Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarii localităţilor Borsec, Corbu şi Tulgheş au semnat o petiţie prin care protestează faţă de relocarea unor urşi pe teritoriile administrative ale celor trei localităţi | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Primarii localităţilor Borsec, Corbu şi Tulgheş au semnat o petiţie prin care protestează faţă de relocarea unor urşi pe teritoriile administrative ale celor trei localităţi
Primarii localităţilor Borsec, Corbu şi Tulgheş au semnat o petiţie prin care protestează faţă de relocarea unor urşi pe teritoriile administrative ale celor trei localităţi

Primarii localităţilor Borsec, Corbu şi Tulgheş au semnat o petiţie prin care protestează faţă de relocarea unor urşi pe teritoriile administrative ale celor trei localităţi

  • Comunicat

Prezenţa urşilor cauzează tot mai multe neplăceri pentru locuitorii din Borsec. Prezenţa animalelor sălbatice este aproape zilnică, aceştia intrând chiar în centrul oraşului în timpul zilei. Cu probleme similare se confruntă şi localităţile Tulgheş şi Corbu. Iar autorităţile, în loc să contribuie la rezolvarea problemei, intensifică situaţia prin relocarea, fără consultări prealabile, a urşilor pe teritoriile administrative ale localităţilor amintite.

Menţionăm faptul că cele trei unităţi administrativ-teritoriale se confruntă des cu apariţia acestor specii de animale în intravilanul localităţilor, care pun în pericol viaţa locuitorilor, ai turiştilor şi ale bunurilor acestora. Din această cauză ne-am hotărât să înaintăm o petiţie semnată de către primarii celor trei localităţi către Garda Forestieră Braşov, prin care protestăm împotriva relocării de urşi din alte unităţi administrativ teritoriale pe teritoriile celor trei unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Borsec, Corbu şi Tulgheş din judeţul Harghita.

Precizăm faptul că sunt sesizări cât mai dese cu privire la apariţia acestor animale nu numai noaptea ci şi ziua din partea părinţilor, copiilor, locuitorilor care lucrează în trei schimburi, sesizând nesiguranţa cu ocazia deplasărilor la şi de la serviciu.

Prin apelul de urgenţă 112 sunt nenumărate sesizări cu privire la prezenţa acestor animale în zonele locuite.

În vederea combaterii acestui fenomen, fiecare localitate, cu respectarea art. 2(3) coroborat cu art. 4(3) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a constituit echipa de intervenţie în vederea luării de măsuri şi decizii imediate în caz de nevoie.

Cu privire la relocarea exemplarelor de urs brun de la alte unităţi administrativ-teritoriale, din informaţiile deţinute reiese faptul că recent au fost relocaţi pe fondul de vânătoare din zonă doi urşi. Conducătorii echipelor de intervenţie nu au fost întrebaţi, înştiinţaţi dacă sunt sau nu sunt de acord cu un astfel de transfer.

Primarii unităţilor administrativ-teritoriale se confruntă zilnic cu această problemă şi sunt direct răspunzători în faţa locuitorilor, ai turiştilor, de siguranţa acestora şi a bunurilor.

Suntem total împotriva unor astfel de decizii luate fără consultarea prealabilă a conducătorilor de echipe de intervenţie, respectiv primarii acestor localităţi.

Interesul primordial al echipelor de intervenţie este siguranţa prin protejarea locuitorilor oraşului Borsec, comunei Corbu şi Tulgheş şi a bunurilor acestora ca urmare a înmulţirii şi a apariţiilor cât mai dese a urşilor în intravilanul localităţilor care pun în pericol atât viaţa locuitorilor, turiştilor cât şi siguranţa bunurilor lor, iar prin astfel de decizii considerăm că este zădărnicit tot efortul depus în această cauză.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.