Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 2015, Prefectura Harghitei: Din peste 40.000 de acte administrative verificate, 33 le-a atacat în instanţa de contencios-administrativ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » În 2015, Prefectura Harghitei: Din peste 40.000 de acte administrative verificate, 33 le-a atacat în instanţa de contencios-administrativ
În 2015, Prefectura Harghitei: Din peste 40.000 de acte administrative verificate, 33 le-a atacat în instanţa de contencios-administrativ

În 2015, Prefectura Harghitei: Din peste 40.000 de acte administrative verificate, 33 le-a atacat în instanţa de contencios-administrativ

Pe parcursul anului trecut, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a verificat 40.299 de acte administrative (peste 4.500 de hotărâri şi peste 35.000 de dispoziţii) adoptate şi emise de cele 67 de unităţi administrative, de către Consiliul Judeţean şi de către preşedintele CJ.

Potrivit unui raport de activitate realizat de Prefectură, din cele peste 40.000 de acte verificate, s-a constatat că 1.622 erau nelegale, iar 33 din ele au fost atacate în instanţa de contencios-administrativ.

Tot în 2015, Prefectura a avut pe rolul instanţelor de judecată 357 de dosare, cu aproape 100 mai multe decât acum doi ani. Dintre acestea, doar în 106 cauze au fost pronunţate sentinţe definitive, iar în 61 de cazuri soluţia a fost favorabilă instituţiei. De menţionat şi faptul că din totalul cauzelor, 243 au fost pe fond funciar şi 55 în contencios-administrativ.

În ceea ce priveşte măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, „în anul 2015 au fost finalizate un număr de 844 propuneri de validare şi modificare transmise de către comisiile locale pentru aplicarea legilor fondului funciar, în acest sens fiind adoptate un număr de 14 Hotărâri ale comisiei judeţene şi s-au emis un număr de 90 de Ordine ale prefectului, în conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 18/1991”, se precizează în raport.

Referitor la siguranţa în şcolile harghitene, în anul 2015 au fost organizate o serie de şedinţe ale Grupului judeţean privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ şi alte două întâlniri cu directorii şcolilor şi primarilor din judeţ. De asemenea, înaintea începerii anului şcolar au fost inspectate, de către reprezentanţii Prefecturii, 54 de unităţi şcolare din 14 localităţi.

Dar reprezentanţii Prefecturii au acordat o mână de ajutor şi fermierilor. Aceştia au participat alături de specialiştii OJFIR la instruirea a peste 700 de fermieri cu privire la documentaţia şi procedura de scriere şi accesare a proiectelor din fonduri FEADR.

Peste 6.000 de paşapoarte emise în judeţ

Anul trecut, la ghişeele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Harghita au fost depuse 6.509 de cereri în vederea eliberării acestor acte. Aproape 3.000 de cereri au fost pentru paşapoarte simple temporare, iar 3.600 pentru cele simple electronice. De menţionat că la sediile din Topliţa şi Odorheiu-Secuiesc au fost preluate peste o mie de cereri pentru paşapoarte.

 Câteva concluzii şi obiective pentru 2016

„În cursul anului 2015 – se precizează în raportul de activitate – s-a reuşit îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor furnizate de către Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, prin reducerea timpului de furnizare a serviciilor publice oferite cetăţenilor, mediului de afaceri şi sectorului ONG de către instituţiile publice din judeţul Harghita”.

În ceea ce priveşte acest an, principalele obiective ale Prefecturii sunt cele două procese electorale. Organizarea în bune condiţii a alegerilor locale şi parlamentare vor fi printre priorităţile lucrătorilor din Prefectură în 2016.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.