Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele CJ Harghita se plânge că „situaţia comunităţii maghiare s-a agravat în ultimii 10 ani” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Politic » Preşedintele CJ Harghita se plânge că „situaţia comunităţii maghiare s-a agravat în ultimii 10 ani”
Preşedintele CJ Harghita se plânge că „situaţia comunităţii maghiare s-a agravat în ultimii 10 ani”

Preşedintele CJ Harghita se plânge că „situaţia comunităţii maghiare s-a agravat în ultimii 10 ani”

Udemeriştii încearcă să-l transforme pe ambasadorul american în lobbyist al intereselor hungariste

«Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat pentru Agerpres că l-a informat pe ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, cu care a avut luni o întrevedere, că „situaţia comunităţii maghiare s-a agravat în ultimii 10 ani”, arătând că anumite drepturi ale maghiarilor au fost anulate în instanţă sau că există probleme în utilizarea simbolurilor sau a inscripţiilor bilingve.

„L-am informat pe Domnia Sa (n.r. – ambasadorul SUA, Hans Klemm) despre evoluţiile temelor discutate cu ocazia vizitei sale din 2016, şi anume că, în fond, situaţia comunităţii maghiare s-a agravat în ultimii 10 ani. Şi acest lucru se întâmplă nu la nivelul politicului, deşi se poate constata o radicalizare a unor partide politice româneşti, ci acest front a fost strămutat în mod obscur în sălile de justiţie. În ultimii ani a crescut numărul proceselor în care drepturile acordate minorităţilor sunt anulate de tribunale, acestea devenind practic un nou for de legiferare”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a afirmat că, deşi utilizarea simbolurilor minorităţilor naţionale este garantată de lege, aleşii locali din comunităţile locale maghiare sunt obligaţi prin hotărâri judecătoreşti să îndepărteze simbolurile secuieşti şi inscripţiile în limba maghiară.

„De asemenea, am prezentat problemele noastre, ale comunităţii maghiare, privind utilizarea simbolurilor, inscripţiilor bilingve şi circul juridic pornit de Dan Tănasă împotriva comunităţii noastre, probleme apărute în retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist, mai cu seamă despre procesul de renaţionalizare care a început în ultimii ani, discriminările la care sunt supuşi elevii din liceele cu predare în limba maghiară şi am prezentat motivele pentru care această ţară are nevoie de o descentralizare locală şi introducerea reală a autonomiei locale şi teritoriale”, a mai spus Borboly Csaba».

Textul din paranteza mare conţine informaţiile furnizate de preşedintele CJ Harghita Agerpres – şi cam aceleaşi informaţii au fost furnizate şi presei de expresie maghiară locală şi naţională, din care poţi deduce multe lucruri, inclusiv faptul că, dacă dlui Klemm îi expiră în toamnă mandatul şi rămâne fără job, UDMR va folosi această oportunitate pentru a-l transforma în lobbyist al intereselor hungariste.

Pentru comunitatea română din Harghita, preşedintele CJ livrează un comunicat anost, fără nici un detaliu, din care fie nu înţelegi nimic, fie poţi înţelege ce vrei:

„Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, a fost primit de Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, la sediul instituţiei din Miercurea Ciuc, în data de 23 iulie a.c., ambasadorul SUA fiind într-un turneu oficial.

Cu ocazia întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre mai multe subiecte şi provocări din ţară, inclusiv despre situaţia şi reprezentarea minorităţii maghiare din România. S-a trecut de asemenea în revistă utilizarea limbii maghiare în sistemele educaţional şi de justiţie. Borboly Csaba a prezentat situaţia economică din judeţ şi a menţionat că lipsesc investiţiile în infrastructura publică. Şi-a exprimat de asemenea dorinţa de autonomie şi autoritate decizională locală sporită.

Ambasadorul Hans Klemm i-a mulţumit domnului Borboly Csaba pentru discuţia plină de informaţii şi a declarat că vizita de Lăsatul Secului i-a permis să primească o imagine reală despre valorile comunităţilor locale din judeţul Harghita, trezindu-i interesul pentru această zonă a ţării şi a acceptat invitaţia înaintată de Borboly Csaba de a reveni în judeţ în lunile următoare”.

Absolut independent de cele de mai sus, Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), reacţiona pe o reţea de socializare: „Hans Klemm are o agendă bizară şi fără respect la adresa românilor din Harghita şi Covasna! Declaraţia prin care ne încurajează să respectăm drepturile minorităţii maghiare din Harghita este prea mult. AJUNGE! Şi înainte de a fi preşedintele CNMR şi acum am avut şi voi continua să am o relaţie excelentă cu statul american sau societatea civilă ori academică din SUA. Însă din punctul meu de vedere în problematica minorităţii maghiare, domnul Klemm nu reprezintă nici interesele SUA şi nici interesele României, ci ale unei mici găşti de influenţă maghiară de la Washington… pot intra în detalii când va fi nevoie… Cum să vorbeşti de atenţionarea României să respecte drepturile minorităţii maghiare din Harghita? CARE minoritate??… 90 la sută maghiari. Nici un parlamentar de etnie română, mr. Klemm!!! NICIUNUL. Primarii, preşedinţii de consilii judeţene sunt maghiari!!! Ce vreţi mai mult? Dar la abuzurile împotriva MINORITĂŢII ROMÂNEŞTI din Harghita vegheaţi?”, a scris Alexandru Cumpănaşu. (M.G.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.