Preşedintele CJ Harghita: „Comunitatea din Bălan are nevoie de investiţii pentru prezent şi viitor” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 iunie 2022
Home » Societate » Preşedintele CJ Harghita: „Comunitatea din Bălan are nevoie de investiţii pentru prezent şi viitor”
Preşedintele CJ Harghita: „Comunitatea din Bălan are nevoie de investiţii pentru prezent şi viitor”

Preşedintele CJ Harghita: „Comunitatea din Bălan are nevoie de investiţii pentru prezent şi viitor”

  • Discuţii între autorităţile locale şi judeţene pentru găsirea de soluţii în cazul clădirilor în care au funcţionat policlinica şi spitalul din fostul oraş minier

Autorităţile locale din Bălan ar dori să primească în proprietate clădirea fostei policlinici din localitate, care se află în prezent în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, astfel încât să fie atrase cât mai curând fonduri pentru reabilitarea imobilului în beneficiul locuitorilor oraşului. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat publicaţiei noastre că, miercuri, au avut loc discuţii cu preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, atât despre clădirea respectivă, cât şi despre cea a fostului spital, care este practic lipită de aceasta şi se află până în 2026 în administrarea Agenţiei Naţionale Antidrog, fiind nevoie de reabilitări şi de soluţii în cazul ambelor imobile. Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte policlinica, ar exista fonduri guvernamentale şi europene prin care s-ar putea reabilita clădirea şi s-a solicitat CJ Harghita ca aceasta să fie transferată în proprietatea oraşului Bălan, pentru că ar fi mai uşor ca autorităţile locale să depună proiectele necesare pentru finanţare.

„Deocamdată noi intenţionăm să ne ocupăm strict de partea de policlinică, unde putem să aducem toţi medicii de familie la un loc. Avem şi un laborator de analize pentru sânge, avem stomatologi şi am putea măcar acestora să le creăm condiţii optime să îşi desfăşoare activitatea la noi în oraş, pentru pacienţii noştri din Bălan, pentru ca aceştia să nu trebuiască să meargă până în Miercurea-Ciuc. Dacă nu investim în sănătate, în educaţie, cultură sau sport este ca şi cum nu am exista. La noi în Bălan avem nevoie de această clădire şi se pare că în viitorul foarte apropiat o să o obţinem în proprietate, ca să putem face studii de fezabilitate şi pe viitor ample reabilitări ale clădirii şi ale spaţiilor”, a afirmat Gheorghe Iojiban.

În prezent, în clădirea respectivă sunt cabinetele a doi medici de familie, un cabinet de stomatologie, o farmacie şi o staţie de ambulanţă.

După închiderea în 2006 a minei de cupru din Bălan, clădirea în care funcţiona spitalul a intrat în administrarea Agenţiei Naţionale Antidrog, dar practic nu au fost desfăşurate activităţi în interiorul acesteia în scopul pentru care fusese preluată, iar imobilul a început să se degradeze pe parcursul anilor, în lipsa unor lucrări de reabilitare care ar fi trebuit efectuate de către instituţia amintită. Gheorghe Iojiban a mai spus că ar putea fi solicitată preluarea în proprietatea oraşului de la CJ Harghita şi a acestei clădiri, după expirarea contractului de administrare încheiat cu Agenţia Naţională Antidrog şi va fi nevoie de idei de proiecte şi propuneri în ceea ce priveşte destinaţia imobilului respectiv.

Potrivit preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, „comunitatea din Bălan are nevoie de investiţii pentru prezent şi viitor”, iar zona strategică a oraşului merită dezvoltată, drept pentru care trebuie găsită o nouă destinaţie clădirii cu 5 niveluri a fostului spital din Bălan. Acesta a precizat pe pagina sa de socializare că imobilul are o suprafaţă totală de 2.885 de metri pătraţi, fiecare etaj având o suprafaţă de 569 de metri pătraţi, compartimentată în 15-20 de spaţii. „Obiectivul nostru este de a face din acest imobil o destinaţie importantă pentru locuitori”, a scris Borboly Csaba pe pagina sa de Facebook, menţionând totodată că ideile şi sugestiile sunt aşteptate pe adresa de e-mail: info@judetulharghita.ro şi că este important ca oraşul Bălan să îşi redobândească „forţa de altădată”.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.