Şefa DSP Harghita: virusul supravieţuieşte în mediul exterior 24 de ore; panica şi alerta e dată de rapiditatea răspândirii virusului, nu de consecinţele lui; sunt măsuri care trebuie luate de fiecare persoană şi măsuri colective
Un spaţiu al Asociaţiei de Întrajutorare Caritas va fi folosit ca centru pentru posibilele persoanele ce vor intra în carantină
În şedinţa de Colegiu Prefectural de ieri, dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a făcut câteva precizări legate de coronavirus, acest subiect fiind tot mai prezent şi în România după ce 11 localităţi din Italia au intrat în carantină.
Dr. Tar Gyöngyi preciza că până ieri se ştia faptul că în România nu a fost identificată nici o persoană care să fie purtătoare sau bolnavă de coronavirus. „Deci, din punctul acesta de vedere, trebuie să liniştim şi populaţia şi să ne liniştim şi noi autorităţile, că încă nu avem caz”. Dar – spunea în continuare – după apariţia focarelor în Italia este posibil ca să ne confruntăm şi noi cu această problemă.
În privinţa gravităţii bolii, directoarea DSP Harghita spunea că se cunoaşte faptul că „a dat cazuri de infecţii respiratorii preponderent uşoare, care s-au vindecat”, iar rata de decese nu este una alarmantă, fiind situată undeva între 2,5 şi 3%, şi prezentă cu precădere în rândul persoanelor în vârstă şi a celor care suferă şi de alte afecţiuni. Din acest motiv, „panica care se creează şi alerta în care se află şi autorităţile se datorează vitezei de răspândire a acestui virus”.
Totodată, directoarea DSP preciza şi faptul că, potrivit informaţiei oficiale, virusul supravieţuieşte în mediul exterior 24 de ore. Cu alte cuvinte, nu trebuie să se sperie cineva că virusul s-ar putea transmite inclusiv prin intermediul unor colete expediate din China sau Italia.
Coronavirusul se manifestă prin febră mare, stare de slăbiciune, dureri de cap şi dispnee, adică imposibilitatea de a respira sau greutatea în respiraţie. Astfel, simptomele sunt diferite faţă de cele ale altor boli respiratorii, în cazul coronavirusului nefiind vorba de o înfundare a nasului, de o lăcrimare şi de secreţii. Astfel, este greu să identificăm o persoană bolnavă în jurul nostru.
Măsuri care trebuie luate de fiecare persoană şi măsuri colective
În ceea ce priveşte măsurile care se pot şi trebuie luate în acest caz, dr. Tar Gyöngyi amintea de unele care stau la îndemâna fiecărei persoane, dar şi de cele impuse la nivel de colectivitate.
La nivel individual, fiecare dintre noi se poate proteja dacă, atunci când ştie că este suspect de infectare cu coronavirus, evită spaţiile publice şi, astfel, nu propagă boala. Pentru cei sănătoşi, importante sunt măsurile de igienă personală, începând cu spălatul pe mâini, dar şi să evite să stea prea mult în preajma persoanelor care tuşesc şi strănută.
Referitor la măsurile organizatorice pe linie de colectivitate, şefa DSP Harghita spunea că în momentul în care se ştie despre persoane care au riscul să facă boala, colectivitatea va trebui să semnaleze acest fapt.
În acelaşi timp, persoanele care vin din cele 11 localităţi din Italia sunt considerate cu risc. Ceilalţi care se întorc din alte regiuni ale peninsulei sunt autoizolaţi la domiciliu.
„Aici aşteptăm şi din partea populaţiei o înţelegere şi o contribuţie la oprirea răspândirii bolii – spunea dr. Tar Gyöngyi. Dacă noi nu suntem disciplinaţi şi nu suntem de acord cu propunerile autorităţilor de autoizolare, atunci contribuim la răspândirea bolii şi punem în pericol alte persoane şi comunităţi”. Şi trebuie menţionat faptul că legislaţia prevede sancţiuni, inclusiv penale, împotriva celor care periclitează viaţa altora sau a comunităţilor.
Dacă o persoană este izolată, nu înseamnă că este şi bolnavă
Atât reprezentanţii DSP Harghita, cât şi cei ai Instituţiei Prefectului, au ţinut să precizeze că o persoană izolată nu echivalează cu faptul că ea este şi bolnavă. Măsură izolării este luată, pe o perioadă de 14 zile, în cazul persoanelor sănătoase, care s-au întors din zone cu coronavirus pentru ca acestea să fie monitorizate tot timpul şi în caz de îmbolnăvire să se ia cât mai repede primele măsuri. Totodată, atunci când se constată că o persoană este bolnavă, ea este internată imediat la spital şi nu izolată la un centru.
La rândul său, Ion Proca, prefectul judeţului, spunea că nu trebuie să-i considerăm pe semenii noştri care au trecut prin acele 11 localităţi italiene şi care, întorşi în ţară, intră în carantină, ca pe o ameninţare la dresa localnicilor sau a vreunuia dintre noi.
A fost identificat un spaţiu pentru posibilele persoane ce vor intra în carantină
Adrian Pănescu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, spunea că, împreună cu DSP şi Consiliul Judeţean Harghita, a fost identificat un spaţiu care se va folosi pentru persoanele care se întorc din zonele afectate de coronavirus şi care vor trebui introduse în carantină.
Este un spaţiu care aparţine de Caritas Alba Iulia, poate adăposti 25-30 de persoane.
De asemenea, în eventualitatea în care este nevoie de mai multe locuri, primarilor li s-au solicitat să identifice la nivelul localităţilor spaţii în care pot fi internate persoane în carantină.
LIVIU CÂMPEAN