Primarii din Nordul judeţului n-au încercat şi n-au influenţat votul | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Politic » Primarii din Nordul judeţului n-au încercat şi n-au influenţat votul
Primarii din Nordul judeţului n-au încercat şi n-au influenţat votul

Primarii din Nordul judeţului n-au încercat şi n-au influenţat votul

În momentul în care s-a dat undă verde pentru edilii din ţară să poată trece dintr-un partid în altul fără să-şi piardă scaunul de primar, toată presa preciza că la mijloc stau interese ale alianţei de guvernare prin care să se atragă mai multe voturi către Victor Ponta în lupta pentru prezidenţiale. De această lege au beneficiat şi primari din judeţul nostru, printre ei fiind primarii din Subcetate (Ion Rizea a trecut de la PNL la PSD), Gălăuţaş (Radu Ţăran a trecut de la PNL la PSD) şi Corbu (Nicuşor Drugă a trecut de la PDL la PSD).

Cu toate acestea, în cele 3 comune harghitene, cel care a câştigat alegerile prezidenţiale a fost Klaus Iohannis, acesta obţinând între 57,86% şi 62,67% din voturile sătenilor. Astfel am dorit să vedem cum explică cei trei edili votul localnicilor, deşi ei au trecut la PSD.

Nicuşor Drugă, primarul comunei Corbu, spunea că atunci când a ales să treacă la PSD a făcut-o pentru comunitatea locală. „Însă nu am încercat să influenţez votul cetăţenilor în nici un fel. Opţiunea a fost liberă la fiecare. Nu m-am implicat foarte tare în propagandă pentru că eram şi nou în formaţiune”, spunea primarul din Corbu.

Acesta a mai precizat că pe viitor, dacă legislaţia îi va permite, doreşte să devină independent.

 „Am bătut la uşile PNL, dar ele erau închise”

Primarul comunei Gălăuţaş, Radu Ţăran, a dorit mai întâi să-şi explice opţiunea de tranziţie de la un partid de centru-dreapta la unul de stânga.

„Explicaţia mea pentru popor – spunea Radu Ţăran – a fost, în timpul campaniei electorale, domnilor, am bătut la uşile PNL şi înainte, dar ele au fost închise; sprijinul l-am avut din 2012, de când am devenit primar, la uşile PSD. Ei n-au ţinut cont de ce coloratură politică e primarul, eu fiind penelist.

Am primit bani de la Guvernul României din 2012, nu numai acum în timpul campaniei electorale, şi am zis că aşa e normal, să fii lângă cel care te ajută”.

Cu toate acestea, gălăuţenii au fost de altă părere, peste 62% preferând în fruntea ţării un penelist.

„Dar se pare că poporul judecă altfel faţă de cum judec eu – continua primarul din Gălăuţaş – şi posibil că eu judec greşit, după rezultatul votului.
Eu am vrut să fiu practic. Sacrificiul l-am făcut pentru comuna Gălăuţaş. Am ţinut cu adevărul, nu cu poveştile; deci am ţinut cu faptele. Am recunoscut problema practică şi cei care ne-au sprijinit în proiectele pe care le-am făcut. Că poporul judecă altfel, chiar că am rămas un pic mâhnit după munca pe care am depus-o, pentru că m-am strofocat şi am bătut la uşi pentru a aduce bani în comuna Gălăuţaş”.

În final, edilul şi-a manifestat speranţa ca un posibil viitor Guvern să ofere mai mulţi bani, iar atunci va recunoaşte că a greşit când în această toamnă s-a lepădat de straiele PNL şi le-a îmbrăcat pe cele PSD.

 „Domnu’ primar, lăsaţi că noi ştim cu cine trebuie să votăm”

Ion Rizea, primarul comunei Subcetate, cataloga problema trecerii în PSD ca fiind una personală. „Nu înţeleg de ce interesează pe cineva – spunea Ion Rizea. Este o opţiune personală, iar cetăţenii sunt liberi să voteze cu cine doresc. Nici un primar, nici o altă persoană nu poate influenţa pe altcineva să voteze cum vrea el.

Eu nu m-am dus la cetăţeni să le spun votaţi cu ăla sau cu ăla. Să voteze fiecare în funcţie de conştiinţa pe care o are sau pe cine crede că este cel mai bun dintre candidaţi. (…) Problema aceasta cu trecerea este una de opţiune personală. Nu interesează pe nimeni unde vreau şi cum vreau. Probabil am avut nişte motive serioase pentru care să fac acest pas. La un moment dat s-ar putea să nu te mai regăseşti acolo unde ai fost. (…) Nu m-a obligat nimeni, nu m-a tras nimeni de mâini, nu mi-a pus nimeni creionul sau pixul în mână ca să semnez.

Am discutat cu cetăţenii. Ei spun domnu’ primar, lăsaţi că noi ştim cu cine trebuie să votăm; nu trebuie să ne spună nimeni cu cine să votăm. În discuţii, când vin la Primărie cu o problemă, în cercuri de prieteni, am discutat lucrurile astea, dar nu ca să impui cuiva sau să convingi pe cineva.
Lumea de astăzi, cetăţenii nu mai pot fi nici ademeniţi, pentru că au posibilitatea să se informeze foarte bine. Există mijloace prin care se pot informa. Chiar dacă sunt la ţară, oamenii au acces la mijloace audio şi video, la presa scrisă şi, de asemenea, la Internet. Este greu acum să mai manipulezi oamenii. Oamenii s-au schimbat, mentalitatea lor s-a schimbat. Şi eu zic că este foarte bine că s-a schimbat. Fiecare are cap; având cap, are creier; gândeşte şi fiecare face ceea ce crede el că este mai bine legat de problema aceasta.

Şi eu am încercat să-mi explic de ce este un vot aşa de masiv pentru candidatul X şi nu pentru Y. Dar oamenii, având în vedere că se pot informa şi pot să vadă o grămadă de lucruri, ştiu să gândească, fac analize”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Locuri de munca pentru toti! Oferta este deja un fenomen! ! Castigati 300 dolari lunar, lucrand ca operator online, 3 ore pe zi! Va expediem detalii, daca trimiteti textul ”Info” la adresa de email:vioricaflorea53@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.