Diferenţe de opinii în UDMR | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Politic » Diferenţe de opinii în UDMR
Diferenţe de opinii în UDMR

Diferenţe de opinii în UDMR

 Kelemen Hunor: În acest moment nu se pune problema schimbării Guvernului sau a majorităţii

 Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, susţine ieşirea UDMR de la guvernare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după şedinţa grupurilor reunite ale parlamentarilor Uniunii, că în acest moment nu se pune problema schimbării Guvernului sau a majorităţii.

„Noi considerăm că în acest moment Guvernul are majoritate parlamentară, are susţinere parlamentară, trebuie să meargă înainte, până când nu pot să vă spun pentru că nu depinde doar de noi, dar în acest moment nu se pune problema schimbării Guvernului sau a majorităţii, aşa cum înţeleg eu”, a spus acesta.

Întrebat dacă „se poate spune că UDMR nu iese de la guvernare”, Kelemen a răspuns: „Astăzi nu am avut astfel de discuţie şi nici nu vom avea, pentru că alegerile prezidenţiale nu sunt alegeri parlamentare. Alegerile prezidenţiale nu vorbesc despre Guvern, cu toate că unii au avut această impresie. Sigur, trebuie să analizăm această guvernare. Opt luni de zile ce am reuşit să facem în această guvernare, ce putem face în perioada care urmează, trebuie să vedem ce se va întâmpla în PSD, fiindcă, în acest moment, noi nu ştim exact ce se va întâmpla. Nici nu este treaba noastră”.

El a adăugat că Uniunea are nemulţumiri, dar că ele vor fi discutate cu partenerii de guvernare. „Avem noi nemulţumirile noastre în legătură cu Guvernul, poate că şi partenerii noştri au nemulţumirile lor faţă de noi. Aceste discuţii trebuie purtate în zilele care urmează şi, bineînţeles, trebuie să tragem şi noi concluziile votului de duminică. Trebuie să analizăm şi dacă a fost un vot împotriva Guvernului sau doar un vot pentru Klaus Iohannis. Nemulţumirile noastre vor fi puse pe hârtie şi vor fi discutate cu partenerii noştri”, a arătat liderul UDMR.

În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, lider al Organizaţiei Teritoriale UDMR Ciuc, susţine ieşirea Uniunii de la guvernare, dar subliniază că este vorba de o opinie personală, întrucât decizia va fi luată de parlamentarii formaţiunii.

Borboly Csaba a declarat pentru Agerpres că, personal, pledează pentru ieşirea de la guvernare, întrucât electoratul maghiar a votat pro Iohannis.

„De multe ori am spus una şi s-a făcut alta, dar de multe ori s-a şi făcut ceea ce am propus eu. UDMR este o organizaţie politică democratică. Dacă este luată o decizie, ulterior nu comentăm, dar anterior fiecare îşi exprimă opinia. Eu am fost întrebat, mi-am spus opinia, dar decizia şi responsabilitatea acesteia revine parlamentarilor UDMR. Sunt situaţii când o decizie este grea, cu urmări incalculabile, dar şi o decizie mai proastă este mai bună decât să nu fie luată nici o decizie”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a precizat că situaţia este una fără precedent, întrucât coaliţia are majoritate covârşitoare în Parlament, dar a pierdut alegerile prezidenţiale.

Potrivit lui Borboly, şi fără UDMR există majoritate parlamentară. „Situaţia UDMR este uşurată de faptul că şi fără UDMR există majoritate parlamentară, deci, dacă iese UDMR, celelalte partide tot au majoritate. Sunt multe variante pentru UDMR, este responsabilitatea parlamentarilor UDMR să decidă ce vor”, a spus liderul UDMR Ciuc.

Surse din cadrul UDMR au declarat că parlamentarii Uniunii sunt împărţiţi în două tabere – cei mai tineri doresc ieşirea de la guvernare, motivând că minoritatea maghiară, pe care Uniunea o reprezintă, a dat un vot clar împotriva lui Victor Ponta, iar o altă parte, formată din parlamentarii mai vechi ai UDMR, pledează pentru susţinerea în continuare a guvernării.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Minoritatea maghiară uită, probabil, că Victor Ponta este cel care a invitat UDMR la guvernare, fără să fi făcut parte din alianța USL! Crin Antonescu este cel care a spus că nu este nevoie de UDMR, deoarece au o mare majoritate în Parlament. Este vorba, deci, de un gest de bunăvoință al lui Victor Ponta. Iar dacă maghiarii nu l-au votat ca președinte, nu înseamnă că nu-l susțin ca prim-ministru! Este și UDMR-ul în guvernul său, deci dacă pleacă el, vor pleca și maghiarii, ceea ce nu cred că le convine. Majoritatea parlamentară a fost ALEASĂ și nu poate fi schimbată decât prin jocuri de culise, iar UDMR-ul nu se pretează la așa-ceva. Ei sunt oameni serioși, nu dau cioara din mână pe aia din gard! Dar nici PSD-ul nu-i va obliga pe maghiari să stea în guvern, pentru că au oricum o susținere bună în Parlament. Și nici nu se lasă șantajați! Apoi, nu uitați că și dl.Iohannis a susținut că e bine ca Ponta să rămână prim-ministru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.