Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima noapte geroasă din această toamnă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Prima noapte geroasă din această toamnă
Prima noapte geroasă din această toamnă

Prima noapte geroasă din această toamnă

Mercurul a coborât în termometre, luni dimineață, până la minus 10,3 grade Celsius în Miercurea Ciuc. Temperaturi negative s-au înregistrat în mai toate localitățile din Transilvania, masa de aer rece care s-a instalat deasupra României urmând să ne părăsească abia peste câteva zile

Potrivit meteorologilor, răcirea accentuată a vremii se datorează pătrunderii, la sfârșit de săptămână, a unei mase de aer rece deasupra estului Europei, care va persista în următoarele zile.

„A fost o noapte mai rece, pe fondul unei răciri radiative. Favorizată și de cu un cer senin, masa de aer rece a pătruns în weekend peste estul Europei și România, în special deasupra Câmpiei Ruse. Temperaturile înregistrate astăzi (luni – n.a.) nu sunt ieșite din comun pentru această perioadă a anului”, a declarat meteorologul Udo Reichardt de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Cea mai scăzută temperatură din țară a fost consemnată luni dimineață la Miercurea Ciuc, unde mercurul a coborât în termometre până la minus 10,3 grade Celsius. La celelalte stații meteo din Harghita au fost măsurate valori termice minime de minus 9 grade la Joseni, minus 8,6 grade Celsius la Toplița și minus 4,5 grade la Stațiile Meteo Bucin și Odorheiu Secuiesc.

Dar, conform sursei citate, temperaturi negative s-au înregistrat la primele ore ale primei dimineți a săptămânii în curs peste tot în Transilvania: minus 5 grade Celsius la Brașov, Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe și minus 4 grade la Sibiu.

Începând de miercuri, vremea se va încălzi ușor, în special la munte și în zona de deal.

„Deși urmează o încălzire a vremii, vom avea zile cu temperaturi mai blânde la munte și la deal, spre deosebire de arcul intracarpatic, unde masa de aer rece se va disloca mai greu, dimineața fiind prezentă și ceața. În zona depresionară din estul Transilvaniei nopțile care urmează vor fi similare celei de duminică spre luni, cu minime scăzute, dar fără precipitații și frumoasă pe parcursul zilei”, a precizat meteorologul Udo Reichardt. 

Temperatura minimă absolută a lunii octombrie în Harghita s-a înregistrat în anul 1988 la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 13,5 grade Celsius, în vreme ce maxima absolută a lunii, de 30,6 grade Celsius, a fost măsurată în 1955, în aceeași localitate.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.