Primarul din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, amendat pentru refuzul de a pune în executare o sentinţă definitivă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Primarul din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, amendat pentru refuzul de a pune în executare o sentinţă definitivă
Primarul din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, amendat pentru refuzul de a pune în executare o sentinţă definitivă

Primarul din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, amendat pentru refuzul de a pune în executare o sentinţă definitivă

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis amendarea primarului UDMR din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, pentru refuzul de a pune în executare o sentinţă definitivă.

În luna februarie 2017, Tribunalul Harghita a admis acţiunea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi l-a obligat pe primarul UDMR al oraşului Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, să îndepărteze inscripţia în limba maghiară „Városháza” amplasată nelegal pe faţada primăriei şi să plătească cheltuieli de judecată. Sentinţa Tribunalului Harghita a rămas definitivă prin decizia Curţii de Apel Târgu Mureş din data de 17 noiembrie 2017.

Pentru că a refuzat să pună în executare o sentinţă definitivă, ADEC s-a adresat Tribunalului Harghita cu o cerere de amendare a edilului UDMR. Tribunalul Harghita a admis cererea ADEC în parte, doar sub aspectul amendării primarului UDMR pentru refuzul de a pune în executare o sentinţă definitivă.

ADEC a făcut însă recurs pentru a obţine obligarea primarului UDMR din Cristuru Secuiesc la plata penalităţilor de întârziere. Curtea de Apel Târgu Mureş a admis recursul ADEC şi l-a obligat pe edilul din Cristuru Secuiesc la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 100 de lei pe zi.

Sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş pe scurt: „Admite recursul formulat de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa împotriva Sentinţei nr. 1087/24.07.2018 pronunţată de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 649/96/2018. Casează în parte sentinţa atacată şi în rejudecare pe fond în limitele casării admite acţiunea în contencios-administrativ formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa. Aplică Primarului Oraşului Cristuru Secuiesc o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere care se face venit la bugetul de stat, începând cu data de 19.11.2017 şi până la executarea obligaţiei prevăzute în sentinţa civilă nr. 295 din 22 februarie 2017 a Tribunalului Harghita. În temeiul art. 24, alineat 3 din Legea nr. 554/2004, coroborat cu art. 906, alineat 2 – Cod procedură civilă, începând cu data de 19.11.2017 şi până la executarea obligaţiei prevăzute în sentinţa civilă nr. 295 din 22 februarie 2017 a Tribunalului Harghita, obligă Primarul Oraşului Cristuru Secuiesc la plata penalităţilor de întârziere de 100 lei pe zi în favoarea reclamantei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.12.2018”.

„În timp ce se plâng instituţiilor europene şi americane că le sunt încălcate drepturile (pretinse şi închipuite), liderii UDMR refuză să pună în executare sentinţe definitive şi irevocabile, sfidând astfel nu doar Constituţia României, ci şi sistemul judiciar românesc. Mai apoi, aceiaşi lideri UDMR, care acţionează în favoarea intereselor Ungariei, se plâng că România nu ar fi stat de drept”, conchide Dan Tanasă, preşedintele ADEC, pe blogul său.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.