Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul Mik József: Centrul balnear multifuncţional din Borsec se va finaliza la sfârşitul acestui an, iar inaugurarea o vom face în iunie 2017! | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Economic » Primarul Mik József: Centrul balnear multifuncţional din Borsec se va finaliza la sfârşitul acestui an, iar inaugurarea o vom face în iunie 2017!
Primarul Mik József: Centrul balnear multifuncţional din Borsec se va finaliza la sfârşitul acestui an, iar inaugurarea o vom face în iunie 2017!

Primarul Mik József: Centrul balnear multifuncţional din Borsec se va finaliza la sfârşitul acestui an, iar inaugurarea o vom face în iunie 2017!

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita (II)

În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc vineri, 22 ianuarie 2016, cu unanimitate de voturi s-a aprobat repartizarea, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, a celei mai mari sume din judeţ – un milion de lei – unităţii administrativ-teritoriale Borsec, ca ajutor pentru realizarea centrului balnear multifuncţional din staţiune. Reprezentanţii oraşului Borsec, primarul Mik József şi echipa sa, membrii Asociaţiei Turistice şi reprezentanţi ai instituţiilor turistice şi de cultură au fost invitaţii de onoare la această şedinţă.

 Invitaţie la vizionarea unui filmuleţ

Înainte de a intra în miezul problemei în filmuleţul ce le-a fost prezentat consilierilor judeţeni, tinerii şi primarul din Borsec susţin faptul că este extrem de importantă pentru renaşterea oraşului Borsec finalizarea lucrărilor la centrul balnear multifuncţional. Filmuleţul – realizat chiar în construcţia pentru care s-au cheltuit 15,5 milioane, o sumă importantă, dar nu şi suficientă pentru finalizare şi în care de trei ani nu se mai face nimic din lipsă de fonduri – a avut drept scop sensibilizarea forurilor competente să sprijine finalizarea acestei investiţii. O petiţie on-line pentru finalizarea centrului a fost lansată de către membrii Forumului Tinerilor din Borsec şi de către membrii Asociaţiei Turistice din staţiune, în paralel fiind lansată şi o campanie de strângere de semnături off-line. „Tinerii sunt cei mai interesaţi, ei au nevoie de locuri de muncă, ei au pornit acţiunea de strângere de semnături şi, în doar câteva zile, au strâns peste 2.000 de semnături, pe suport de hârtie, la care trebuie adăugate alte peste 1.500 de semnături on-line. Au semnat, şi prin semnătura acordată, tineri, vârstnici, persoane din alte localităţi sprijină demersul Consiliului local”, a precizat primarul.

 Borsecul trebuie ajutat

Preşedintele Borboly Csaba, iniţiatorul proiectului de hotărâre, a precizat că: „În acest moment, Consiliul Judeţean trebuie să sprijine Borsecul, aşa cum la vremea respectivă a sprijinit Băile Tuşnad, mai apoi Praidul şi care într-un timp relativ scurt au ajuns să obţină rezultate pozitive. Avem exemplul de la Băile Tuşnad, de pe urma redeschiderii ansamblului wellness s-a obţinut profit – direct şi indirect – nu numai pentru Băile Tuşnad, ci şi pentru toată regiunea”. Preşedintele a apreciat demersul tinerilor din Borsec, în special a amintit-o pe Ana Maria Pop, cărora le-a mulţumit pentru faptul că au tras un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se întâmplă în Borsec. „Prin acţiunea civilă S.O.S. Borsec faptele şi realitatea din Borsec, sperăm, au ajuns şi în presa naţională şi sperăm să se înţeleagă absurdul situaţiei că în timp ce Guvernul a închis finanţarea, primarul din Borsec asigură gratuit parcele de teren pentru construcţii de pensiuni şi case pentru tinerii familişti”.

 Onorat de invitaţie

Primarul Mik József a declarat că este deosebit de onorat că a fost invitat să fie de faţă la luarea unei decizii atât de importante pentru prezentul şi viitorul oraşului Borsec. Primarul a adus la cunoştinţa consilierilor judeţeni că scoaterea oraşului Borsec din ruina în care „l-a moştenit” se află deja pe ultima sută de metri ca urmare a proiectelor proprii de succes finanţate din fonduri europene şi cu ajutorul primit de la Consiliul Judeţean. Au fost amenajate izvoarele de apă minerală, la fel şi obiectivele turistice şi infrastructura oraşului, apreciind că: „doar finalizarea centrului balnear va putea asigura viitorul tinerilor din Borsec”. În opinia primarului, centrul balnear ar revigora turismul în staţiunea Borsec, redându-i prestigiul de odinioară (de dinainte de 1989), când veneau la tratament câte 6.000 de turişti din 10 în 10 zile, cât dura o cură, de-a lungul întregului an. „Prin realizarea centrului balnear – spunea primarul – Borsecul ar obţine pe puţin trei lucruri importante: ar genera noi investiţii; proprietarii vilelor lăsate în paragină şi-ar revizui atitudinea; şi în al treilea rând s-ar crea locuri de muncă, mai ales pentru tineri care nu ar mai dori să plece în străinătate pentru a avea din ce trăi”.

 Reamintim

Centrul balnear din Borsec este compus dintr-o bază de tratament şi o componentă wellness, capacitatea zilnică fiind de 1.000 persoane vara şi 700 iarna. În partea destinată tratamentelor se vor efectua hidroterapii, electroterapii, aplicări cu nămol, masaj, pe lângă alte servicii precum mofeta, camera cu sare, băi cu greutăţi, băi de apă minerală şi alte proceduri, iar ansamblul wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună şi saună cu aburi. Localitatea Borsec este cunoscută încă din 1804 şi îşi datorează renumele resurselor de apă minerală cu bogate calităţi terapeutice. Înainte de 1989 staţiunea a fost vizitată de circa 400.000 de turişti/an, din păcate a urmat declinul şi degradarea, ajungându-se la excluderea Borsecului, în 1990, din sistemul turistic şi balnear de interes republican. A reintrat în circuitul balnear în 2012, după finalizarea şi darea în folosinţă a băii „Ó – Sáros”, dar şi-a recâştigat doar parţial rangul de staţiune de interes local. În rezumatul prezentat, primarul a precizat că în 2014 primăria a depus documentaţiile necesare obţinerii statutului de staţiunea balneoclimaterică de interes naţional la Autoritatea Naţională pentru Turism, îndeplinind astfel condiţiile necesare şi speră că în acest an Borsecul va obţine acest titlu.

 Speranţe şi optimism

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita este de părere că strategia turistică a zonei de nord a judeţului s-a realizat şi s-a declarat mulţumit de colaborarea dintre localităţile din zonă, iar dacă Borsecul la această repartizare de fonduri primeşte o sumă mai mare nu trebuie să supere pe nimeni, dimpotrivă, deoarece succesul Borsecului se va răsfrânge şi asupra localităţilor din vecinătate. Acestea se vor bucura de beneficii indirecte.

Reprezentanta Asociaţiei Turistice Borsec, Fazakas Ana-Maria, printre altele, a dat asigurări că operatorii turistici din Borsec se gândesc şi pregătesc deja strategii caracteristice care să genereze beneficii pentru întreg judeţul şi astfel ajutorul financiar de 1 milion de lei se va reîntoarce la tot judeţul.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.