Autorităţile judeţului sunt preocupate, în aceste zile, şi de segmentele defavorizate ale populaţiei, în ceea ce priveşte accesul la informaţii, la educaţie şi igienă. Pentru că există membri ai unor comunităţi care manifestă un total dezinteres faţă de modul comun de convieţuire, dar şi faţă de măsurile menite să prevină răspândirea coronavirusului.
Instituţia Prefectului Judeţul Harghita le-a solicitat primarilor „să se implice”, în calitatea lor de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şi „să ia măsuri pentru a multiplica informaţiile despre noul coronavirus în rândul comunităţilor de romi”, urmărind modul de aplicare a legii în aceste comunităţi.
Mediatorii sanitari şi şcolari aparţinând etniei rome, experţii locali pentru problemele romilor şi inspectorii şcolari pentru această minoritate afirmă că au vizitat toate comunităţile din judeţ şi au diseminat informaţiile despre temutul coronavirus, despre măsurile necesare prevenirii infectării şi despre cele impuse la nivel naţional şi local, îndemnându-i la o atitudine responsabilă şi la colaborarea cu autorităţile locale, pentru depăşirea situaţiei de criză care ne afectează pe toţi. De asemenea, le-au explicat romilor că este foarte important ca toate declaraţiile pe care le fac la solicitarea autorităţilor să fie corecte, atenţionându-i că declararea de informaţii nereale şi nerespectarea măsurilor de combatere a pandemiei constituie infracţiuni, care se pedepsesc prin lege.
Bodor Emese este expert pentru romi în cadrul Primăriei Miercurea Ciuc. Ne spune că, ajutată de mediatorul sanitar rom aflat în coordonarea domniei sale, monitorizează aproape zilnic situaţia în poate cea mai mare comunitate de romi din judeţ, însumând aproximativ 700 de etnici care trăiesc în comunităţi compacte în cartierul Primăverii şi la Şumuleu Ciuc. „Aproape în fiecare zi mergem acolo şi vorbim cu liderii romilor. În urmă cu câteva săptămâni, fiecare persoană a primit câte un pachet cu săpun, şampon, pastă de dinţi, detergent pentru haine şi alte materiale, au cu ce să se spele, iar acum primăria face curăţenie generală, inclusiv în cartierele locuite de romi în Miercurea Ciuc şi la Şumuleu. De asemenea, ieri am vorbit la Direcţia de Sănătate Publică, astăzi am sunat din nou, ca să dezinfectăm străzile din oraş, precum şi zonele Primăverii şi Şumuleu, unde locuiesc romii”, a detaliat Bodor Emese. Potrivit expertei locale, mulţi dintre ei se tem de infecţia cu noul coronavirus, „că rămân fără mâncare şi pentru copii să nu se îmbolnăvească”, îşi fac provizii din ajutorul social, alocaţia de susţinere familială şi din alocaţiile copiilor lor, în vreme ce, de cealaltă parte a baricadei, se poziţionează romii care aşteaptă liniştiţi să treacă pericolul sau să se imunizeze. Potrivit acesteia, prin grija Direcţiei Sociale, elevii romi au asigurat zilnic un prânz cald, cu două feluri de mâncare.
La nivelul Primăriei Topliţa sunt angajaţi doi mediatori romi, dintre care unul sanitar, care ajung des în zonele locuite de această comunitate, le află frământările şi le oferă susţinere. Dar rareori se întâmplă, spun ei, ca întâlnirile lor să se soldeze şi cu rezultate, dacă nu evidente, măcar mărunte în ceea ce priveşte respectarea şi implementarea recomandărilor.
„Chiar săptămâna trecută au avut o întâlnire cu reprezentanţii romilor, le-au transmis măsurile care s-au luat şi obligaţiile pe care trebuie să le respecte, ca oricare dintre noi, iar la ultima şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (de marţi – n.a.), având în vedere decretul (prin care s-a instituit starea de urgenţă în România – n.a.) în vigoare, i-am rugat pe cei cu atribuţiuni să ia măsuri. Nu se observă nici o îmbunătăţire a atitudinii lor. Nu le cerem decât să se comporte ca ceilalţi cetăţeni ai municipiului, dar, din păcate, pentru ei zona centrală a municipiului este un loc de destindere, se adună şi nu fac nimic, stau şi vorbesc, fără să conştientizeze că este suficient ca unul dintre ei să fie purtător al virusului ca să ne îmbolnăvească pe toţi. Toate instituţiile, inclusiv primăria, au luat măsuri de restricţionare a contactelor sociale, pentru a ne proteja reciproc, numai ei refuză să se conformeze regulilor impuse de realitatea existentă, punându-ne în pericol pe toţi. Este evident că recomandările nu sunt suficiente, este nevoie de măsuri clare şi categorice”, a opinat primarul Stelu Platon.
Edilul ne mai spune că primăria a asigurat ori de câte ori a fost nevoie, din bugetul municipiului, medicamente şi materiale igienico-sanitare necesare pentru comunitatea romă. De curând, mediatorii au dus romilor din nou pachete cu materiale igienico-sanitare, achiziţionate printr-un program finanţat de Uniunea Europeană. Acestora li s-au adăugat dezinfectantele necesare.
Comunităţile de romi din Topliţa numără în jur de 500 de persoane, care sălăşluiesc în grup compact la Moglăneşti şi împrăştiaţi în cartierele Zăpode, Vale şi mai nou în Măgheruş, unde topliţenii au vândut în ultimul an în jur de 22 de case vechi şi modeste unor romi, cei mai mulţi din afara Topliţei.
La Gheorgheni, Poliţia Locală verifică un grup de 14 persoane, romi declaraţi de etnie maghiară la recensământ, cu privire la care există suspiciunea că s-ar fi întors de curând din străinătate. „Le-au fost luate datele, au fost trimise la Poliţia Naţională, care acum face investigaţii în vămi, să vadă dacă şi când au trecut frontiera în România şi de unde ar fi venit”, ne spune Adrian Firoiu, şef Serviciu la Poliţia Locală din Gheorgheni. Se pare că năravul din fire nu are lecuire în ceea ce-i priveşte, vin în oraş, se adună la un loc, ignorând recomandările autorităţilor şi măsurile impuse odată cu instituirea stării de urgenţă la nivel naţional. „Avem patrule de poliţie care zilnic străbat oraşul şi nu îi lăsăm să stea în grup, îi îndrumăm către domiciliile lor de câte ori este nevoie”, a adăugat Adrian Firoiu. Potrivit şefului de Serviciu de la Poliţia Locală, în Gheorgheni mai trăiesc aproximativ 90 de romi, care au fost deja instruiţi de mediatorii sanitari şi şcolari cu privire la coronavirus. „Au fost trimişi încă de la început mediatori în comunitatea de romi, am făcut informări cu reprezentanţi ai lor, am afişat măsurile care trebuie respectate, nu numai acolo, ci peste tot în oraş, mediatorii sanitari le-au dus săpun, substanţe dezinfectante şi le-au explicat cum se utilizează corect”, a conchis reprezentantul Poliţiei Locale Gheorgheni.
Potrivit celei mai recente statistici prezentată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nu a fost confirmat nici un caz de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Harghita, un număr de 973 persoane din judeţ se află în autoizolare la domiciliu, iar 20 de persoane sunt izolate în regim de carantină.
DANIELA MEZEY