Primarul din Tulgheş, vicepreşedinte al PSD Harghita: „Dezaprob şi clasific ca nejustificată schimbarea prefectului” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 30 septembrie 2023
Home » Politic » Primarul din Tulgheş, vicepreşedinte al PSD Harghita: „Dezaprob şi clasific ca nejustificată schimbarea prefectului”
Primarul din Tulgheş, vicepreşedinte al PSD Harghita: „Dezaprob şi clasific ca nejustificată schimbarea prefectului”

Primarul din Tulgheş, vicepreşedinte al PSD Harghita: „Dezaprob şi clasific ca nejustificată schimbarea prefectului”

 

Sunt asaltat cu scrisori în limba maghiară în care mi se cere iniţierea şi promovarea unor hotărâri în vederea creării unei noi forme administrative

 

În calitate de cetăţean în primul rând – şi mai apoi în calitate de vicepreşedinte al PSD Harghita şi chiar în calitate de primar – doresc să fac public punctul meu de vedere cu privire la evenimentele care s-au succedat, întâmplător sau nu, după vizita de la Tuşnad a premierului ungar, Viktor Orbán.

Consider ca şi nefirească schimbarea lipsită de justificare a prefectului judeţului Harghita, măsură luată în pripă electorală din punctul meu de vedere, taxând pe nedrept acţiunile acestuia. Ca şi primar, susţin punctul de vedere al fostului prefect de Harghita şi consider ca neconstituţional demersul constituirii unui stat în stat, fie el şi Ţinut. Sunt asaltat cu scrisori în limba maghiară în care mi se cere iniţierea şi promovarea unor astfel de hotărâri în vederea creării unei noi forme administrative. Pentru că m-am născut în Harghita şi pentru că trăiesc aici, ţin să subliniez faptul că atât cetăţenii de etnie maghiară, cât şi cei români trăiesc în bune relaţii şi fără acest Ţinut care, din punctul meu de vedere, este o măsură extremistă ce are scopul de a dezbina şi nu de a construi.

În Harghita plătim facturile în aceeaşi limbă, muncim în schimbul aceleiaşi monede şi trăim după aceleaşi legi ca şi în restul ţării, nu văd de ce normalitatea deranjează. Sunt unul dintre primarii care promovează întotdeauna unitatea în diversitate, fapt pentru care comunitatea noastră a semnat recent o altă înfrăţire cu o comunitate din Ungaria, întotdeauna am în vedere şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice cetăţenilor de etnie maghiară, însă de aici şi până la extremism este cale lungă. Din acest punct de vedere dezaprob şi clasific ca şi nejustificată schimbarea prefectului de către Guvernul Ponta, doar pentru că a avut repetate luări ferme de poziţie apelând la normalitate şi respectarea legii.

M-am simţit umilit după vizita premierului Victor Ponta, de această dată, care deşi prezent la eveniment în calitate oficială, a fost primit cu însemnele şi imnul altui stat şi, mai ales, cu însemnele atât de controversate ale pretinsului Ţinut Secuiesc. Aş vrea să invoc aici doar Legea 75 din 1994, capitolul 2 privind imnul de stat, alin. 14, pe care eu personal mi le-am însuşit. Aş dori, totodată, să îi amintesc domnului premier Victor Ponta şi faptul că 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este o zi de doliu pentru cei alături de care duminică şi-a exprimat susţinerea şi compasiunea.

Militez pentru unitate şi prietenie, dar condamn clar orice acţiune extremistă ce aduce clare prejudicii şi neajunsuri comunităţilor vizate.

Marcel VANCU, vicepreşedinte PSD Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.