Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba: „De la Bilbor până la Băile Tuşnad toţi locuitorii sunt egali” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 martie 2023
Home » Societate » Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba: „De la Bilbor până la Băile Tuşnad toţi locuitorii sunt egali”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba: „De la Bilbor până la Băile Tuşnad toţi locuitorii sunt egali”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba: „De la Bilbor până la Băile Tuşnad toţi locuitorii sunt egali”

  • „Problema unui singur om este la fel de importantă ca cea a unui municipiu. Sper să putem rezolva toate problemele oamenilor şi acolo unde nu putem, să le spunem sincer de ce nu se poate”, consideră şeful administraţiei publice judeţene

Şedinţa de învestire a preşedintelui şi de constituire a noului consiliu judeţean rezultat în urma alegerilor din 27 septembrie a avut loc în aer liber, sub coloanele Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc.

Primii care au depus jurământul au fost consilierii judeţeni. La ceremonie au fost prezenţi 24 din cei 25 de consilieri ale căror mandate au fost validate, unul lipsind motivat.

A urmat Borboly Csaba, cel care a câştigat pentru a patra oară consecutiv încrederea alegătorilor din judeţ. Pentru prima oară, a purtat eşarfa în culorile drapelului naţional, asemenea primarilor, potrivit prevederilor noului Cod Administrativ.

În discursul de învestire, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a vorbit despre principalele obiective ale administraţiei publice judeţene în următorii patru ani: clasificarea Spitalului Judeţean de Urgenţă în categoria a doua, de înaltă competenţă, atragerea mai multor fonduri europene decât în mandatul precedent, sprijinirea tinerilor şi a dezvoltării economiei judeţului.

„Sănătatea trebuie să fie pe primul loc şi sperăm că după vizita ministrului Sănătăţii, care ne-a spus că spitalul este pregătit să facă pasul către o categorie mai înaltă, vom putea obţine încadrarea ca spital clinic. (…) În privinţa atragerii de fonduri europene, noi suntem pregătiţi cu proiecte, dar depinde de guvernanţi ca şi judeţele mai mici, preponderent rurale, să aibă posibilitatea să le depună. (…) Sperăm ca deciziile pe care le vom lua în următorii patru ani şi proiectele în cadrul cărora vom conlucra cu primăriile vor susţine şi vor întări viaţa economică din judeţ, chiar dacă momentan legea ne dă foarte puţine atribuţii în acest domeniu. Conlucrarea în judeţ trebuie să fie întărită”, a detaliat preşedintele CJ Harghita.

Borboly a vorbit şi despre necesitatea separării domeniului politic de cel administrativ în cadrul UDMR.

„Politic, în Harghita sunt trei organizaţii UDMR (…), şi aşa trebuie să rămână în viitor, pentru că fiecare dintre cele trei regiuni – Ciuc, Gheorgheni şi Odorhei – are caracteristicile ei. Dar în domeniul administrativ nu putem funcţiona ca şi cum am fi trei judeţe; astăzi, când am depus jurământul, am jurat pentru judeţ, nu pentru vreuna dintre regiuni. Aşadar, pe linie administrativă, de la Bilbor până la Băile Tuşnad toţi locuitorii sunt egali, iar serviciile oferite, deciziile luate de CJ vor fi echitabile pentru toată lumea. Avem o echipă bună la CJ, iar activitatea noastră se va desfăşura sub semnul încrederii, muncii şi credinţei”, a mai spus şeful administraţiei publice judeţene.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Harghita, Ion Proca, i-a felicitat pe toţi cei care au depus jurământul, arătând că mandatul lor este „o onoare” şi nu „un privilegiu”.

„Lumea a votat mult cu gândul la schimbare şi la reforma din sistemul administrativ. (…) Cetăţeanul nu este o vorbă goală, cetăţeanul este cel căruia trebuie să i ne adresăm şi cel căruia trebuie să îi mulţumim, prin ceea ce facem, că ne-a ales. Este o onoare că suntem aici, nu-i un privilegiu şi asta trebuie să înţeleagă toţi. Trebuie lucrat din ce în ce mai conştient pentru cetăţeanul care ne-a dat votul şi sunt sigur că lucrurile acestea se vor întâmpla”, a declarat prefectul judeţului Harghita.

De asemenea, a atras atenţia celor prezenţi la eveniment – primari, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai altor autorităţi şi simpli cetăţeni – asupra evoluţiei îngrijorătoare a situaţiei epidemiologice, mulţumind celor care lucrează în sistemul medical, „aflat într-o alertă atât de mare, cum nu a fost niciodată”, personalului ajuns la limita epuizării atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

„Trebuie să răspundem conştient la cea ce se întâmplă cu noi acum, că nu are voie niciunul dintre noi să nu respecte reguli, că nu are voie niciunul dintre noi să se fofileze, crezând că lui nu i se poate întâmpla nimic. Trebuie să înţeleagă toată lumea că ori izbândim toţi, ori niciunul. Acesta este cuvântul de ordine acum. (…) De cei care sunt aici şi nu numai de ei depinde cum vom trece peste vremurile acestea.

La şedinţa festivă de învestire a preşedintelui şi constituirii consiliului judeţean a participat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a îndemnat autorităţile la colaborare, la gândire şi acţiune comună, precum şi la încredere reciprocă.

„Fără colaborare nu veţi avea rezultate, nu veţi reuşi să îndepliniţi sarcinilepentru care v-aţi asumat acest mandat. (…) Fiecare om doreşte să fie în siguranţă în această perioadă, în care suntem supuşi unor provocări foarte mari şi CJ poate contribui semnificativ la consolidarea sentimentului de siguranţă al oamenilor, să redea speranţa acolo unde a dispărut, pentru ziua de mâine, de poimâine, pentru anul care urmează. Consiliul judeţean, în acest sens are o responsabilitate imensă şi aceasta va creşte, după toate probabilităţile, deoarece ţara nu poate face altceva, decât să lase majoritatea deciziilor în mâinile comunităţilor locale”, a conchis preşedintele UDMR.

***

Imnul de stat al României, care deschide astfel de evenimente, s-a făcut auzit abia la finalul şedinţei festive, din cauza unor probleme cu redarea înregistrării audio, din care s-au auzit în debutul festivităţii doar câteva acorduri.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.