Asigurarea sumelor necesare derulării lucrărilor pe drumurile judeţene – principalul subiect al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent Asigurarea sumelor necesare derulării lucrărilor pe drumurile judeţene – principalul subiect al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Asigurarea sumelor necesare derulării lucrărilor pe drumurile judeţene – principalul subiect al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean
Asigurarea sumelor necesare derulării lucrărilor pe drumurile judeţene – principalul subiect al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean

Asigurarea sumelor necesare derulării lucrărilor pe drumurile judeţene – principalul subiect al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean

  • Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: „Trebuie să plătim facturile, trebuie să regrupăm sumele şi acolo unde investiţiile nu au mers cum trebuie, să putem aloca resurse”

Pentru îndeplinirea angajamentelor asumate şi pentru evitarea riscului depăşirii scadenţelor, în urma votului favorabil al consilierilor judeţeni, linia bugetară destinată lucrărilor pe drumurile judeţene a fost suplimentată cu valorile facturilor care trebuie achitate până la sfârşitul anului, ele urmând să fie cuprinse în buget, având în vedere că sumele aferente acestora şi care trebuie achitate exced linia bugetată. Este vorba în principal de achitarea lucrărilor pe DJ 123A.

„Aprobăm modificarea creditului cu Lot 3 şi 123A, ca să putem duce până la capăt acest credit până la sfârşitul anului”, a precizat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Cu acest prilej, şeful autorităţii publice administrative judeţene a vorbit şi despre vizita efectuată săptămâna trecută în bazinul Odorhei, pentru inspectarea derulării lucrărilor pe drumul care va lega judeţele Harghita de Covasna şi Braşov pe ruta Ocland, Sânpaul, Petreni, Orăşeni, Daia, Ighiu, Tăureni, Ulieş (DJ 131 – DJ 133) şi Petecu, Ulieş, Nicoleşti, Oţeni, Tăureni (DJ 137A) şi măsoară apoapre 50 de kilometri.

„Săptămâna trecută am fost la Odorhei; în ultimele trei luni subcontractantul a fost destul de nervos. Până în 31 octombrie ori avansează, ori reziliem contractul. (…). Lucrările nu sunt oprite, se lucrează, dar nu în ritmul în care trebuie. Foarte mulţi şi-au exprimat nemulţumirea că între Sânpaul şi Orăşeni şi între Orăşeni şi judeţul Covasna ar trebui ca asfaltarea să meargă conform planificării, dar efectiv nu au făcut şanţurile de beton. Am dat termen de 31 octombrie, ca în perioada iernii să facem achiziţia publică dacă cumva se reziliază contractul. Dar mi-ar părea rău, deoarece firma italiană este foarte cumsecade; aici firma subcontractantă din Satu Mare a slăbit ritmul”, a detaliat Borboly Csaba.

Un alt punct al ordinii de zi a vizat modificarea metodologiei de raportare a utilizării împrumutului, aceasta urmând să se facă de acum încolo semestrial.

„Modificăm metodologia în sensul că nu vom mai vota pentru fiecare factură, ci semestrial. Motivul este că pentru aceeaşi factură a trebuit să ţinem trei şedinţe anterior. Regrupăm facturile, ele se pot modifica şi atunci nu trebuie ca pentru fiecare dintre ele să solicităm aprobarea consiliului pentru derularea creditului. Este bine ca toată lumea să vadă că nu cumpărăm din credit SUV-uri de lux şi nu schimbăm clanţa biroului meu cu una din aur”, a explicat Borboly Csaba.

Bugetul judeţului a fost modificat din nou, prin redistribuirea unor sume între capitole, inclusiv prin modificarea bugetului instituţiilor publice şi a activităţilor finanţate din veniturile proprii pe anul în curs, prin virări de credite între titluri, programe, articole şi aliniate în cadrul aceluiaşi subcapitol.

A mai fost aprobată, luni, şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

până la data de 30 septembrie 2022.

Cât priveşte aprobarea Programului judeţean de transport rutier de persoane propus pentru perioada 2023-2033, acest punct a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei, el nefiind „încă finalizat şi nici corectat”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.