Primarul comunei Tulgheş: „Este de neacceptat! CJ Harghita pune în pericol posibilitatea realizării transportului şcolar, siguranţa şi mai ales sănătatea locuitorilor, prin subfinanţarea drumului judeţean 127, sectorul Tulgheş-Hagota” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Primarul comunei Tulgheş: „Este de neacceptat! CJ Harghita pune în pericol posibilitatea realizării transportului şcolar, siguranţa şi mai ales sănătatea locuitorilor, prin subfinanţarea drumului judeţean 127, sectorul Tulgheş-Hagota”
Primarul comunei Tulgheş: „Este de neacceptat! CJ Harghita pune în pericol posibilitatea realizării transportului şcolar, siguranţa şi mai ales sănătatea locuitorilor, prin subfinanţarea drumului judeţean 127, sectorul Tulgheş-Hagota”

Primarul comunei Tulgheş: „Este de neacceptat! CJ Harghita pune în pericol posibilitatea realizării transportului şcolar, siguranţa şi mai ales sănătatea locuitorilor, prin subfinanţarea drumului judeţean 127, sectorul Tulgheş-Hagota”

Marcel Vancu, nemulţumit după aprobarea bugetului CJ Harghita, deoarece DJ 127 Tulgheş – Ditrău este subfinanţat

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, s-a arătat extrem de nemulţumit după aprobarea bugetului Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, în care, susţine edilul, lucrările de modernizare a drumului judeţean 127, Tulgheş – Ditrău, sunt subfinanţate, deşi contractul de execuţie a fost semnat.

„Este de neacceptat! CJ Harghita pune în pericol posibilitatea realizării transportului şcolar, siguranţa şi mai ales sănătatea locuitorilor, prin subfinanţarea drumului judeţean 127, sectorul Tulgheş-Hagota, sector aflat într-o stare deplorabilă, aproape impracticabil. Suntem dezamăgiţi de suma alocată în bugetul votat pe data de 19 februarie 2020 pentru această investiţie vitală pentru comunitatea pe care o reprezint. În opinia mea, cetăţenii judeţului trebuie trataţi în mod egal, dezvoltarea judeţului trebuie să fie una unitară şi armonioasă. Tulgheşenii se simt marginalizaţi in condiţiile în care CJ Harghita finanţează construirea trotuarelor pe lângă drumurile judeţene modernizate, iar la Recea – Hagota rămânem condamnaţi la noroi, gropi şi praf ce creează un disconfort greu de acceptat. Vă rog, domnule preşedinte Borboly Csaba, să explicaţi cetăţenilor comunei Tulgheş de ce acest sector de drum nu este o prioritate pentru dumneavoastră?”, a spus primarul comunei.

Nemulţumirea primarului vine după ce în data de 30 ianuarie 2020 a fost semnat contractul de execuţie, în urma procedurii de achiziţie publică, pentru proiectul de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 127 Tulgheş – Ditrău, ceea ce a dat speranţe locuitorilor din zonă, afectaţi de starea drumului.

„De-a lungul timpului s-au făcut tot felul de eforturi. S-a ajuns până la semnarea contractului de execuţie. Dar, spre surprinderea mea, când m-am uitat pe nişte anexe de la şedinţa Consiliului Judeţean Harghita în care s-a votat bugetul, am văzut că din 42 de milioane lei, cât este investiţia în drumul judeţean 127, ei au alocat 500.000 lei, contravaloarea a două podeţe… Deci asta m-a surprins extrem de neplăcut în condiţiile în care chiar există o problemă cu locuitorii care sunt arondaţi la acest drum”, a declarat Marcel Vancu.

Acesta s-a arătat „mâhnit” de faptul că în judeţ sunt „finanţate tot felul de trotuare, pe lângă drumurile judeţene modernizate, peste tot”, însă nu sunt alocate fonduri suficiente pentru DJ 127 Tulgheş – Ditrău. „Eu cred că ar fi fost logic şi normal în primul rând să modernizăm toate drumurile judeţene care sunt cu probleme, mai ales acesta. (…) Promisiuni tot au fost, de fiecare dată nerealizate. (…) Am avut în mână listele şi anexele bugetului votat în data de 19 februarie. Şi în momentul în care văd că sunt localităţi care beneficiază de peste un milion de lei pentru trotuare, care sunt pe lângă drumurile judeţene deja modernizate şi la noi nu sunt nici măcar reabilitate, dar nici măcar finanţate, normal că creează o frustrare din aceasta care e greu de gestionat până la urmă. (…) Nici nu mai am cui să mă adresez. Cui să mă adresez?”, a declarat edilul.

Conform primarului, „este extrem de neplăcut pentru această zonă în care locuitorii pur şi simplu se chinuiesc. Eram foarte bucuros: acesta va fi anul în care vom demara lucrările”.

Acesta a mai arătat că, în ciuda optimismului său, locuitorii au fost foarte circumspecţi. Conform sursei citate, la fiecare întâlnire localnicii îi spuneau edilului că de 30 de ani, în fiecare ciclu electoral, tocmai asta li s-a promis: modernizarea drumului judeţean 127. Însă „totdeauna ne-au uitat”.

Primarul comunei a mai spus că un alt drum judeţean, DJ 127 A, care pleacă din zona comunei Tulgheş spre Bicazul Ardelean, beneficiază de o finanţare foarte consistentă, însă, „culmea, pe teritoriul administrativ unde este locuit de populaţia de etnie maghiară”.

„E frustrant. Adică o parte din locuitorii din Harghita nu beneficiază (n.n. – de investiţii). Până la urmă CJ Harghita nu a alocat nici un leu pentru zonele româneşti, din ceea ce ştiu”, a mai punctat Marcel Vancu.

Am solicitat un punct de vedere şi de la preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, cu privire la acest subiect, dar până în momentul publicării acestui articol nu l-am primit. În momentul în care ni-l va transmite, vom reveni şi cu poziţia dumnealui. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.