Preţul cartofilor a scăzut faţă de toamna anului trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Preţul cartofilor a scăzut faţă de toamna anului trecut
Preţul cartofilor a scăzut faţă de toamna anului trecut

Preţul cartofilor a scăzut faţă de toamna anului trecut

Aproximativ 15-20 la sută din recoltă este încă în depozitele producătorilor

În judeţul Harghita se înregistra, în toamna anului trecut, cel mai ridicat preţ al cartofului din ultimii cinci ani. Un kilogram de cartofi se vindea şi cu 1,5 lei şi au existat producători care au ţinut la preţ, în speranţa că acesta va mai creşte şi vor câştiga mai mult. În prezent, aproximativ 15-20 la sută din producţia de cartofi este încă nevândută în Harghita, unii producători având în depozite şi jumătate din recoltă.
,,Unii producători au vândut aproape tot, dar sunt şi producători mai mici care mai au în stoc chiar şi jumătate din recoltă”, a precizat şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno.
Cartofii se vând, la producător, cu 1-1,1 lei pe kilogram, existând situaţii când coboară până la 90 de bani.
Torok Jeno a explicat că, în urma unor declaraţii făcute în toamnă de reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniu, potrivit cărora preţul urma să crească foarte mult, există producători care au riscat şi care acum au o cantitate mai mare de cartofi în depozite.
Şeful DADR Harghita consideră că atitudinea producătorilor, mai ales a celor mici, este de înţeles, ţinând cont că anii 2011 şi 2012 au fost foarte slabi, cu preţuri mici. Cu toate acestea, el recomandă producătorilor să înceapă să vândă treptat, ,,pentru că 1 leu pe kilogram nu este un preţ rău”, iar cei care au depozite bune pot risca, în speranţa creşterii preţului.
,,Ar trebui încet, încet să înceapă să vândă, dar nici să nu intre în panică. (…) Cine are depozit foarte bun, controlabil, aerisit, să mai ţină pentru că s-ar putea ca în jurul Paştelui, în aprilie-mai, să crească preţul”, a precizat Torok Jeno.
Cartoful este cultura de bază în Harghita, dar în ultimii ani a început să scadă suprafaţa cultivată, din cauză că producătorii au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei. În anul 2011, în judeţ a fost supraproducţie şi recolta nu a putut fi vândută în totalitate, iar în 2012 producţia a fost una redusă, iar piaţa a fost slabă. Anul trecut, pentru prima dată în istoria judeţului, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut sub 10.000 de hectare, producătorii orientându-se şi spre culturi alternative.

Lia Matei

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.