimelor au fost colectaţi, în total, 351.516,42 lei, din care o parte semnificativă, adică 265.985,87 lei, a fost donată în bisericile din Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, la apelul Excelenţei Sale Arhiepiscop dr. Kovács Gergely. În plus, s-au primit donaţii şi în natură: alimente în valoare de 78.573 lei, iar îmbrăcăminte în valoare de 9.867 lei, care au fost distribuite victimelor. (…) Majoritatea donaţiilor băneşti, 248.866 lei, au fost cheltuite de Caritas pentru îngrijirea şi hrănirea celor nevoiaşi. În timp ce, la început, 260-290 de persoane luau masa zilnic în sala de sport, după ce unii s-au mutat înapoi, în bucătăria Casei Jakab Antal s-au pregătit micul dejun, prânzul şi cina pentru 130-115 de persoane, în mod regulat. Restul de 102.650,42 lei vor fi folosiţi de Asociaţia Caritas Alba Iulia pentru activităţile sociale, educaţionale şi ocupaţionale acordate pentru familiile cazate în sala de sport”, se arată în comunicatul menţionat.

Comunicatul mai precizează că activitatea de sprijin pentru cei cazaţi în sala de sport continuă şi în prezent, cu ajutorul consiliului local, la care participă câţiva voluntari, Asociaţia Caritas Alba Iulia şi Serviciul de Ajutor Maltez.

În data de 7 ianuarie, un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate fiind cazate atunci în sala de sport a oraşului.

Între timp, peste o jumătate dintre cei cazaţi au revenit în comunitate, casele lor nefiind distruse de incendiu şi putând fi folosite, chiar dacă nu respectă standardele de igienă şi sunt construite ilegal.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au dat dovadă atunci de o solidaritate exemplară şi au adus ajutoare pentru cei afectaţi, sprijin fiind oferit şi de fundaţii, asociaţii sau firme din zonă sau din alte judeţe ale ţării, sau chiar din străinătate.

La ora actuală mai sunt cazate în sala de sport a oraşului 117 persoane.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.