Primăria Miercurea-Ciuc, amendată de CNCD pentru discriminarea românilor pe criterii etnice | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea-Ciuc, amendată de CNCD pentru discriminarea românilor pe criterii etnice
Primăria Miercurea-Ciuc, amendată de CNCD pentru discriminarea românilor pe criterii etnice

Primăria Miercurea-Ciuc, amendată de CNCD pentru discriminarea românilor pe criterii etnice

 

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat Primăria municipiului Miercurea-Ciuc cu suma de 2.000 de lei, după ce la organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post de consilier în cadrul instituţiei s-a impus condiţie obligatorie cunoaşterea limbii maghiare.

„Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi a constatat faptul că Instituţia Primarului municipiului Miercurea-Ciuc, reprezentantă în acest moment de viceprimarul UDMR, Antal Attila, a discriminat români pe criterii etnice (…)”, scrie preşedintele ADEC, Dan Tănasă, pe blogul său.

Potrivit sursei citate, în luna noiembrie 2014, Primăria Miercurea-Ciuc, condusă la acel moment de Ráduly Róbert-Kálmán (UDMR) (care între timp a demisionat, fiind implicat într-un dosar penal pentru fapte de corupţie), a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de consilier, clasa I, grad profesional asistent la Compartimentul resurse umane şi salarizare şi unui post de consilier, clasa I, grad profesional debutant, funcţie publică de execuţie la Serviciul de urbanism şi amenajarea teritoriului, din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Miercurea-Ciuc. Limba maghiară a fost condiţie obligatorie de înscriere la concurs pentru toţi participanţii. ADEC a sesizat CNCD despre această condiţie discriminatorie în luna mai 2015. CNCD s-a pronunţat în această speţă prin Hotărârea nr. 627/16.12.2015, „după aproape şapte luni (cu încălcarea prevederilor legale care prevăd un termen de 90 de zile pentru emiterea unei hotărâri!) şi a constatat existenţa discriminării pe criterii etnice a românilor doar în cazul concursului pentru postul de consilier la Compartimentul resurse umane şi salarizare”, mai arată pe blogul său Dan Tănasă. Astfel, potrivit hotărârii CNCD postată de Dan Tănasă, cu cinci voturi pentru şi două împotrivă ale membrilor Colegiului director, Primăria Miercurea-Ciuc, prin reprezentantul legal, adică primarul, a fost amendată cu 2.000 de lei. Cei doi membri ai Colegiului director al CNCD care s-au opus aplicării amenzii au fost Asztalos Csaba Ferenc şi Claudia Sorina Popa, aceştia susţinând aplicarea unui avertisment.

Hotărârea, redactată în 11 ianuarie, nu este definitivă, ea putând fi atacată.

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Ii doare pe ei undeva de amenda, se plateste din bugetul primariei.

    • Eu va spun un lucru: ungurii din Romania sunt considerati TIGANI de catre ungurii din Budapesta.Cunosc persoane care au plecat din Romania ca sa studieze in Ungaria si desi erau maghiari au fost nevoiti sa se intoarca in Romania sa studieze deoarece nu mai suportau umilintele la care erau supusi acolo de catre conationalii lor…

  2. Adi , iubitor de România

    Bravo domna Gabriela Boboc, a-ti spus un lucru foarte bun. ar trebuii acesti Unguri sa fie fericiti ca s-au nascut in Romania. In principiu si in Romania au ajuns sa se faca neplacuti prin boala lor de nemultumire. Sunt urati de toate popoarele europei din cauza rautatii si rasismului lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.