Presiune crescută asupra autorităţilor competente | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Presiune crescută asupra autorităţilor competente
Presiune crescută asupra autorităţilor competente

Presiune crescută asupra autorităţilor competente

  • Atacurile urşilor şi daunele provocate de animalele sălbatice au luat proporţii alarmante
  • Este inadmisibil ca pentru împuşcarea unui urs, statul să pedepsească cetăţeanul cu o amendă de patruzeci de mii de euro, în vreme ce dacă un urs vatămă o persoană, despăgubirea este de zero lei

 „Populaţia este tot mai intolerantă în ceea ce priveşte daunele provocate de urşi, iar acest fapt poate conduce la recurgerea la metode proprii de apărare”, a afirmat Benke József, directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Zetelaka és Társai în adresa formulată ministrului Protecţiei Mediului, Graţiela Gavrilescu. La sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea-Ciuc a avut loc o întrevedere la care au participat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean, Andrei Jean-Adrian, prefectul judeţului, Benke József – cel care a redactat documentul în discuţie, reprezentanţi ai asociaţiilor de vânătoare şi ai autorităţilor competente din judeţ.

În opinia lui Borboly Csaba, România trebuie să solicite compensări pentru terenuri în cadrul programului Natura 2000, deoarece acestea pot contribui la soluţionarea problemei. De asemenea, este nevoie de organizarea de către asociaţie a campaniilor prin care fermierii să fie încurajaţi în a raporta daunele, deoarece fără aceste raportări va fi greu să se schimbe situaţia. Acesta a propus promovarea utilizării spray-urilor cu ardei iute împotriva urşilor, dat fiind faptul că s-a dovedit că acestea sunt mai eficiente decât armele şi sunt uşor de procurat din magazinele cu specific vânătoresc.

Unul dintre punctele centrale ale discuţiei a fost găsirea unei modalităţi de numărare a exemplarelor de urs, a cărei rezultat final să fie recunoscut de instituţiile şi asociaţiile de profil. Conform afirmaţiilor lui Benke József, de la suspendarea cotei de împuşcare, numărul urşilor la nivel naţional a crescut cu 1.000 de exemplare.

Asociaţiile implicate – asociaţii de vânătoare, administratorii fondurilor de vânătoare, proprietarii de terenuri, crescătorii de animale – vor semna săptămâna aceasta actul redactat de Benke József. Prefectul judeţului, Andrei Jean-Adrian, şi-a asumat să informeze părţile interesate în vederea semnării actului sus-menţionat, iar în cursul acestei săptămâni va transmite personal actul semnat ministrului de resort.

Totodată, va transmite şi sugestia formulată de Borboly Csaba, conform căreia angajatorul trebuie să garanteze siguranţa angajatului său, însă în cazul ciobanilor acest lucru nu se poate aplica, astfel azi-mâine nu vom mai avea nici ciobani. Ambele părţi întâmpină greutăţi din punct de vedere psihic, dat fiind faptul că trebuie să fie pregătite în permanenţă din cauza atacurilor carnivorelor mari.

Documentul redactat de Benke József atrage atenţia ministerului de resort asupra tensiunii sociale apărută după refuzurile repetate ale Ministerului Mediului de a emite Ordinul de derogare de intervenţii asupra carnivorelor mari din România. Directorul asociaţiei din Zetea, făcând referire la opinia specialiştilor, consideră că datorită suprapopulării, modul de viaţă al carnivorelor mari se schimbă, acestea vor pierde în timp frica instinctivă faţă de om, fapt demonstrat de atacurile raportate în ultimii ani. Comunităţile locale deţinătoare de bovine şi ovine recurg la metode proprii de apărare.

Benke József este de părere că este inadmisibil ca pentru împuşcarea unui urs, statul să pedepsească cetăţeanul cu o amendă de patruzeci de mii de euro, în vreme ce dacă un urs atacă, vatămă o persoană, despăgubirea este de zero lei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.