Cea mai veche civilizaţie din lume? | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » Cea mai veche civilizaţie din lume?
Cea mai veche civilizaţie din lume?

Cea mai veche civilizaţie din lume?

Civilizaţia de pe valea Dunării este una dintre cele mai vechi civilizaţii ale Europei. A existat între anii 5500 şi 3500 î.Hr. în zona Balcanilor şi cuprindea o arie vastă. Se întindea de la nord la sud, în zona în care astăzi se afla nordul Greciei până în Slovacia, iar de la vest la est din Croaţia până în România.
Civilizaţia de pe valea Dunării a jucat un rol important, în timpul perioadei sale culminante, în sud-estul Europei prin dezvoltarea uneltelor de cupru, a unui sistem de scriere, arhitectură avansată din care se evidenţiază casele cu 2 etaje, construirea pieselor de mobilier cum ar fi scaunele şi mesele, toate acestea petrecându-se în timp ce restul Europei se afla în plină Epocă de piatră. Pe valea Dunării au fost perfecţionate abilităţi precum torsul, ţesutul, procesarea pieilor, fabricarea hainelor şi prelucrarea lemnului, lutului şi pietrei. Tot aici a fost inventată roata. Această civilizaţie dispunea de o structură economică, religioasă şi socială.
Una dintre cele mai intrigante şi mai dezbătute aspecte ale civilizaţiei văii danubiene este limbajul scris al acesteia. Unii arheologi susţin că ,,scrisul” este de fapt doar o serie de forme geometrice şi simboluri, iar tabăra adversă susţine că ,,scrisul” are trăsăturile unui sistem de scriere adevărat.
În eventualitatea confirmării celei de-a doua teorii, ,,scrisul” descoperit pe valea Dunării ar deveni cel mai vechi limbaj scris descoperit până în prezent, fiind anterior scrierilor sumeriene din Mesopotamia şi posibil tabletei Dispilio, care a fost datată ca aparţinând aproximativ anului 5260 î.Hr.
Lingvistul şi specialistul german în culturi, Harald Haarmann susţine cu fermitate teza că scrierile de pe valea Dunării sunt cele mai vechi scrieri din lume. Harald Haarmann este vicepreşedintele Institutului de Arheomitologie şi specialist de renume în scrieri şi limbi antice. Tăbliţele care s-au găsit au fost datate ca fiind din anii 5500 î.Hr., iar semnele de pe tăbliţe, conform declaraţiilor lui Harald Haarmann, sunt un limbaj necunoscut încă şi care urmează a fi descifrat. Hieroglifele sunt numite simbolurile Vinca şi apar în mai mute sit-uri arheologice de-a lungul Dunării pe oale, figurine, fuse şi alte artefacte din lut.
Implicaţiile sunt imense. Este posibil ca civilizaţia de pe valea Dunării să preceadă toate celelalte civilizaţii cunoscute până în prezent. În sprijinul acestei idei vine descoperirea miilor de artefacte, precum cele din imaginile ce însoţesc acest text. Totuşi, majoritatea savanţilor mesopotamieni resping teoria lui Haarmann, susţinând că simbolurile de pe tăbliţe sunt simple decoraţii şi asta în ciuda faptului că s-au descoperit aproximativ 700 de caractere diferite, cam acelaşi număr de simboluri cu cel folosit în hieroglifele egiptene. Alţi erudiţi susţin chiar că civilizaţia danubiană a copiat semne şi simboluri de la civilizaţia mesopotamiană, şi asta în ciuda faptului că unele dintre tăbliţele danubiene sunt cu mult mai vechi decât cele mesopotamiene.
Acesta ar putea fi un alt caz de respingere a unei teorii bazate pe cercetare solidă, doar pentru că intră în conflict cu teoriile tradiţionale acceptate ce atestă care civilizaţie a fost prima. Teoria lui Harald Haarmann merită o analiză serioasă şi continuarea cercetărilor pentru a confirma dacă aceasta este într-adevăr cea mai veche limbă scrisă cunoscută până acum.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.