Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Comunicat de presă: Referitor la conferinţa de presă susţinută de primarul municipiului Miercurea-Ciuc în data de 17.03.2014 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Societate » Comunicat de presă: Referitor la conferinţa de presă susţinută de primarul municipiului Miercurea-Ciuc în data de 17.03.2014
Comunicat de presă: Referitor la conferinţa de presă susţinută de primarul municipiului Miercurea-Ciuc în data de 17.03.2014

Comunicat de presă: Referitor la conferinţa de presă susţinută de primarul municipiului Miercurea-Ciuc în data de 17.03.2014

Consiliul Teritorial Harghita al Corpului Naţional al Poliţiştilor, Biroul Teritorial Harghita al Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi Biroul Teritorial Harghita al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor PRO LEX au luat act, cu indignare, de iresponsabilele afirmaţii ale primarului municipiului Miercurea-Ciuc, domnul Ráduly Róbert Kálmán, afirmaţii făcute într-o conferinţă de presă, în dimineaţa zilei de 17 martie 2014.

Pe de o parte, ne exprimăm protestul faţă de scandalul mediatic nefondat şi nedrept declanşat de domnul primar împotriva şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, iar pe de altă parte suntem revoltaţi de iresponsabilitatea demagogică a edilului, care induce o stare de nelinişte şi nesiguranţă în comunitatea locală.

Înainte de toate, domnule primar, potrivit unor statistici naţionale şi chiar internaţionale, judeţul Harghita este unul dintre cele mai sigure judeţe din România, aspect ce se răsfrânge evident şi asupra municipiului reşedinţă, iar acest lucru se datorează Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita şi implicit Poliţiei Municipiului Miercurea-Ciuc. Desigur că şi de la dumneavoastră ne-am fi aşteptat să contribuiţi la îmbunătăţirea acestei stări de ordine şi siguranţă, fie şi numai prin alocarea în acest scop a unui anumit procent din sumele încasate la bugetul local din amenzile aplicate de poliţişti, ceea ce, până în prezent, nu s-a întâmplat.

Apreciem eleganţa răspunsului formulat de Compartimentul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, dar considerăm că domnului Ráduly Róbert Kálmán i se cuvine un răspuns conform interpelării şi pe înţelesul domniei sale, motiv pentru care procedăm în consecinţă, potrivit celor patru puncte abordate:

1. E strigător la cer să aduni capital de imagine pe suferinţa unor familii atât de greu încercate. Pentru noi, toate cele trei victime înseamnă pierderi de nereparat, cărora se cuvine să le închinăm gânduri pioase, iar familiilor îndoliate se cuvine să le fim alături şi să le oferim sprijin.

2. Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a dispus efectuarea unei anchete interne la Poliţia Municipiului Miercurea-Ciuc, înainte de conferinţa de presă a domnului primar, ceea ce denotă faptul că tratăm cu maximă obiectivitate producerea şi urmările acestui tragic accident, despre care trebuie precizat că s-a produs cu un autovehicul personal, în timp ce agenţii de poliţie implicaţi nu se aflau în timpul serviciului, fiind în afara orelor de program, iar un alt aspect esenţial este acela că răspunderea contravenţională şi penală sunt personale, aşadar, nu e ca şi când domnul primar ar fi comis personal un accident de circulaţie pe o trecere de pietoni, iar victima s-ar fi ales cu o infirmitate pe viaţă.

3. La faţa locului au fost atât şefii unor servicii din cadrul IPJ Harghita, cât şi adjunctul şefului Inspectoratului, iar insinuarea că „Poliţia Română va încerca muşamalizarea acestui caz” este pur şi simplu o anomalie, atâta timp cât toate activităţile au fost şi sunt desfăşurate la dispoziţia şi sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc.

4. Tot înainte de conferinţa de presă a domnului primar, şeful IPJ Harghita organizase deja o colectă în rândul poliţiştilor harghiteni, pentru sprijinirea în egală măsură a tuturor celor trei familii îndurerate, cărora le transmisese scuze şi condoleanţe, ceea ce demonstrează că ne-am gândit la acest lucru fiindcă aşa am simţit noi şi nu pentru că am avea nevoie în acest sens de sugestii de la domnul primar, din partea căruia ar fi fost mult mai binevenit exemplul personal, în calitate de edil al oraşului. În altă ordine de idei, domnia sa ar trebui să ştie că un buget alocat într-un anumit scop nu poate fi redirecţionat după bunul plac al vreunei persoane. Iată de ce am recurs la contribuţia benevolă a poliţiştilor pentru ajutorarea familiilor celor trei conjudeţeni trecuţi înainte de vreme în nefiinţă. Noi nu vom cheltui bani, nici personali, nici publici, pentru plimbarea vreunui dosar penal dintr-o instanţă în alta până la intervenţia termenului de prescripţie al vreunei fapte.

5. Privind per ansamblu rezumatul conferinţei dumneavoastră de presă, domnule Ráduly Róbert Kálmán, nu putem să nu observăm că aţi început făţarnic, aţi continuat aberant şi aţi încheiat cu o minciună.

Ar fi fost de dorit ca, măcar în asemenea momente de cumpănă şi grea încercare, să fim uniţi instituţional, dar mai ales să fim umăr la umăr cetăţeni şi edili, spre alinarea suferinţei soţului, soţiilor şi copiilor victimelor.

Domnule primar, nu e uman să ne folosim fără scrupule de o asemenea tragedie, considerăm că ar fi necesar şi benefic, pentru întreaga comunitate, să facem front comun pentru a preîntâmpina repetarea unor atât de triste nenorociri, pe care nimeni nu şi le doreşte, dar care se pot întâmpla oricui.

Domnule primar RÁDULY RÓBERT KÁLMÁN, în acest context, în virtutea celor consemnate mai sus şi a competenţelor conferite de legislaţia în vigoare,  dumneavoastră nu aveţi nici motive întemeiate, nici autoritatea legală şi cu atât mai puţin autoritatea morală, să cereţi demisii.

Noi, în schimb, tocmai din considerentele enumerate, în calitate de cetăţeni ai municipiului Miercurea-Ciuc, vă solicităm public să daţi dovadă de demnitate, să vă asumaţi „greşelile” şi să vă daţi demisia de onoare.

Am păstrat deliberat pentru final acest scurt, dar foarte important, cel mai important mesaj, adresat cetăţenilor municipiului Miercurea-Ciuc şi ai judeţului Harghita: stimaţi cetăţeni, nu vă lăsaţi intoxicaţi de interesele meschine ale unor vânători de simpatie, oricât de frumos ar fi ele îmbrăcate în cuvinte pompoase.

Să nu credeţi că nu ne pasă. Ne doare pierderea colegilor noştri care au lăsat fiecare în urmă câte doi copilaşi nevinovaţi, ne doare pierderea bietei femei (şi ea mamă) care a murit nevinovată, ne doare că aceste pierderi sunt de nereparat.

Dar avem încredere că justiţia va clarifica toate aspectele legate de acest caz, sens în care opinia publică va fi informată şi vă asigurăm că vom face tot ce ne stă în putere, potrivit competenţelor, pentru ca asemenea drame să nu se mai întâmple.

18 martie 2014

Consiliul Teritorial Harghita al CNP

Biroul Teritorial al SNPPC

Biroul Teritorial al SNPV PRO LEX

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Daca politia trece in subordinea primarilor, atunci sa vezi distractie 🙂
    Nu aveau ce cauta imbracati in uniforma si sub influenta bauturilor alcoolice.Niste idioti cu aere, asa sunt multi cei care lucreaza in politie, au impresia ca lor li se cuvine totul si dau amenzi si lectii de moralitate cand ai 63 km/h.
    Rusine politiei pentru ca au astfel de oameni.

  2. politia de azi este cu mult inferioara militiei. Inferioara prin sefii corupti, nesimtiti, hoti si inculti. DE LA PORTAR-LAINSPECTORUL SEF!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.