Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Daruri şi mese festive pentru familiile nevoiaşe şi vârstnicii nimănui | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Societate » Daruri şi mese festive pentru familiile nevoiaşe şi vârstnicii nimănui
Daruri şi mese festive pentru familiile nevoiaşe şi vârstnicii nimănui

Daruri şi mese festive pentru familiile nevoiaşe şi vârstnicii nimănui

Peste 220 de pachete oferite de Crucea Roşie (CR) Harghita vor face mai frumoase sărbătorile familiilor necăjite din judeţ, iar 120 de vârstnici singuri din satele izolate de munte se vor bucura de mesele festive de Crăciun oferite de voluntari CR şi de întâlnirea cu ceilalţi membri ai comunităţii

Voluntarii Crucii Roşii au poposit, săptămâna trecută, în Valea Uzului, în cătunul Cinod şi în micul sat Eghersec, unde trăiesc, izolate, comunităţi ce numără abia câteva sute de suflete. Apoi au vizitat familiile nevoiaşe din Livezi. Şi, ca să fie siguri că cei pe care nu i-au întâlnit se vor bucura de bunătatea şi iubirea semenilor în ziua de Crăciun, au lăsat pachete şi la biserici, acolo unde toţi creştinii evlavioşi ajung la Liturghiile din Ajunul Sărbătorii Naşterii Domnului. Până la sfârşitul acestei săptămâni, pachetele Crucii Roşii vor ajunge şi la oamenii necăjiţi din satul Fântâna Brazilor. În total, 226 de pachete care să le ofere familiilor sărmane mângâiere, ce pune pe mesele de sărbători şi câte un zâmbet care să le lumineze chipurile.

„Sunt familii necăjite, unii n-au nici uşă la bordei. Le-am pregătit pachete cu alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte – toate noi. Nu numai acolo sunt familii şi bătrâni singuri şi neajutoraţi, sunt şi în Miercurea Ciuc, şi în multe alte localităţi din judeţ, iar noi ne-am pregătit cu daruri pentru fiecare, câţi îi ştim”, a spus directoarea filialei Harghita a Crucii Roşii, Zsigmond Éva.

Astăzi şi mâine, 120 de vârstnici singuri din localităţile Valea lui Pavel şi Crişeni sunt invitaţi la masa festivă de Crăciun. Zsigmond Éva ne-a dezvăluit că voluntarii Crucii Roşii Harghita au cumpărat „materia primă” şi cozonacii de Crăciun, băuturi răcoritoare şi cafea, iar localnicii din cele două sate pregătesc bucatele tradiţionale: piftia, ciorba, tocăniţa, sarmalele şi friptura pe care le vor servi la dejunul comun. De sărbători, vârstnicii care nu mai au pe nimeni vor primi şi câte un pacheţel-cadou, însoţit de o felicitare, iar copiii de la şcolile din zonă şi voluntarii Crucii Roşii îi vor încânta cu un scurt program de versuri şi cântece închinate, cum altfel, Mântuitorului. Este singurul prilej când persoanele în etate, risipite în casele răzleţite pe dealuri, se pot întâlni cu ceilalţi membri ai comunităţii din care fac parte şi, poate şi de aceea, „mesagerii Moşului” sunt aşteptaţi cu nerăbdare, ca în fiecare din ultimii 12 ani.

„Toată lumea consideră că Sărbătoarea Crăciunului este pentru copii, dar de ea trebuie să se bucure în aceeaşi măsură şi un vârstnic care stă singur acasă. Mi-aduc aminte, era mai demult, că ne apucase seara pe acolo (la dejunul de la Valea lui Pavel – n.a.) şi la un moment dat a venit o bătrânică la mine şi m-a întrebat: – Da’ dumneata ce-ai primit de Crăciun? – Zâmbetul dumneavoastră, i-am răspuns. Pentru mine este bucuria supremă, cel mai mare dar pe care mi l-a dat Dumnezeu, că am ajuns să muncesc într-un loc unde, în afară de durerea oamenilor, pot să văd şi fericirea lor de Crăciun şi Îi mulţumesc că prin mine şi ei primesc un cadou de suflet”, a conchis directoarea Crucii Roşii Harghita.

Fondurile necesare organizării mesei festive de Crăciun au fost asigurate de Crucea Roşie Norvegiană, iar activitatea de dăruire de pachete familiilor aflate în nevoie a fost susţinută de firme private.

Acţiunile caritabile dedicate sărbătorilor de iarnă – între care Maratonul Moşului, cadourile pentru copii de Moş Nicolae, precum şi cele destinate familiilor şi persoanelor vârstnice singure – desfăşurate de voluntarii harghiteni ai Crucii Roşii de la începutul lunii decembrie şi până în preajma Crăciunului, îşi au începuturile în anul 2007.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.